Cytat:
Bazylika Najświętszej Marii Panny jest szesnastym co do wielkości kościołem na świecie i największym zbudowanym z cegły. Powstała w XV w. zbudowana przez polskich niewolników pod nadzorem Krzyżaków. Dlatego pewnie jest niesymetryczna i krzywa. Wewnątrz znajduje się lub powinien się znajdować, między innymi, "Sąd ostateczny" Hansa Memlinga zrabowany przez gdańskiego kapra (czyli pirata) Paula Benecke (sądząc z nazwiska to Niemiec był) oraz przecudnej urody zegar pokazujący cały wszechświat. Zdjęcie zrobione jest z wieży ratusza głównomiejskiego. Dla nie wtajemniczonych informacja: ratusz głównomiejski znajduje się na starówce (300 km>>) (300 km>>) przy Długim Targu, a ratusz staromiejski przy ul. Korzennej, obok domu Heweliusza.
Cytat:
Cytat:
Ostatnio słyszałem jak jakiś debil wypowiadał się w telewizji, że Niemcom zawdzięczamy Gdańsk. Chyba debilu miałeś na myśli te ruiny.Wszystko, co w Gdańsku powstało, a co zostało zniszczone w 1945 r. z powodu wywołania przez Niemcy II Wojny Światowej (o tym pewnie debilu nie wiesz) i odbudowane przez Polskę po II Wojnie, zostało sfinansowane z dochodów z handlu towarami z Polski i do Polski. Polsce i Polakom zawdzięczamy Gdańsk, a nie Niemcom, palancie.
Jak już mowa o kochanej stolicy, to też jest bardzo ciekawe:
Warszawa Mało Znana
To co widać w dziale "Galeria", to sieciowa wersja wystawy planszowej na którą wlazłem ostatnio w hali dworca centralnego - naprawdę, miło popatrzeć i poczytać, znalazłem w tym pewne pokrewieństwo ideowe do tego, co robimy w Akademii Rzygaczy i na tym forum.
Często mamy problemy ze zidentyfikowaniem starych zdjeć. Wiadomo, autor czasem się myli. Może te linki trochę pomogą. Są to linki do zdjęć starego Szczecina.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum