Niestety, myślenie "europejskie" prowadzi do nikąd. Ja, podobnie jak Zoppcio, znam socjalizm z autopsji. Do tego mieszkam teraz w państwie bardzo socjalistycznym, choć z gospodarką rynkową. I socjalistom nie przeszkadzają centra handlowe budowane przez prywatnych inwestorów, wszak inwestują oni swoje, prywatne pieniądze. Szwedzki socjalizm jest dużo lepszy od realnego, polskiego socjalizmu, jest nawet bardziej do socjalizmu zbliżony. Ma niestety jedną, ogromną wadę: scojalizm jest systemem, który bohatersko zmaga się z problemami, niewystępującymi w innych systemach
Innymi słowy, polega to na zabieraniu pieniędzy osobom pracującym, żeby oddać je tym, którym pracować się nie chce po drodze gubiąc dużą z nich część na administrację zajmującą się rozdawnictwem wcześniej zabranych środków. O cenzurze nie będę się już rozpisywać, jest również elementem wspólnym wszystkich socjalnych i socjalistycznych systemów.
Jednak sie odezwe... NIGDY nie napisałem do ciebie niczego obraźliwego dopóki ty tego nie zrobiłeś.
Czy jesteśmy w piaskownicy koło przedszkola ? ...Proszę pani, ale to Jaś zaczął...
Cytat:
W tym, ze obaj jestescie socjalistami. To ty powiedziałes o nim "nasz".
Fakt, jestem socjalistą, i to aktywnie udzielającym się w różnych organizacjach politycznych... ale z panem Kaczyńskim nie mam nic wspólnego - i on z socjalizmem również, chyba że za socjalizm uznajesz serwowaną przez niego wyborczą kiełbasę. I wypraszam sobie jakiekolwiek nasze zestawianie. Zwrotu "nasz" użyłem ponieważ jestem (jak i zapewne Ty) obywatelem RP - i czy chcemy czy nie Kaczyński będzie naszym prezydentem.
Cytat:
Od tej chwili cokolwiek Hanemann napisze - mam to gdzieś.
Nie pozostaje mi nic innego jak powiedzieć to samo w stosunku do Ciebie. Do miłego...
tak sobie czytam i mysle sobie zebyscie dali sobie spokoj, bo w kwestiach politycznych to siebie nie przekonacie, a tak naprawde prawda lezy po srodku - wiecej centrow handlowych nam faktycznie nie potrzeba, choc z drugiej strony budowa kolejnego da wiele miejsc pracy, faktycznie ustroj komunistyczny byl wyniszczajacy dla gospodarki, ale w wielu kwestiach ludziom zylo sie lepiej, nie wszystkim, a tym co gorzej teraz glownie narzekaja, ale nie mozna zyc tylko nienawiscia do poprzedniego systemu i popadac w uwielbienie gospodarki wolnorynkowej jednoczesnie nienawidzac tej centralnie sterowanej, bo wszystko ma swoje dobre i zle strony. tak jak rzad Juana Carlosa w Hiszpaniiz zamiast rozpamietywac grzechy faszystowskich poprzednikow, po prostu oglosil amnezje i chcial cos stworzyc tak my, a mam na mysli Polakow, powinnismy przede wszystkim myslec w przod a nie w tyl. i dajcie juz spokoj bo nie ma sensu dluzej sie klocic kto ma racje, ani skrajnosc prawicowa, ani lewicowa nie ma kompletnie racji bytu bo tylko na kompromisach da sie cos zbudowac, wiec juz sie nie obrzucajcie epitetami i obelgami i nie wystawiajcie dumnie piersi zeby dostac bana (skoro i tak zaden z was go nie dostanie) tylko powaznie pogadajcie...
nie mam nic przeciwko zachodniemu kapitalowi, ale chcialbym tylko byc spokojny o przyszlosc i jednoczesnie moc tez nacieszyc czasem oko patrzac na wlasne miasto. bo czasami to tak jest, ze robi mi sie bardzo smutno jak patrze na niektore bloki, ktore wydaja mi sie niemozliwe w ogole do egzystowania, mam wrazenie ze cos takiego istniec nie moze. ze wzgledu na swoja brzydote, tak skrajna ze az nierealna. widzieliscie kiedys na pewno Heliosa na granicy Gdansk/Sopot, obok odpicowana Hestia, a tamto straszydlo obfitych lat socjalizmu po prostu przeraza... chcialbym zeby ten obcy kapital posluzyl nie tylko mi ale tez miastu i wy tez powinniscie tego chciec Gdanszczanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum