Widać nie była tak uniwersalna, skoro za wczesnego Gomułki zniknęła na rzecz jakiegoś Kalinowskiego.
Skoro wymieniono tu nazwisko Gomułki to mała anegdotka z przeszłości. Na jesieni 1982 roku wracałem z pierwszej swojej delegacji służbowej ze Szczecina nocnym pociągiem tzw. Berlińskim. Nawet pomimo później pory, udało mi się złapać gdańską taksówkę na „kierunkowym” postoju przed dworcem w Gdyni. Powiedziałem kierowcy – że chcę jechać do Gdańska na ulice Gomółki a on ucieszył się, że ma powrotny kurs. Ponieważ całą prawie drogę ze Szczecina spędziłem w zatłoczonym korytarzu, nie ukrywam zmęczony, w rozgrzanej taksówce przy milczącym kierowcy, mocno przysnąłem. Jakież było moje zdziwienie kiedy obudziłem się na ul.Okopowej. Na moje, wyrażone głośno zdziwienie, czy my aby na pewno jedziemy na ulicę Gomółki, pan kierowca powiedział, że OCZYWIŚCIE TAK!!!. W tym momencie ciekawość „wygrała” ze zdziwieniem. Po kilku minutach skręcił w Siennicką a potem jeszcze raz w mniejszą boczną uliczkę i zameldował, że jesteśmy na miejscu!! Gdy poprosiłem go o cofnięcie się na początek ulicy, aby pokazać mu jak rzeczywiście się ta ulica nazywa – a była to ulica WIESŁAWA!! – z absolutnym spokojem odpowiedział mi – NO PRZECIEŻ GOMÓŁKA MIAŁ PSEUDONIM „WIESŁAW”!!!
Tylko dla porządku – pewnikiem dla niewielu niewtajemniczonych „forumowiczów”, - podpowiem, iż ulica Mikołaja Gomółki jest przedłużeniem ulicy Chopina we Wrzeszczu od skrzyżowania z Chrzanowskiego w kierunku lasu i dalej.
A tak z ostatnich lat to - kilka razy byłem „kuszony” aby podpisać list do Urzędu Miejskiego z interpelacją od „zatroskanych mieszkańców” aby UM zmienił nazwę - „bo się źle kojarzy”
A tak z ostatnich lat to - kilka razy byłem „kuszony” aby podpisać list do Urzędu Miejskiego z interpelacją od „zatroskanych mieszkańców” aby UM zmienił nazwę - „bo się źle kojarzy”
Ci "zatroskani mieszkańcy" chyba ortografii nie znają
pamiętam że obecna ulica Dmowskiego to kiedys Dzierżyńskiego a jeszcze wcześniej Dworcowa
Dmowskiego to dawna Marchlewskiego, natomiast Dzierżyński był patronem obecnej Al. Legionów.
A czy ktoś pamięta kto był między Dworcową a Marchlewskim (i kim była ta Dworcowa)
Dodam jeszcze, że przed wojną ta ulica również zmieniała nazwę z Dworcowej (Bahnhofstrasse) na Schlagetera (Schlageterstrasse). Czyli w swojej historii ulica miała 6 nazw! To chyba rekord.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum