Taka, jaką tu juz przedstawiłem, to chyba oczywiste.
Jeżeli tak, to dla mnie jedynie oczywiste jest tylko to, że Twoi wykładowcy nieźle się opierniczali i mocno zawęzili program wykładów (ja bym im tego nie darował!) ;)
Ja skończyłem niestety tylko Uniwersytet Gdański na kierunku Transport Morski, a z Techniki i Organizacji Handlu Morskiego miałem tylko ocenę bardzo dobrą, ale poznałem nieco szersze definicje występujące w TM m. in. drobnicy.
No chyba, że rzeczywiście uwierzyłeś w to, że to spedytor decyduje co jest drobnicą, a co nią nie jest, i zdefiniowałeś (równie dobrze producent samochodów mógłby się zawziąć i twierdzić, że produkuje biustonosze, niestety jego biustonosze ciągle byłyby samochodami). Całe szczęście, że percepcja kształcona potrafi się rozwijać, a jak zauważyłeś na początku „musisz się jeszcze wiele nauczyć”.
Ponadto oczywiste jest również, że Ciebie nie przekonam (tata wie lepiej), więc się nie staram, ale może innych forumowiczów zainteresuje fakt, że z nw. pozycje od 3 do 9 są - według Urzędu Morskiego - kwalifikowane jako drobnica.
Zoppoter napisał/a:
Ja je przywołuję. Part Cargo to nie to samo co drobnica. tymczasem Ty ten sam ładunek najpierw nazwałeś drobnicą a potem part-cargo.
Zatem przywołujesz błędnie. Czytając uważnie zwróciłbyś uwagę, że napisałem, że DODATKOWO było to part cargo. Jedno nie wyklucza drugiego. Pisząc, że było to part cargo podkreśliłem wynikający z definicji drobnicy fakt, że "mój" generator nie był ładunkiem całookrętowym choćby dlatego, że na tym samym statku znajdowały się również towary innych czarterujących...
naprawdę tak trudno jest powstrzymać się od podbnych złośliwości?
Mi czasami trudno, poza tym lubię pikantnie pochrupać od czasu do czasu, zresztą, jak zauważam, nie tylko ja wide:
Zoppoter napisał/a:
Wychodzi na to, że pojęcia drobnicy nie znają równiez wykładowcy, którzy najpierw mnie uczyli a potem nawet wręczyli mi certyfikat FIATA. Co prawda w roku 2000 a nie w 1970.
Zdzislaw napisał/a:
Mnie tylko czasami, a poza tym byłęm ciekawy czy te czołgi to "drobnica"
I teraz już wiesz, pozostało Ci jeszcze tylko rzucić monetą <LOL>
Oj to ja dobrze wiem.
Chciałbym tylko, by rozmowy na forum nie przypominały debat w R/TV (jak ja uwielbiam to "jak pan mówił to ja panu nie przerywałem" )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum