Wysłany: Czw Paź 26, 2006 11:50 pm Obywatelstwo i podstawowe prawa obywatelskie w WMG.
Znacie jakieś publikacje, strony internetowe, czy cokolwiek, w których jest cokolwiek na temat obywatelstwa i podstawowych praw i obowiązków w Wolnym Mieście (1920 - 1939)?
Ewentualnie publikacje na inny temat, gdzie te kwestie są poruszane.
Bardzo tego potrzebuję, najlepiej "na wczoraj".
Z pewnoscia jest o tym w konstytucji WMG czyli tutaj==> http://www.verfassungen.de/de/x/danzig22.htm
Od artykułu 71.
No tak,ale to jest i to po polsku u Sabaotha;-)
Pozdrawiam, Fur
Ostatnio zmieniony przez Hochstriess Sob Paź 28, 2006 7:14 pm, w całości zmieniany 1 raz
Przepraszam, ale co polscy studenci, studiujący w WMG mają wspólnego z obywatelstwem WMG? Wszak Polska i WMG to były dwa różne państwa ze wspólnym obszarem celnym.
Nie wiem czy sie nada ale moge poszukać czegoś o studentach Polakach w WMG.
Potrzeba mi na to jednak kilku chwil...
Jakbyś mógł to będę wdzięczny. Wprawdzie nie wiem, czy będzie tam coś na interesujący mnie temat, ale zawsze może się przydać - jak nie do tego, to do czego innego
Przepraszam, ale co polscy studenci, studiujący w WMG mają wspólnego z obywatelstwem WMG? Wszak Polska i WMG to były dwa różne państwa ze wspólnym obszarem celnym.
Bo tylko do takich informacji moge miec dostęp. Innych o WMG raczej nie bede miec, po za tymi co ogólnie dostępne na necie.
A po drugie mieszkali w WMG więc w materiałach o nich może bedzie coś ciekawego
KP
danziger
Jest jeszcze jedna możliwość, mam troche wtyk na Politechnice Gdańskiej, a ściślej mówiąc w instytucie historii. Wybieram się tam w poniedzialek wiec moge się zapytać co mają. napisz czego dokładnie potrzebujesz!
Pozdrawiam
Kubuś Puchatek
Ostatnio zmieniony przez Kubuś Puchatek Wto Paź 31, 2006 10:15 am, w całości zmieniany 1 raz
To na PG jest instytut historii? Nie wiedziałem.
Czego potrzebuję - tak jak pisałem wszystkiego co dotyczy kwestii obytalestwa, podstawowych praw i obowiązków obywateli, a także związanych z tym spraw religii/związków religijnych, szkolnictwa i życia gospodarczego.
Poza tym jakby - w co wątpię, ale kto wie - mieli tam dostęp do Gesetzblattów i Staatsanzeigerów, które można by jakoś wypożyczyć, albo zeskanować, to już w ogóle byłby mniód
Danzi, sporo z interesujących Cię kwestii regulowała konstytucja, czyżbyś szukał jeszcze bardziej szczegółowych rozwiązań ustawowych? Np. religiom i związkiom religijnym był poświęcony cały dział w konstytucji:
Die Verfassung der Freien Stadt Danzig napisał/a:
III. Religia i związki religijne.
Art. 96. Każdemu zapewnia się wolność religii i sumienia. Ochrona państwa gwarantuje nie zakłócanie praktyk religijnych. Korzystanie z praw obywatelskich i państwowych, jak i dopuszczanie do zajmowania publicznych urzędów jest niezależne od wyznania religijnego. Nikt nie może być zmuszany do ujawnienia swoich przekonań religijnych. Urzędy mają prawo pytać o przynależność do społeczności religijnej tylko w odniesieniu do praw i obowiązków, ewentualnie związanych z religią oraz dla celów statystycznych zarządzonych ustawą.
Nikt nie może być zobowiązany do uczestniczenia w praktykach religijnych.
W przypadkach, w których ustawa przewiduje złożenie przysięgi w formie religijnej, może być zastosowana prawnie skuteczna wersja z ominięciem formy religijnej i oświadczenie: "przysięgam". Ustalona prawem treść przysięgi pozostaje niezmieniona.
Art. 97. Społeczności religijne, stanowiące publiczno prawne stowarzyszenia mają prawo do pobierania podatków od swoich członków.
Art. 98. Własność i inne prawa wspólnot religijnych oraz związków religijnych, ośrodki kultu, nauczania, celów dobroczynnych oraz inny majątek, chronione są przez prawo.
Art. 99. W zależności od potrzeb osób wierzących, wolność religii obejmuje prawo do uczestniczenia w praktykach religijnych w takich miejscach jak szpitale, więzienia i inne zakłady.
Art. 100. Niedziele oraz święta uznane przez państwo pozostają dniami wolnymi od pracy, chronione są dla odnowy zdrowia.
Saab, konstytucja to podstawa, od której zacząłem (i niestety wszystko wskazuje na to, że skończę) zanim zadałem tutaj to pytanie - spójrz zresztą 7 postów wyżej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum