Wysłany: Pią Gru 22, 2006 2:48 am Film dokumentalny na taśmie 35mm Danzig 1938
Mam problem. Wszedłem w posiadanie filmu dokumentalnego na temat Gdańska z 1938 roku. Problem w tym, że jest na taśmie celuloidowej 35 mm (format kinowy), na dodatek jest to negatyw, czyli materiał źródłowy. Niezbyt dobrze dokonano montażu. Wymaga ponownego klejenia. Potrzebuję opinii i pomocy fachowca. Gdzie można dokonać konserwacji, opracowania i wykonania kopii. I w końcu go obejrzeć. Bo przeglądanie samych klatek nie daje satysfakcji .
A są to dwie duże rolki! Czyli będzie może nawet godzina filmu!
_________________ Nowy Dwór Gdański stolicą Żuław jest....i basta!
Czy te dwie rolki są w całości, chodzi o to, czy moglibyśmy obejrzeć je na projektorze?
Jak wcześniej opisałem, film wymaga ponownego"klejenia", czyli łączenia fragmentów ujęć.
Ale po ostatetcznym opracowaniu, chyba można to na projektorze obejrzeć.
Ale wolałbym zrobić najpierw kopię (odbitkę). I kopię obejrzeć. Tylko gdzie się te kopie robi? Ktoś zna namiary klubu filmowego, studia filmowego czy zakładów konserwatorskich, co mogą się tym zająć?
Samo sklejenie taśmy to nie jest problem. Zrobienie odbitek to ogromny koszt.
Pracowałem niegdyś w DKF-ie i mogę umówić się z facetem, który dokona sklejenia i będziemy mogli to zobaczyć.
To już nie jest ważne na jaki nośnik ten film przenieść. Ważne gdzie to zrobić i za ile....
Chętnie zkontaktowałbym się z tym facetem z DKF-u, mógłbyś dać mi jego namiary albo mnie jemu zarekomendować? Byłoby bardzo miło!
O widzisz:-) To i ja skorzystam.Moj dziadek ma troche starych tasm filmowych,zabronilam ruszac, zeby sie nie rozsypaly.A widac tam pewnie i troche Miasta, i mnie i mojego niezyjacego juz ojca:-)
Dziekuje za link i polecenie.
Polecam usługi http://www.videorondo.pl/
Skejaniem się nie zajmują, ale przegrywaniem z taśmy na DVD jak najbardziej
Dziękuję za starania, by mi pomóc, ale niestety pod tym adresem nie uzyskam pomocy.
Oni owszem, filmy na celuloidzie przenoszą na DVD, ale tylko do 16 mm.
Ja mam 35 mm. Format kinowy. Tam nie pomogą mi.
to tak na szybkiego przychodzi mi stary sprawdzony patent-kinowy projektor i kamera dvd...a potem obróbka cyfrowa na pozytyw.
kiedyś w kinie pracowałem-ale już jest nieczynne od 10 lat i nie wiem co w środku pozostało...
To może jest sposób, ale ja wolę dać to w ręce fachowców.
Może to być unikatowy materiał, a ja nie chcę ryzykować jakichkolwiek uszkodzeń. Ale za radę dziękuję.
Spróbuj w Wytwórni Filmów Dokumentalnych w Warszawie:
http://www.wfdif.com.pl/index2.html
usługi filmowe - laboratorium
Nie znam cen, ale tam sie możesz dowiedzieć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum