Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zabytek w likwidacji
Autor Wiadomość
Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Lut 27, 2006 9:35 pm   Zabytek w likwidacji

Zabytek w likwidacji

Dziennik Bałtycki napisał/a:
Budynek w samym centrum Gdańska. Ma gospodarza, a gospodarz na nim zarabia (nielegalnie). Tylko niewielka część pieniędzy idzie na remont obiektu. Przez wybite okna wlatują gołębie, a woda cieknąca z pourywanych i pozatykanych trawą rynien zalewa ściany.

Mowa o budynku dawnej przychodni kolejowej stojącym tuż przy gdańskim Dworcu Głównym. W lipcu 2004 roku gospodarz obiektu - likwidator działającej w nim niegdyś przychodni kolejowej, dostał od konserwatora zabytków pozwolenie na umieszczenie na obiekcie reklamy. - Wyjątkowo, bo ten zabytek nigdy nie powinien być zasłonięty - zaznacza Janusz Tusk, jeden z pracowników służb konserwatorskich. - Daliśmy pozwolenie na trzy miesiące - do października 2004, aby reklama zarobiła m.in. na inwentaryzację obiektu i ocenę jego stanu technicznego. Jedna ze ścian odchyla się od bryły.
Konserwator nie doczekał się dokumentacji. Co więcej, reklama nie zniknęła z obiektu do dziś. Miesięcznie przynosiła najpierw 20 tys. zł zysku, a w ostatnich miesiącach niemal dwa razy tyle.
- A rynny dziurawe i pozatykane trawą, część okien wybita - irytuje się Tusk.
- Nie wiem już, ile razy pisałem i dzwoniłem do likwidatora w sprawie napraw i nielegalnej reklamy. Poważnie zastanawiam się nad wniesieniem sprawy do prokuratury.

Kiedy to się wreszcie skończy? Może jak właściciela zamkną na 3 lata w p.....u :evil:

PLASER 
Holmbahn

Wysłany: Pon Lut 27, 2006 10:41 pm   Re: Zabytek w likwidacji

Sabaoth napisał/a:
Kiedy to się wreszcie skończy? Może jak właściciela zamkną na 3 lata w p.....u :evil:

A kto jest obecnie wojewodą? :)
Bo przychodnia oficjalnie miała być zlikwidowana do 31.12.2005, a potem majatek miał przejąć wojewoda. Ale pewnie znów wyszło jak zawsze...

Pozdrawiam
PLASER

roland 

Wysłany: Wto Lut 28, 2006 9:11 am   

Znów ktoś szuka taniej sensacji. Mogę Wam to opowiedzieć od środka. Przez kilka lat byłem współwłaścicielem firmy, która zajmowała się organizacją kampanii reklamowych na obiektach. Na całym świecie organizuje się takie akcje, nie omijając miejsc takich jak: Katedra w Kolonii, katedra w Mediolanie. Takie są czasy. Nie uciekniemy w dobie kompletnego braku pieniędzy na remonty, szczególnie obiektów zabytkowych od akcji, które w jakimś stopniu te pieniądze zabezpieczają. W czasie dwóch lat eksploatacji stanowisk reklamowych na Katowni Muzeum otrzymało od naszej firmy ponad 300.000 zł.
Myślę, że te pieniądze w jakimś stopniu pomogły zabezpieczyć koszty remontu tego obiektu.
Kamienica Schumannów za pieniądze z reklam wyremontowała dach. W Toruniu za pieniądze z reklam na Ratuszu wyremontowano elewację tego obiektu. Przykładów mógłbym przytoczyć wiele. Nawet turyści z Niemiec nie krytykują tego rodzaju akcji. (wiem, bo rozmawiałemm z nimi na ten temat)
Sądzę, że są osoby na forum, które mogą powiedzieć jakie pieniądze z budżetu przeznaczane są na konserwację. Są tragiczne. Łatwo jest oczywiście krytykować, oczerniać. Takim jesteśmy społeczeństwem. Zawsze łatwiej krytykować , niż działać.
Wiem, że jest to zło konieczne. Na dzień dzisiejszy jest to jeden ze sposobów zdobywania środków. Przyjmijcie to ze zrozumieniem.

P.S. Mój post nie jest "ochroną moich interesów, gdyż od ubiegłego roku nie zajmuję się tego rodzaju akcjami.

