Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomeranka na sprzedaż
Autor Wiadomość
wrangla 
co to w ogóle jest za nick...

Wysłany: Wto Sty 03, 2006 12:24 am   Pomeranka na sprzedaż

"Bocznokołowiec na sprzedaż"

Cytat:
Wycieczkowy statek bocznokołowy "Pomeranka" wystawiono na sprzedaż. Od 11 lat był on jedną z atrakcji turystycznych Gdańska.

Teraz może dołączyć do swej młodszej, siostrzanej "Jagienki", która od ośmiu lat pływa po Warcie. Zakupieniem "Pomeranki" zainteresowane są m.in. władze Gorzowa Wielkopolskiego nad Wartą.

Chcę sprzedać statek, bo załatwianie wszystkich spraw związanych z jego eksploatacją jest niezwykle czasochłonne i uciążliwe - mówi Stanisław Szymański, konstruktor i właściciel "Pomeranki". - Miałem też utrudniony dostęp do nabrzeży nad Motławą. Brakuje dogodnego miejsca postoju statku zimą. Zgłosiło się wielu zainteresowanych kupnem "Pomeranki". Są to armatorzy między innymi z Torunia i Wrocławia. Zgłosiły się także gminy Nowa Sól i Krosno Odrzańskie, którym zależy na uatrakcyjnieniu oferty wczasowej o rejsy wycieczkowe. Wcześniej zrobiły to już władze województwa wielkopolskiego, zamawiając u mnie "Jagienkę" dla gminy Sieraków nad Wartą.

Szymański nie ukrywa, iż chciałby, żeby "Pomeranka" została w Gdańsku. Może ją kupić np. gmina, a eksploatować Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Gdańsku, który dysponuje nabrzeżami i mariną jachtową nad Motławą. Odpadłaby więc duża część kosztów, jakimi są opłaty za dzierżawienie nabrzeża, pilnowanie statku i postój zimowy. "Pomeranka" ma już własne stałe linie wycieczkowe, prowadzące z Motławy na Westerplatte lub Martwą Wisłą do Sobieszewa. Dotąd bocznokołowiec przewiózł łącznie ponad 200 tys. pasażerów. Zbliża się nowy sezon żeglugowy. Na decyzję kupna statku nie pozostało wiele czasu.
Taki statek jak "Pomeranka" mógłby pełnić w Gdańsku funkcję tramwaju wodnego, utrzymującego stałe połączenia z restaurowaną Twierdzą Wisłoujście, Westerplatte czy ze starą latarnią morską w Nowym Porcie, mieszczącą muzeum latarnictwa.
- Wiemy o wystawieniu "Pomeranki" na sprzedaż - mówi Jerzy Rębalski z Urzędu Miejskiego w Gdańsku. - Jeszcze w tym miesiącu odbędą się w urzędzie rozmowy z armatorem bocznokołowca, dotyczące dalszych losów statku.

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Wto Sty 03, 2006 12:38 am   

swego czasu Pomeranka zadarła z tymi co nie trzeba i są efekty :hihi:

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Wto Sty 03, 2006 8:24 am   Re: Pomeranka na sprzedaż

Szkoda, bo myślałem, że trend będzie odwrotny. :cry:

Cytat:
Chcę sprzedać statek, bo załatwianie wszystkich spraw związanych z jego eksploatacją jest niezwykle czasochłonne i uciążliwe - mówi Stanisław Szymański, konstruktor i właściciel "Pomeranki".

Tego nie rozumiem - o co tu chodzi? Nie jest przypadkiem tak samo z każdym biznesem? Tzn. że jest czasochłonny i uciążliwy. :wink:

Cytat:
Miałem też utrudniony dostęp do nabrzeży nad Motławą. Brakuje dogodnego miejsca postoju statku zimą.

8O Poważnie? Brak jest nabrzeży w Gdańsku? Czy chodzi może o darmowe nabrzeża?

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Wto Sty 03, 2006 3:31 pm   Re: Pomeranka na sprzedaż

Corzano napisał/a:
Tego nie rozumiem - o co tu chodzi? Nie jest przypadkiem tak samo z każdym biznesem? Tzn. że jest czasochłonny i uciążliwy.

Gdyby Pomeranka była kurą znoszącą złote jaja, to zapewne właściciel jej by się nie pozbywał. Widocznie zyski, które przynosi nie są aż tak duże, żeby chciało mu się dla nich trudzić.
A poza tym maly szantaż "emocjonalny" nigdu nie zaszkodzi jak chce się sprzedać coś jak najzyskowniej :hihi:

Odpowiedz do tematu