Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Przypadkowe znalezisko na Siedlcach
Autor Wiadomość
Grab 

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 4:29 pm   Przypadkowe znalezisko na Siedlcach

Wczoraj wieczorem kolega zadzwonił do mnie i mówi, że koło jego bloku na ul. Szarej robotnicy z wykopu wyciągneli jakiś ozdobny fragment dawnego budynku. Rano pojechałem sfotografować znalezisko. Wykop znajduje się pare metrów za pierwszym przystankiem na Siedlcach zaraz przy kościele św. Franciszka. Czy ktoś się może orientuje czego dokładnie część to może być?? a może ktos ma zdjęcie budynku, który stał w tym miejscu?? dodam jeszcze, że kamień ten z dwóch stron ma takie same zdobienia.

znalezisko2.jpg
Plik ściągnięto 9091 raz(y) 30,3 KB

znalezisko1.jpg
Plik ściągnięto 9091 raz(y) 26,01 KB

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 5:20 pm   

Ciężko znaleźć zdjęcia z Siedlec, jedyne jakie mam pochodzi z albumu Hoffmanna. Detale ozdobne nad bramą są podobne do tego wykopka, może pochodzi on z następnej bramy :hmmm:

726.jpg
Plik ściągnięto 9078 raz(y) 46,85 KB

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 6:24 pm   

Wygląda, że to jest właśnie to.
Na zdjęciach widać że te elementy miały takie "guzy" na płaskiej powierzchni.
Tak jak wykopek :==

www.staraoliwa.pl

roland 

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 8:30 pm   

Myślę, że fragment który kamieniarki, który został odnaleziony na Siedlcach nie jest fragmentem ze zdjęcia , raczej wygląda na fragment przedproża. Z jakiego materiału został wykonany?

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 8:40 pm   

Cytat:
nie jest fragmentem ze zdjęcia

Napisałem, że jest podobny do tego ze zdjęcia, może ten odnaleziony pochodzi z innej kamieniczki.

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 8:45 pm   

Macie rację. To jest jednak nieco inny kształt :oops:

www.staraoliwa.pl

roland 

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 8:47 pm   

W budynkach z końca XIX wieku bardzo rzadko stosowano szlachetne materiały, poza budowlami reprezentacyjnymi. Większość elementów elewacji są to odlewy oraz odpowiednio wykonane tynki. Fragment detalu architektonicznego wygląda na piaskowiec.
Chociaż może to być odlew. Podobny fragment znalazłem w trawie obok Rafinerii przy wjeździe na ul. Benzynową obok słupa reklamowego firmy Outboard. Detal, który odnalazłem jest odlewem z betonu.

Grab 

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 10:52 pm   

Wydaje mi się, że znaleziony fragment był wykonany z piaskowca, ale ekspertem nie jestem w tej dziedzinie. Co do miejsca to napewno nie pochodzi on z miejsca ze zdjęcia z albumu Hoffmana, gdyż tamto miejsce jest oddalone od miejca znaleziska o ponad 100m w stronę centrum. Na forum znalazłem takie zdjęcie http://www.forum.dawnygdansk.pl/files/tramw.jpg znaleziony fragment pochodzi najprawdopodobniej z ciągu domów widocznych po prawej stronie zdjęcia, choć myślę, że miejce znalezienia jest cofnięte o kilkanaście metrów w stronę pętli tramwajowej. Jeśli chodzi o to co to może być, także uważam, że mógł to być fragment przedroża, a otwór widoczny na górze kamienia na zdjęciu "znalezisko1" mógł być miejscem, z którego wychodziła poręcz, przynajmniej tak to sobie wyobrażam...

Odpowiedz do tematu