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Wto Lut 28, 2006 10:16 am   

Roland, ale w tym przypadku chodzi o to, że właściciel kasę z reklam bierze, ale zabytku nie remontuje...

Gdynka 

Wysłany: Wto Sty 16, 2007 10:22 am   

Zabytek już nie w likwidacji. Urząd Marszałkowski wystawił budynek na sprzedaż. Dzisiaj okaże się czy jest chętny na kupno.

Cytat:
NIERUCHOMOŚĆ POŁOŻONA W GDAŃSKU PRZY UL. PODWALE GRODZKIE 4

PRZETARG USTNY NIEOGRANICZONY
termin: 16.01.2007
godz. 10.00

Nieruchomość zabudowana, położona w Gdańsku przy ul. Podwale Grodzkie 4, oznaczona geodezyjnie jako działki nr 27/2 o pow. 1598 m² obręb 80, arkusz mapy 3, dla której Sąd Rejonowy Gdańsk-Północ w Gdańsku prowadzi księgę wieczystą KW GD1G/00115580/1.

Przedmiotowa nieruchomość zlokalizowana jest w Gdańsku w rejonie Starego Miasta w bezpośrednim sąsiedztwie Dworca Głównego PKP w Gdańsku. W pobliżu znajduje się szereg punktów handlowo-usługowych centrum "Krewetka" "City Forum" . Nieruchomość posiada łatwą dostępność do środków komunikacji miejskiej. Działka nr 27/2 jest zabudowana, ma kształt nieregularnego wieloboku, ukształtowanie terenu płaskie. Otoczona ze wszystkich stron drogami od strony południowej, wschodniej z ulicą Podwale Grodzkie , z pozostałych stron drogami i placami parkingowymi. Teren poza zabudową stanowi chodniki, część terenu od strony południowej porośnięta jest trawą i drzewami. Zabudowana jest budynkiem dawnej kolejowej przychodni lekarskiej wybudowanym w roku 1910 o pow. 2650 m2 trzykondygnacyjnym, podpiwniczonym, posadowionym bezpośrednio na gruncie poprzez ławy ceglane. Obiekt murowany z cegły licowanej, dach kryty dachówką ceramiczną zakładkową. Wszystkie kosze, zlewiska, gzymsy i opierzenia wykonane z blachy ocynkowanej. Stropy typu Kleina, nad główną klatką schodową sklepienia łukowe, krzyżowe. Budynek jest wyposażony w instalacje: wodociągową, kanalizacyjną, elektryczną, gazową, wentylacyjno-mechaniczną, ogrzewanie z własnej kotłowni olejowej. Budynek wpisany jest do rejestru zabytków jako zespół zabudowy Dworca Głównego decyzją nr 817 z dnia 30.04.1979 r. - obecnie pod numerem 963 .
Przeznaczenie nieruchomości i sposób jej zagospodarowania - W chwili obecnej, nie ma obowiązującego planu zagospodarowania przestrzennego. Istnieje studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego które przewiduje dla wycenianej nieruchomości funkcje usługową położoną na terenie w centralnym paśmie usługowym.
Wszelkie prace remontowo-adaptacyjne na nieruchomości przeznaczonej do sprzedaży wymagają pozwolenia Pomorskiego Konserwatora Zabytków w Gdańsku

przeznaczenie: Termin i miejsce przetargu: 16 stycznia 2007r. o godz. 10.00 w pokoju nr 102 na I piętrze w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego w Gdańsku przy ul. Augustyńskiego 2.
Wadium płatne przelewem bankowym na konto KREDYT BANK S.A. II Oddział Gdańsk Filia Nr 2 nr 16 1500 1171 1211 70016359 0000 w terminie do 11 stycznia 2007r. (ostateczny termin wpływu środków na konto urzędu) pod rygorem niedopuszczenia do uczestnictwa w przetargu. Wpłata wadium przez uczestnika przetargu jest równoznaczna z potwierdzeniem przez niego faktu zapoznania się z regulaminem oraz warunkami przetargu i ich akceptacją. Wadium ulega przepadkowi w przypadku uchylenia się uczestnika, który wygra przetarg od zawarcia umowy sprzedaży.
MATERIAŁY PRZETARGOWE w cenie 61, -zł (w tym 22% VAT) (płatne na konto KREDYT BANK S.A. II Oddział Gdańsk Filia Nr 2 nr 57 1500 1171 1211 7003 7035 0000) do odebrania (po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym) w Departamencie Inwestycji i Nieruchomości przy ul. Augustyńskiego2 w Gdańsku (I piętro).
Dodatkowe informacje na temat przetargu pod nr tel. (058) 32-61-608, 32-61-644.

cena: 4.900.000 zł Cena nieruchomości jaką obowiązany będzie zapłacić nabywca zostanie obniżona o 0,1 % z tytułu wpisu tej nieruchomości do rejestru zabytków.

postąpienie: 50.000 zł

wadium: 245.000 zł
Ostatnio zmieniony przez Gdynka Wto Sty 16, 2007 4:12 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Gdynka 

Wysłany: Wto Sty 16, 2007 3:57 pm   Budynek dawnej przychodni kolejnowej sprzedany

I sprzedany! Za 5 mln 750 tys. właścicielowi Hotelu Continental w Krynicy Morskiej, który wygrał licytację z Andrzejm Szydłowskim - podało Radio Gdańsk.

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Wto Sty 16, 2007 4:08 pm   

Jeśli to ma być hotel, to przynajmniej jedno jest pewne: będzie czystszy. :wink:
Spać w takim hotelu: z jednej strony główna miejska droga, z drugiej kolej... :hmmm:

Gdynka 

Wysłany: Wto Sty 16, 2007 4:19 pm   

Cytat:
Spać w takim hotelu: z jednej strony główna miejska droga, z drugiej kolej... :hmmm:

Też o tym pomyślałam. Ale jak fajnie w folderach będzie "sprzedane" - hotel znajduje się w samym centrum miasta, ma dogodne połączenie ze wszystkimi środkami komunikacji, itp., do tego ładne zdjęcia pokoików i hotelu, ale bez szerokich planów... :hihi:

luanda 
lubię tu wpadać

Wysłany: Wto Sty 16, 2007 4:21 pm   

Właśnie przechodziłem tamtędy z MMS i zastanawialiśmy się: "co dalej z budynkiem?", nie minęła godzina i już wiemy - na FDG ZAWSZE MOŻNA LICZYĆ!!!! :)

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Wto Sty 16, 2007 6:33 pm   

narzekacie na lokalizację. lepszy Etap (dawna Formule Einz, kto bywał w Rajchu, ten wie :hihi: ) na tzw. zadupiu? :wink:

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Wto Sty 16, 2007 6:39 pm   

Cudów się nie spodziewam po wizycie na stronie Hotelu Continental (**) :II
Późny PRL

barak1.jpg
Plik ściągnięto 12219 raz(y) 32,6 KB

barak2.jpg
Plik ściągnięto 12219 raz(y) 33,59 KB

www.staraoliwa.pl

Strach 

Wysłany: Wto Sty 16, 2007 6:49 pm   

seestrasse napisał/a:
narzekacie na lokalizację. lepszy Etap (dawna Formule Einz, kto bywał w Rajchu, ten wie :hihi: ) na tzw. zadupiu? :wink:

Byłem i nie wiem :???: Etap to chyba taka tania podsieć(własność większej sieci).

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Wto Sty 16, 2007 6:53 pm   

te hotele to była jedna wielka porażka. pokoje maluteńkie, łazienki z plastiku, żarcie również.
no i lokalizacja - baaardzo daleko od czegokolwiek poza autobaną.
ale skoro ma być bidnie w tym nowo powstającym hotelu, to ja wolę, żeby był w centrum :D

Strach 

Wysłany: Wto Sty 16, 2007 7:17 pm   

Ja tam sypiam w Berlinie w Etapie i mam 5 min piechotą do skrzyżowania Unten den Linden i Friedrichstr. To chyba nie zadupie? A łazienka plastikowa, no cóż, przynajmniej wiem jak się bierze kąpiel w wannie na stojąco. :hiihihi:

Anna B. 

Wysłany: Wto Sty 16, 2007 9:07 pm   

A ja się cieszę że wygrał Hotel Continental! :==
Może Krynica Morska otworzy w tym miejscu hotel
o tej samej nazwie(choć zupełnie nie wiem czy tak można)
i ponownie bedziemy mieć Hotel Continental w samym
centrum Gdańska jak to miało miejsce ponad100 lat temu...... :roll: .
I przecież nie może on być taki obskurny jak ten w Krynicy :hihi:
bo przecież sam budynek jest zabytkowy i ponadczasowy :co_jest:
i już dobrze wygląda a jeszcze w środku nic nie ma.

Odpowiedz do tematu