Wysłany: Pią Mar 30, 2007 2:48 pm Papieskie Trójmiasto
Wczoraj na spacerze z przerażeniem odkryłem, że sopockie molo nosi imię... Jana Pawła II
A więc na terenie Trójmiasta ma on (poza co najmniej dwoma pomnikami) aleje swojego imienia (Gdynia oraz Gdańsk-Zaspa), park oraz szkołę (tamże). Czy moglibyście dopisywać kolejne miejsca noszące imię Największego Polaka?
(Uprzedzając pytania: to nie jest żadna prowokacja, temat ten naprawdę mnie interesuje).
Papiez ma nawet trzy pomniki, jeden na Zaspie drugi przed kościołem św.Brygidy a trzeci wewnątrz tego kościoła. Pomnik który znajduje sie wewnątrz jest częścią ,,Bursztynowego ołtarza"
Poza szkołami w Gdańsku (SP 5, SP 74, 3. Gimnazjum i XIV Liceum), są jeszcze szkoły w Gdyni (Zespół Szkół Katolickich - Gimnazjum i Liceum Klasyczne).
Do tego:
- aula im. Jana Pawła II przy Kurii Metropolitarnej w Gdańsku-Oliwie.
- Franciszkańskie Centrum Kultury im. Jana Pawła II
- Diecezjalny Dom Samotnej Matki im. Jana Pawła II w Gdańsku – Matemblewie
(chwila w goglach )
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum