Co się stało z Dawidkiem, trzeba by zapytać autora, jednak od dawna (od czasu ogólniaka i studiów)nie mam kontaktu, nie wiem nawet czy mieszka na starym miejscu. Jednak czytając książkę oczami wyobraźni wydziałem w miejsce opisywanych - rzeczywiste istniejące miejsca znajdujące się w najbliższej okolicy. Być może ktoś zdobędzie się obecnie na taką wyprawę do oliwskich lasów, przejdzie wysokim wiaduktem koło nieistniejącej już farmy lisów i skrótem znanym tylko nielicznym dojdzie do do toru saneczkowego i narciarskiego lub przejdzie się aleją brzozową, dojdzie do dawnej strzelnicy wojskowej , aż wreszcie zjedzie na nartach po zboczu obecnego Niedźwiednika zahaczając o strugę Strzyża. Wróci, przechodząc obok stawu vis a vis koszar i łąki stanowiącej znakomite boisko do gry w piłkę. Wracając do domu obowiązkowo wstępowaliśmy na czerwoną oranżadę, bogacze na mandarynkę, w prywatnym kiosku obok sklepu mięsnego nad którym widniał mało zniszczony przedwojenny napis Cyrson.
Wydaję mi się, że wielu odbyło taką nostalgiczną podróż czytając Weissera, a los jego nie jest w gruncie rzeczy najbardziej istotny.
Czyli nie odpowiedziałem na proste pytanie: Co poeta miał na myśli...
wobec tego, Tobiaszku, polecam Tobie serdecznie ten niedługi tekst
i jeszcze raz WITAJ
Ostatnio zmieniony przez seestrasse Pią Sty 19, 2007 7:40 pm, w całości zmieniany 1 raz
Sugerujesz że zagadka losu Weissera rozwiązana.
Moim zdaniem jednak Dawidek był zbyt dumny, zbyt mądry i zbyt wrzeszcański żeby tak skończyc. Chyba jednak trzeba będzie odnowić kontakt z autorem.
PS. Tekst jak mapa geograficzna, prowadzi za rękę
Dla mnie wrzeszczański to właśnie dumny , mądry ale nie nieszczęśliwy, na marginesie życia. To człowiek, który stara się gromadzić wszelkie pozytywne cechy a wyzbywać złych.
pragnę się pochwalić opowiadanie "Tory" dostało trzecią nagrodę w konkursie na tekst miesiąca (grudzień 2006) Forum Prozatorskiego
nawet książkę mi dadzą!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum