Przyjeżdża się do Gdańska, kupuje książkę "Dawny Gdańsk", skanuje wszystkie obrazki, nieznacznie zmienia ich kolejność i zamieszcza na necie w prostym, przejrzystym układzie i strona jest. Oczywiście słowem nie wspomina się skąd wzięło sie ilustracje. Może wstyd się przyznać, na niemieckim serwerze, że taką ładną książkę wydali Polacy...
Wiem, że i mi zdarza się czasem nie podać źródła jakiejś fotografii, ale to wyłącznie dlatego, że nie pamiętam, bądź nie mogę ustalić skąd ją mam. Ale przerobić NIEMALŻE CAŁĄ cudzą książkę na swoją stronę i słowem o tym nie wspomnieć... To już delikatna przesada.
Z tego co wiem to prawo niemieckie zabrania publikowania czegoś na co nie ma się pisemnej zgody właściciela rzeczy , które się publikuje...
Szkoda, że nie podano na w/w stronie e-maila, spytał bym się skąd ma tak ładne obrazki o Gdańsku, a sądząc po nazwie strony jest on Polakiem i ma na imię chyba Mirek...
Chwila, przecież to jest fragment strony http://home.arcor.de/miro2/ (była chyba nawet w linkach z Rzygaczowej Strony Greena) i facet jak najbardziej podał swoje dane. Swego czasu były na tej stronie dowcipy o Polakach (np. na czym polega wyjątkowość Papieża? ponieważ jest on jedynym Polakiem, który nigdy nie ukradł samochodu), więc zdaje się że pan Mirosław odcina się od polskich korzeni...
No to nie wiem...Czy firmie Milenium Media (wydawcy 30 Dni i albumow) zalezy na pokazywaniu sie w takim kontekscie/towarzystwie-polakozerczych dowcipow...
Jaaasne, ze bronia skuteczną Wydawcy byłoby- opublikowanie e-booku, czyli albumow do sciagniecia -za drobna oplata np na fundusz rewaloryzacji Gdanska czy co..;-))
Duzo o prawach autorskich jest na www.wirtualnywydawca.pl
No to kolejny hint dla tworzących strony o Gdańsku w językach obcych
Przez to że Niemcy czerpią informację z materiałów polskojęzycznych, wychodzą śmieszne rzeczy. Np. wg Bildindexu Dom Angielski zbudował Hans Kramer, a w tym samym czasie Bramę Wyżynną jakiś Johannes Kramer
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum