Bardzo ciekawa dysputa.Na tle ogólnego trendu "mieszania w edukacji"-kto żyw miesza...-świadomość,że istnieją stricte obywatelskie(honor,godność,koleżeństwo) grupy Młodych jest jakby pocieszająca.
Tym niemniej,stowarzyszenie (zwiazek,zrzeszenie...)to nie grupa osób,jeno pojęcie z ustawy czyli zarejestrowana w sądzie osoba prawna zarządzana(projekty,akcje własne) przez zawodowych pracowników.O na przykład http://wiadomosci.ngo.pl/strona/236658.html
Dlatego piszę o klubie,grupie nieformalnej bo status korporacji zapewne nie jest zalegalizowany i włączony w obieg informacji wewnetrznych dla organizacji pozarządowych.
Dlatego piszę o klubie,grupie nieformalnej bo status korporacji zapewne nie jest zalegalizowany i włączony w obieg informacji wewnetrznych dla organizacji pozarządowych.
Co do Gdańskich Korporacji i Polskich:
Wiekszość jest zarejestrowana pod sądem jako stowarzyszenia.
W Trójmieście pod sądem jest zarejestrowany konwent Polonia, natomiast na uczelnii K! ZAG Wisła.
Co do innych Korporacji nie mam dokładnych danych kto działa na uczelnii a kto jest jako stowarzyszenie zarejestrowane.
Szczególnie polecam przedwojenną galerię zdjęć oraz działy: Nasi Prekursorzy a także Historię.
Wszystkich zainteresowanych tą tematyką zapraszam do współpracy.
A przy okazji - skoro jesteś korporantem, to może będziesz wiedział, co oznacza sformułowanie "sei's Panier"?
I jeszcze jedno - na stronie podanej przez Ciebie (w śpiewniku) jest piosenka o Krambambuli - czy to oryginał, czy tłumaczenie z niemieckiego? Czy ten trunek był jakoś szczególnie lubiany przez dawnych korporacjonistów gdańskich?
Witam szanownego Komilitona.
Pierwszy raz zetknąłem się z sformułowaniem "sei's Panier"? To nie występuje w naszym słowniku.
Piosenka Krambambuli jest to jedna z podstawowych pieśni burszowskich przetłumaczona na wiele języków (także Estoński oraz Łotewski). Na język Polski została prawdopodobnie przetłumaczona po powstaniu najstarszej Polskiej Korporacji Akademickiej "Konwentu Polonia"
Na temat pieśni korporacyjnych polecam następującą stronę.
Nie mam pojęcia, znalazłem tę stronę w necie Nie należałem ani nie należę do żadnej korporacji.
Cała moja styczność z tym ruchem ogranicza się do tego, że raz byłem na spotkaniu korporantów - w większości moich ówczesnych kolegów z roku. Ale podczas gdy oni siedzieli w deklach przy jednym stole, ja przy stoliku obok siedziałem z dziewczyną
A to sei's Panier pojawia się często na różnych burszowskich pocztówkach - zawsze mnie intrygowało, co to znaczy.
e2_1_b.JPG
Plik ściągnięto 10955 raz(y) 23,51 KB
035.jpg
Plik ściągnięto 10961 raz(y) 63,75 KB
_________________ da, da, da...
Ostatnio zmieniony przez danziger Pią Mar 02, 2007 8:41 pm, w całości zmieniany 1 raz
Na rok 1925 cztery polskie, trzy ukraińskie, jedna bułgarska, dwie żydowskie, jedna południowosłowiańska oraz nasza kartelowa Estońska Korporacja DEÜS "WÄINLA". Na temat niemieckich korporacji nie posiadam żadnych danych.
Na odwrocie zdjęcia widnieją podpisy: J Korrech, K. Woyer. Obok podpisów znajdują się cyrkle korporacji, dokładnie takie same jak na pocztówce powyżej którą zamieścił danziger. Nazwa korporacji do której należał korporant widniejący na zdjęciu to A.T.V. Cimbria.
Na temat tej korporacji znalazłem tylko tyle:
Niestety nie znam niemieckiego.
Polscy korporanci w Gdańsku aby odróżnić się Niemców nosili bandy przez lewe ramię a także mieli dekle szyte w kształcie rogatywki.
CAF!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum