Wysłany: Wto Lis 14, 2006 3:52 am Dworcowa mini-ciekawostka z Gdyni
zobaczcie jak ładnie widać istniejący do dzisiaj budynek na preonie
ps patrzę tak na tę pocztówkę i nie mogę pozbyć się myśli, że miasto wygląda jak zaplanowane w jakiejś grze strategicznej - tu postawimy sąd, tu halę, tu port, tam szpital... i zobaczymy, czy ludziki będą chciały u nas zamieszkać
_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
Wysłany: Wto Lis 14, 2006 9:17 am Re: Dworcowa mini-ciekawostka z Gdyni
Mikołaj napisał/a:
A na pierwszym planie widać jeszcze budynek pierwszego dworca w miejscu obecnego peronu 5. Tego, który widać na znanej pocztówce z okolic 1910, gdzie eleganckie towarzystwo czeka na pociąg na stacyjce Gdingen.
Wysłany: Wto Lis 14, 2006 11:41 am Re: Dworcowa mini-ciekawostka z Gdyni
Mikołaj napisał/a:
ps patrzę tak na tę pocztówkę i nie mogę pozbyć się myśli, że miasto wygląda jak zaplanowane w jakiejś grze strategicznej - tu postawimy sąd, tu halę, tu port, tam szpital... i zobaczymy, czy ludziki będą chciały u nas zamieszkać
Sugerujesz, że "ktoś" tyle lat gra w SIMSy?
_________________ ...........................................
Pomóż Hanusi jeśli możesz
http://dzieciom.pl/5002
...........................................
_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
I jeszcze takie ujęcie znalazłem z 1926 roku - dworzec jeszcze częściowo w rusztowaniach.
gdynia1926.jpg
Plik ściągnięto 7024 raz(y) 11,39 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
A na pierwszym planie widać jeszcze budynek pierwszego dworca w miejscu obecnego peronu 5. Tego, który widać na znanej pocztówce z okolic 1910, gdzie eleganckie towarzystwo czeka na pociąg na stacyjce Gdingen.
Dokładniej mówiąc, to na pierwszym planie widać magazyn ekspedycji. Budyneczek dworcowy stał bliżej osi stacji, czyli obecnego tunelu pod torami. Pozdrawiam -
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 1:05 pm Re: Dworcowa mini-ciekawostka z Gdyni
Zoppoter napisał/a:
Ten budynek znajdował się po drugiej strony ul. Morskiej i został rozebrany w z budową fragmentu ul Warszawskiej między ul Wolności (d. Leśną) a Morską (Czerwonych Kosynierów) gdzie przekopano się przez naprawdę sporą górę
Ten sam budynek według mnie widać na lewo od parowozu (zdjęcie trzecie od góry):
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum