Jeśli chodzi o Janka Wiśniewskiego czyli Zbyszka Godlewskiego to znam osobiście jego rodziców. Mili starsi państwo mieszkają ulicę dalej. Najgorsze jest to że syna zabili im mundurowi a jego ojciec sam był wojskowym. Powiedział że to gen. Kociołek wydał rozkaz strzelania do ludzi.
Zbyszek Godlewski ma swoją ulicę w Elblągu w samym centrum naprzeciw fontann na 1 Maja. Króciutka ale w godnym miejscu - przy pomniku Ofiar Grudnia. Ulicę nazwano jakoś w połowie lat 90. Pamiętam jak pierwszy raz zauważyłem tabliczkę "ul. Zbyszka Godlewskiego" to się zdziwiłem że jakiś Zbyszek ma ulicę. Dopiero później wyczytałem kto to. No i dzięki temu wiem kim był "Wiśniewski".
Podobno Z.G. pochowany jest na cmentarzu oliwskim, wie ktoś dokładnie w której części?
Znalazłem info, że Zbyszek Godlewski pochowany był na cmentarzu oliwskim 19 grudnia po 11 w nocy. Trzy miesiące później rodzice dowiedzieli się od grabarza w Oliwie, że mogą starać się o ekshumację zwłok. W marcu 1971 roku ciało ekshumowano i przewieziono trumnę ze Zbyszkiem do Elbląga. Leży pochowany na cmentarzu przy ul. Agrikoli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum