To co na obrazku, czyli "Im Olivaer Walde . Bei Elfengrund"
Pytałem ponieważ okulary mam słabe . Cyt. z materiału nazewniczego mapy "Lasy Oliwskie" z 1996 r.: "Dolina Elfów (niem. Elfental, Elfengrund) nazwa top. kult - w duchu neoromantyzmu, może tajemniczość miejsca?". W/g tej mapy przedmiotowa dolina ciągnie się od dworu II do Wzgórza Trzech Panów.
Opis się zgadza. Ale mi coś w tym opisie nie pasuje. W okolicy zanaczonej na mapce dominuje las liściasty a dokładnie bukowy, a na zdjęciu chojaki jak sie patrzy. Wiem, że przez lata dużo mogło ulec zmianie. Ale czy aż tyle?
Mi to wygląda na odnogę Doliny Radości w okolicy skoczni narciarskiej.
A widzicie róznicę między mapą Jujki a przedwojenną? Jujka przesunął Dolinę Elfów o kilkaset metrów i jedno wzgórze na południe. Przedwojenna dolina znajduje się na północ od Paulshohe i na "zapleczu" Dworu I (z drogą wychodzącą na Wiechę), powojenna - na południe od Góry Pawełek i na tyłach Dworu II (z Kronprinzweg).
Tak czy inaczej fotka pokazuje płaski teren a obie dolinki są głęboko wcięte i mają strome zbocza. Najbliższy tego typu świerkowy obszar na płaskim terenie znajduje się jakieś 300-500 metrów od tzw. "Małych Bieszczadów", na południe od Szwedzkiej Grobli, przy drodze w stronę Doliny Samborowo i tzw. Wielkiego Dębu. Nie może to też być rejon Doliny Radości w stronę skoczni - tam też stromizny których brak na fotce.
A tak naprawdę to może być gdziekolwiek w lesie...
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum