Az tak dobrze Sopotu nie znam. Mieszkajac we Wrzeszczu do Sopotu jezdzilem glownie na wycieczki "na Molo" no i pozniej na uniwerek.
Moze te sopockie tajemnice sklonia kogos do dokladniejszej penetracji terenu i przy okazji uda sie odnalezc miejsca z tych zdjec:
1. Podobno Sopot, z czasopisma Moewe z 1940 r. tak sie zastanawiam, czy nie jest to przypadkiem Jelitkowo
2. Gymnastikschule w Sopotach.
Odnośnie Gymnastikschule w Sopocie - ostatnio natrafiłem na ciekawą rzecz. Adres na ulotce mówi iż zajęcia organizowane są na Menzenplatz, który znajdował się przy Nord Str. - ul. Powstancow Warszawy (można zlokalizować go na mapie z 1924 roku). Na mapie widnieje samotnie stojący budynek - pasujący mniej więcej do zdjęcia. (tuż przy końcu ulicy i początku alejek nadmorskich).
Umieściłem lokalizację Szkoły Gimnastycznej i boiska na mapie. Nie znalazłem jeszcze jednak jednoznacznego oficjalnego potwierdzenie tej lokalizacji..
w wyszukiwarce wystarczy wpisać: Szkoła Gimnastyczna (www.dawnysopot.prv.pl)
Jestem na etapie wpisywania innych ciekawych obiektów. Może w między czasie wpadną jakieś ciekawe materiały
Tak to by mogło sie zgadzać. Porównałem latarnie na innych fotografiach z tego okresu na Nordstrasse i sa takie same (niczego to nie udowadnia ale zwiększa prawdopodobieństwo). Ponad to rzeczywiście na skrzyżowaniu Monciaka i Powstańców stal budynek z podobna drewnianą werandą - przybudówką (za Metropolem w kierunku Zatoki) - jest ledwo widoczny na pocztówkach przedstawiających Metropol.
Ciężko mi sie dokopać do jakichkolwiek materiałów wyjaśniających lokalizację tego budynku.
Tymczasem pojawiła się następna zagatka: Willa Guttjahr (ul. Obrońców Westerplatte??)
Villa Guttjahr to przecież dzisiejsze teatr, kino i empik - Seestrasse 39/41, wg. obecnej numeracji 55/57. Budykowi sporo uwagi poświęca Domańska w "Opowieściach sopockich kamienic".
Villa Guttjahr to przecież dzisiejsze teatr, kino i empik - Seestrasse 39/41, wg. obecnej numeracji 55/57. Budykowi sporo uwagi poświęca Domańska w "Opowieściach sopockich kamienic".
No, miałem nadzieje, że coś w tej książce znajdziesz. Bo ja jeszcze nie zanabyłem...
Czyli to nie moja ulica, ale dom też bardzo mocno przebudowany...
o łał - kino zmienione nie do poznania. Wygląda na to że "Opowieści sopockich kamienic" to obowiązkowa lektura. Trzeba będzie się w nią zaopatrzyć. Jest może tam jakaś wzmianka o KaiserCafe?? Dzięki stokrotne!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum