Mam w miarę pozytywne wieści od Marcina Ręczmina z GW, że miasto w tym roku wybierze lokalizację, a w następnym zabierze sie za budowe lapidarium. Gazeta na podstawie ankiety, w której z tego co pamiętam wzięło udziało około 2 tys osób (!) wystosowała pismo do Zieleni, że najlepszym miejscem byłoby już istniejące lapidarium przy św Janie. Oby się tylko miasto dogadało z NCKiem.
że najlepszym miejscem byłoby już istniejące lapidarium przy św Janie
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
witam, Mikołaj prosił mnie, aby uszczegółowić informację na temat lapidarium co czynię. W zeszłym tygodniu zadzwonił do mnie wicedyrektor ZDiZ Mieczysław Kotłowski i poprosił o przedsatwienie wyników sondażu na temat budowy lapidarium (który prowadziliśmy na forum gazety) oraz propozycji jego lokalizacji (o dyskusję na ten temat z kolei porosiliśmy Was, toczyła się ona również na naszym forum). Zgodnie z umową z prez. Adamowiczem te dane mają pomóc miastu wybrać lokalizację, nie sa oczywiście wiążące.
Co do sondażu: wzięły w nim udział 3 tys. osób, 2 tys opowiedziało się za jego budową. W kwestii lokalizacji, jako zdecydowanie najbardziej popularną wymieniłem kościól św. Jana. Co z tym zrobi miasto, nie wiem. Decyzja ma zapaść w tym roku, a przed 1 listopada w dwóch, trzech miejscach, gdzie istniały kiedyś cmentarze mają się znaleźć kamienie ze stosownymi tabliczkami dot. historii i zasiehu nekropolii. Gdy sparaw w jakis sposób się posunie, dam znać.
Przy okazji jeszcze jedno: w czasach gdy szefem radia Gdańsk był Sławek Nowak, planowaliśmy urządzić wspólną akcję polegającą na zachęceniu gdańszczan do ustawiania zniczy 1 listopada w którymś miejscu przy Al. Zwycięstwa (tam gdzie był jeden z licznych cmentarzy). Co o tym sądzicie? I czy można by liczyć na Waszą aktywnośc?
Ja namierzyłem ale muszę najpierw zrobić i wywołać zdjęcia... a muszę przy tym zachowywać się dykretnie żeby nie podpaść proboszczowi.
Tak... te zdjęcia, które wtedy zrobiłem, niestety przepadły... ale mam nowe, i będę miał więcej. Krótka impresja ze zdewastowanego cmentarza przy kościele parafialnym Podwyższenia Krzyża Św. na Starym Chełmie.
Najbardziej boli to, że nie jest to cmentarz gdzieś daleko od cywilizacji tylko przy czynnym kościele.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum