Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Kolejne centrum handlowe
Autor Wiadomość
Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pią Lis 18, 2005 8:34 pm   

ale ja to będę mógł powiedzieć leżac w jacuzzi z cygarem w zębach i szklanką 24 letniej whisky w dłoni :P

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Pią Lis 18, 2005 8:49 pm   

Mikołaj napisał/a:
ale ja to będę mógł powiedzieć leżac w jacuzzi z cygarem w zębach i szklanką 24 letniej whisky w dłoni :P
Ty wstrętny, kapitalistyczny krwiopijco! :hihi:

Hanemann 
Gołąbek Pokoju

Wysłany: Pią Lis 18, 2005 8:52 pm   

Ale będzie radocha takiego wywłaszczyć !

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pią Lis 18, 2005 8:56 pm   

po co takie eufemizmy - po prostu okraść :%

a pałace oddać na chlewy. znamy, znamy.

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Pią Lis 18, 2005 9:15 pm   

Mikołaj napisał/a:
24 letniej whisky

nawiązując do Twego poprzedniego postu - ile lat będzie miała dziewczyna? :hihi:

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Lis 18, 2005 9:29 pm   

Co Wy chcecie od supermarketów? Ja tylko w takich sklepach robię zakupy, innych w okolicy nie ma, a jak są to specjalizują się określonym typie towaru i nie są konkurencją dla supermarketu (i odwrotnie). A kwestia jakości towaru i obsługi to już inna sprawa.

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Pią Lis 18, 2005 9:43 pm   

Hanemann napisał/a:

Szkoda, że "wywłaszcaany" nigdy nie byłeś (albo Twoja rodzina) - może co nieco bys wtedy zrozumiał...
Ale abstrahując od rzeczywistości, to bardzo fajna riposta.
Naprawdę mi się spodobała.
Sabaoth napisał/a:
Co Wy chcecie od supermarketów?

Z całym szacunkiem Sabaoth, ale akurat w tym wątku nikt tematu supermarketów nie poruszał - jeno centrum handlowego - a to nieco co innego.

Hanemann 
Gołąbek Pokoju

Wysłany: Pią Lis 18, 2005 9:46 pm   

Te sklepy specjalizujące się w jednym typie towaru i nie stanowiące konkurencji dla supermarketu to Systembolaget ?

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Lis 18, 2005 11:26 pm   

Nie Hanemann, nie tylko Systembolaget. Zresztą Systembolaget jest jedynym państwowym sklepem, wszystkie inne są prywatne!

Danziger, przepraszam trochę nie na bieżąco jestem i nie bardzo rozumiem czym ma być centrum handlowe :hmmm: Czy jeżeli obok siebie stoją Ikea, ICA Kvantum, Jula, El-Gigantem, Micro, On-Off, Toys R Us, Siba, Power, Jysk, Rusta, City Gross, Inter Sport, H&M i parę innych, a wszystkie dookoła ogromniastego parkingu (jak w Kungens Kurva) to jest to centrum handlowe? Czy może wszystkie sklepy muszą być przykryte dachem tworząc jedną wielką budowlę z kilkoma krzyżującymi się ulicami w środku (jak w Skärholmen)? Bo problem leży chyba w definicji słowa centrum handlowe.

Ja po prostu nie rozumiem, o co jest ta cała batalia. Pomijając centrum miasta tzw. staroofke, na każdym osidlu jest centrum handlowe z restauracjami, kawiarniami, fryzjerem, kilkoma sklepami, większym lub mniejszym supermarketem. Po prostu wszystkie sklepy ulokowane są w jednym miejscu, czasami w jednym większym budynku, czasami w kilku niższych. I jeśli prywatny inwestor chce budować jeszcze jedno, niech buduje. Jeśli znajdą się klienci znaczy, że centrum handlowe jest potrzebne, jeśli nie będzie klientów, centrum zbankrutuje, chyba normalne.

Do tego takie centrum jest wygodne, bo wszystko jest w jednym miejscu. I jest tam też miejsce na małe sklepiki np. z warzywami albo z towarami "kolonialnymi", z żywnością z całego świata. Na moim osiedlu też jest takie centrum, niestety stardżetowane na ludzi jedzących różne dziwne ziarenka, mięso z kozy, owcy, barana, osła i wielbłąda. Wolę więc iść do sąsiedniego (taka sama droga) gdzie w odległości ok. 50 m od siebie stoją dwa supermarkety w stylu Auchan (żywność, chemia, ciuchy, mat. budowlane, elektronika itp, itd.), jest też Systembolaget i Power - duży sklep tylko z elektroniką.

A jeśli chodzi o Systembolaget to jest to właśnie przykład ręcznego sterowania rynkiem przez rząd, koncesjonowania i odgórnego ustalania ilości sklepów w okolicy, innymi słowy czysty socjalizm.

Jarek z Wrzeszcza 

Wysłany: Pią Lis 18, 2005 11:51 pm   

Cytat:
Kungens Kurva

Nie, no Sabciu, bez takich... :hihi:

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sob Lis 19, 2005 12:07 am   

He, he, też mi na początku nie chciało przejść przez gardło.

A argumenty przeciwko centrom handlowym / supermarketom są natury ideologicznej, nie ekonomicznej.

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Sob Lis 19, 2005 7:42 am   

Hanemann napisał/a:

Hanemann, a moze oddasz swój komputer i inne Twoje rzeczy, żeby nakarmić biednych...?

Strach 

Wysłany: Sob Lis 19, 2005 9:58 am   

Cytat:
(vide Matarnia - nie wytrzymali i na swój koszt wybudowali kilka kilometrów dróg),

Ja tam się nie znam, ale widzę niesamowitą korelację między " nie wytrzymaniem IKEA i na swój koszt wybudowaniem kilku kilometrów dróg" a wydaniem pozwolenia na rozbudowę centrum Matarnia przez Miasto" :hmmm: . Czyżby mały handelek? :hiihihi:

I co ja na to ?... i dobrze niech się miasto uczy jak takie interesy się załatwia . Będzie to z korzyścią dla wszystkich. :P

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Sob Lis 19, 2005 3:43 pm   

Sabaoth napisał/a:
Danziger, przepraszam trochę nie na bieżąco jestem i nie bardzo rozumiem czym ma być centrum handlowe :hmmm: Czy jeżeli obok siebie stoją Ikea, ICA Kvantum, Jula, El-Gigantem, Micro, On-Off, Toys R Us, Siba, Power, Jysk, Rusta, City Gross, Inter Sport, H&M i parę innych, a wszystkie dookoła ogromniastego parkingu (jak w Kungens Kurva) to jest to centrum handlowe?

Dokładnie tak.
Centrum handlowe to po rostu skupisko mniejszych sklepów tworzące jedną całość, a super, czy hipermarket to jeden wielki sklep - na tym zasadniczo polega różnica.
Gdańskie centrum handlowe Matarnia jest za to skupiskiem supermarketów - a więc też centrum handlowym, tyle że w większej skali.
A że
Cytat:
Nasz obiekt to taki park handlowy Ikei w mniejszej skali
wnioskuję, iż będzie to własnie klasyczne cntrum handlowe :D

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sob Lis 19, 2005 4:45 pm   

danziger napisał/a:
Centrum handlowe to po rostu skupisko mniejszych sklepów tworzące jedną całość, a super, czy hipermarket to jeden wielki sklep - na tym zasadniczo polega różnica.

A jeżeli ulice pomiędzy tym skupiskiem sklepów są zadaszone tak, że tworzy to jeden wielki sklep to jest to dalej centrum handlowe? :hmmm:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi