Budynki na zdjęciu, które wrzucił Grzechuu raczej są w miarę nowe. Niedawno działy tam jeszcze warsztaty samochodowe i kilka biur. Obecnie (jak widać) ruina. Prawdopodbnie niedługo to wyburzą i postawią kilka nowych domów
nie wiem jak z tą "cegielnią Weisera Dawidka" było, ale w Brętowie (czy powiedzmy okolicach Brętowa) 2 cegielnie były, bo są zaznaczane na wielu mapach
np. tu:
cegielnie.JPG mapa z 1919, reprint był w Wyborczej)
Plik ściągnięto 15805 raz(y) 21,49 KB
Ostatnio zmieniony przez grzechuu Wto Maj 09, 2006 10:50 pm, w całości zmieniany 1 raz
Więc byłem przelotem i na myśl przychodzi mi to miejsce przy końcu ulicy Leśna Góra na miejscu hydroforni. Kiedyś biegając w okolicach ze skołą za hydrofornią pamiętam jakieś fundamenty. Ale było one chyba dosyć małe. Niestety tego nie sprawdziłem. Ale jedyne co tam jest teraz ciekawego to to co na zdjęciach.
Nom dzisiaj z kolegom trochę się tam szwendałem. Myśle, że raczej na 100% była tam cegelnia. Teraz na jej terenie jest boisko, hydrofornia i kilka zabudowań, w tym to co na fotce wyżej. Łaziem jeszcze troche wyżej w miejscu, gdzie zapewne była kopana glina. Do kopalni prowadzą dwie drogi, prawdopodobnie jeździłe po nich wagoniki z gliną (tak jak np w Bysewie). Znaleziska - hmm w sumie to nic, może oprócz jednej przepalonej cegły i resztki funadamentów czy ściany po jakiś zabudowaniach za hydrofornią. Na cegłach, z których jst zbudowany dom na fotkaach wyżej są pojedyńcze cyferki i literki ( B 2 7 itp) może to jakiś trop Jak na pierwszą moją wyprawę jestem zadowolony. I pomyśleć, ze od lat grając na tamtym boisku nie miałem pojęcia co wcześniej się tu znajdowało.... Podróże kształcą Fotki jakieś też mam ale nie wiem czy je wklejać (cegła, kawałki muru za hydrą i droga na górę)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum