Jestem w posiadaniu pamietnika mojego pra pra dziadka, ktory zaczal pisac w 1909 roku, skonczyl w 1931. Niestety ze wzgledu na zakaz uzywania jezyka polskiego, notatki od 1909 do 1920 roku sa zapisane po rosyjsku. Czy ktos zna na tyle rosyjski by pomoc w odczytaniu calosci? (Posiadam skany).
_________________ Przyszłość to tylko kolejne futro.
A skąd pochodził twój pra pra ? A co do tego zakazu to sam nie wiem czy naprawdę był tak ściśle przestrzegany, ja też znalazłem w domu pamiętnik i niektóre wpisy były z warszawy czyli zdecydowanie zabór rosyjski a pisane były jak najbardziej po Polsku . No ale co do tłumaczenia to ci nie pomogę niestety.
Ja chetnie i -mysle, w miare bezbolesnie-uporam sie z jezykiem rosyjskim:-)
Niestety nie moge zagwarantowac terminu ekspresowego,ale zrobie co moge.
czekam na kontakt:-)
Jestem w posiadaniu pamietnika mojego pra pra dziadka, ktory zaczal pisac w 1909 roku, skonczyl w 1931. Niestety ze wzgledu na zakaz uzywania jezyka polskiego, notatki od 1909 do 1920 roku sa zapisane po rosyjsku. Czy ktos zna na tyle rosyjski by pomoc w odczytaniu calosci? (Posiadam skany).
W wolnej chwili z chęcią przetłumaczę trochę materiału.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum