Mysle, ze stal sobie tam jakis zapomniany obelisk, ktory wykorzystano pozniej jako podstawe lampy. Za obeliskiem przemawia ksztalt, wysokosc tego ustrojstwa (oceniam to na 2,5 metra bez lampy). Proponuje zrobic jakas burze mozgow albo poczekac na pumeksa
Hmm, a kiedy ten obelisk miałby stać, jeżeli "później", czyli już w 1894? (rysunek w przewodniku Rothsteina) była tam już lampa? mało to prawdopodobne.
A może to jakaś pozostałość po fortyfikacjach ? Wyznacznik osi Bramy Wyżynnej ?
A może drogowskaz (to by uzasadniało umieszczenie na przeciwko bramy i tabliczkę) ?
Wiem !... to jest prototyp sygnalizacji na skrzyżowaniu Gdańsk pierwszym miastem z nowoczesną sygnalizacją !
Ostatnio zmieniony przez Hanemann Pią Kwi 15, 2005 7:50 pm, w całości zmieniany 3 razy
Mysle, ze stal sobie tam jakis zapomniany obelisk, ktory wykorzystano pozniej jako podstawe lampy. Za obeliskiem przemawia ksztalt, wysokosc tego ustrojstwa (oceniam to na 2,5 metra bez lampy).
A może jest to słup drogowy poczty pruskiej? Poczęto je stawiać w XVIII i XIX wieku dla usprawnienia usług pocztowych. Milowe, półmilowe i ćwierćmilowe słupy pozwalały na orientowanie się w przebytych odległościach oraz umożliwiały zachowanie dyscypliny czasowej, przewidzianej w wykazach kursów dyliżansów.
Słup drogowy chyba nie.. W Matarni przy stacji benzynowej naprzeciw bazy GPRD jest taka mała ekspozycja, jest tam trochę takich różnych słupów drogowych czy kamieni milowych ale żaden nie przypomina raczej kształtem oraz wysokością tego "czegoś" co stało przed Bramą Wyżynną i pomnikiem kajzera
Jak się okazuje Borussia (to nieśmiałe, wiotkie dziewczę z warkoczykiem i mieczem w dłoni ) znikła (wraz z tablicą) jeszcze przed zagładą miasta.
skanuj0001.jpg
Plik ściągnięto 9918 raz(y) 26,32 KB
skanuj0002.jpg
Plik ściągnięto 9918 raz(y) 28,49 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Widzę, że ktoś jednak przeczytał mojego pierwszego posta o Borussi z dwudziestego października, bo artykuł w ARz został już uaktualniony (30.X)...
Kilkakrotnie pisałem i kasowałem tego nieszczęsnego posta, mając nadzieję, że w końcu wątek wyświetli się prawidłowo (patrz wątek złe wyświetlanie)...
Germania, którą mam na jednej okładce wygląda podobnie... w sumie to zwróciłem uwagę na to co mniej istotne - rzeczywiście zniknęła! czyżby już wcześniej uznano ją za niesłuszną?
A czyj pomnik ? (obelisk) stał na Dominikswall naprzeciw pomnika Cesarza Wilhelma I ?
I wracając do tematu...
Takie zbliżenie "naszej" latarni ujrzałem dziś kartkując najnowszy "BSG - dzielnice" (str. 92).
skanuj.jpg
Plik ściągnięto 9764 raz(y) 29,3 KB
Ta pocztówka nie wnosi raczej niczego nowego do dyskusji (może poza odświeżeniem wątku). W każdym razie dalej nie wiem, co to mogło być. Jest większe niż początkowo sądziłem (wojak w pikelhaubie ma pewnie z 175 - 180 cm, więc cokół ma ponad 3 m wysokości). Tablilczki nie da się odczytać ale za to widać rurę doprowadzającą gaz do latarni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum