Wysłany: Nie Maj 28, 2006 11:21 pm Traktat Wersalski
Cześć. Jestem tutaj pierwszy raz ale po to aby dowiedzieć się jakie były okliczności zakończenia I Wojny Światowej czyli sytuacja geopolityczna a przede wszystkim militarna obszaru Gdańska w czasie poprzedzającym Traktat Wersalski. Może ktoś mógłby mi wskazać cenne źródła informacji.
Sławek
Wysłany: Nie Maj 28, 2006 11:56 pm Re: Traktat Wersalski
slawekklas napisał/a:
Cześć. Jestem tutaj pierwszy raz ale po to aby dowiedzieć się jakie były okliczności zakończenia I Wojny Światowej czyli sytuacja geopolityczna a przede wszystkim militarna obszaru Gdańska w czasie poprzedzającym Traktat Wersalski. Może ktoś mógłby mi wskazać cenne źródła informacji.
Sławek
No więc tak - miło, że się przywitałeś, ale żeby nie robić bałaganu na forum powinineś się przywitać w wątku "witamy nowych użytkowników", a pytanie o traktat wersalski wpisać w innym dziale forum - np. Gdańsk-Sopot-Gdynia.
Co do meritum - sytuacja militarna Gdańska kształtowała się tak, że był daleko na zapleczu frontu, ale był ważną bałtycką bazą Kaisermarine, a polityczna - należał do Niemiec.
Spróbuj może sprecyzować o co Ci chodzi - jakich informacji poszukujesz i w jakim celu oraz co (i gdzie) znalazłeś na ten temat do tej pory, bo zakres jaki podałeś jest bardzo szeroki.
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 8:51 pm Traktat Wersalski
Cześć. Temat na który napiszę omyłkowo został wpisany w innym miejscu ale spróbuję jeszcze raz. Jaka była sytuacja polityczna w kontekście Polski i Niemiec i położenie militarne Gdańska pod koniec I Wojny Swiatowej. Co zadecydowało o tym że Traktat Wersalski stworzył Wolne Miasto Gdańsk. Czy Polska ani też Pomorzanie - Kaszubi nie mieli dość woli aby przyłączyć to miasto do Polski?
Sławek
O interesujących Cię zagadnieniach jest trochę na początku książki Marcelego Podlaszewskiego "Ustrój polityczny WMG w latach 1920-1933", zobacz też K. Skubiszewskiego "Zachodnią granicę Polski".
O tekstach źródłowych pisaliśmy tutaj
Przejrzyj sobie archiwalne wątki, pomoże w tym wyszukiwarka
Odnosząc się natomiast do pytania
Cytat:
Czy Polska ani też Pomorzanie - Kaszubi nie mieli dość woli aby przyłączyć to miasto do Polski?
trzeba by sobie najpierw uświadomić, że:
a) Pomorzanie - Kaszubi nie równa się Polacy i niekoniecznie chcieli się przyłączać
b) Polacy na oszarze przyszłego WMG stanowili kilka procent
c) wola i możliwości to zupełnie inne sprawy
trzeba by sobie najpierw uświadomić, że:
a) Pomorzanie - Kaszubi nie równa się Polacy i niekoniecznie chcieli się przyłączać
b) Polacy na oszarze przyszłego WMG stanowili kilka procent
c) wola i możliwości to zupełnie inne sprawy
Właściwie można powiedzieć, że na przełomie XIX i XX w. Gdańsk był miastem niemieckim, a jego mieszkańcy byli przeciwni odłączeniu miasta od Niemiec.
Wysłany: Sro Maj 31, 2006 7:51 pm Re: Traktat Wersalski
slawekklas napisał/a:
Co zadecydowało o tym że Traktat Wersalski stworzył Wolne Miasto Gdańsk.
W największym skrócie powiedzieć można, że upór Wielkiej Brytanii, która obawiała się zbytniego osłabienia Niemiec i wzmocnienia Polski, a pośrednio Francji (zgodnie z zasadą "balance of power"). W dodatku Brytyjczycy planowali stworzenie z Gdańska swojego "dominium", które byłoby bazą dla brytyjskiego handlu w regionie Bałtyku - to nie mogłoby się udać, gdyby Gdańsk należał do Niemiec lub Polski.
Propozycja stworzenia WMG przeszła po pierwsze dlatego, że Brytyjczycy mocno na nią naciskali a pozostałym mocarstwom mniej na tej sprawie zależało; a po drugie dlatego, że wydawała się być wyjściem kompromisowym. Polsce Gdańsk bardziej "należał" się ze względów gospodarczo-politycznych i historycznych, a Niemcom ze względów etniczno-językowych. Względy te trudno byłoby porównywać, a pogodzenie ich w inny sposób niż przez stworzenie z Gdańska obszaru nie podlegającego do końca władzy żadnego z tych państw byłoby chyba niemożliwe.
Różne teksty źródłowe dotyczące WMG znajdziesz tutaj.
A co do opracowań, oprócz wymienionego tu Podlaszewskiego polecam książki Henryka Stępniaka, Stanisława Mikosa, Marka Andrzejewskiego i wiele innych - wystarczy w katalogu jakiejkolwiek biblioteki wyszukać ksiązki pod hasłem "Gdańsk", albo "Wolne Miasto Gdańsk".
Dziękuję za informacje których dostałem dużo. To co tutaj przeczytałem nie jest dla mnie zaskoczeniem. Zgadzam się z opiniami kolegów . Chcę się jednak upewnić jak było ponieważ chciałem zweryfikować opinię niektórych osób twierdzących jakoby pod koniec I Wojny Światowej było możliwe "przyłączenie" Gdańska do Polski.
Pozdrawiam wszystkich którzy mi odpowiedziekli
Sławek
Dużo ciekawsza jest sytuacja terytorium WMG po II wojnie światowej. Sytuacja prawna Wolnego Miasta nie jest uregulowana do dzisiaj (i praktycznie nie nastąpi to nigdy). Jedyne, co można o WMG powiedzieć, to że jest obecnie "tymczasowo pod polską administracją (do czasu podpisania traktatu pokojowego)".
"Ciekawa" strona... i widzę, że nie tylko na temat granic Polski mają odrębne zdanie. Najwyraźniej nie uznali też ostatnich wyborów prezydenckich i stoją na stanowisku, że prezydentem RP nadal jest Lech Kaczyński
"Ciekawa" strona... i widzę, że nie tylko na temat granic Polski mają odrębne zdanie. Najwyraźniej nie uznali też ostatnich wyborów prezydenckich i stoją na stanowisku, że prezydentem RP nadal jest Lech Kaczyński
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum