Wysłany: Sob Cze 02, 2007 4:29 pm Napis "Wiązka granatów"
Witam i zapytam Zapewne każdy zna bunkier znajdujący się w Kolibkach na wzgórzu koło toru motokrosowego.Otóż troszkę lat temu teren ten nie był tak porośnięty i ony bunkier było widać z okien kolejki SKM.Wtedy własnie (lata70 może i 80)widać było na nim napis po polsku"WIĄZKA GRANATÓW"a poniżej coś po rusku znacznie mniejszymi literami. Czy ktoś może wie w jakim celu wymalowano ten napis? Ot tak sobie ktoś go nasmarował bez sensu, czy może załoga tego bunkra rozstała się z życiem przy pomocy tytułowej wiązki granatów wrzuconej do środka przez "drużynę przeciwną"?
dla Sabaoth-a http://www.fortyfikacje.e.../fr_kolibki.htm
dla Gdanszczanin-Napis "min niet" widoczny z kolejki SKM??? Saperzy nie rozbroili wiązki granatów i jeszcze podali czego nie rozbroili?Napewno to nie to
jeśli już, to po rosyjsku. na FDG staramy się być ekstra poprawni politycznie i nie piszemy ani "o szwabach", ani właśnie "o ruskach".
"o polaczkach" zresztą również.
przepraszam, nie my, ja staram się być ekstra poprawna politycznie. a przynajmniej zachowywać się w miarę przyzwoicie i nie pisać nieelegancko o innych narodach.
parę dni temu w kolejce: wsiada grupka Niemców. wiek - zdecydowanie emerytalny. gdzieś w zwojach mózgowych świta mi upierdliwa myśl "a ciekawe, który z nich był w SS" i temu podobne.
obok nich dwóch chłopaków. zaczynają gadać głośno: szwaby, szwajne. dziadki i tak nic z tego nie rozumieją, może nie słyszą. zwracam chłopakom uwagę, dlaczego tak głupio gadają. "bo ja nie lubię szwabów". na pytanie, za co - odpowiedzią jest durnowaty śmiech. i dalej lecą szwaby i szwejne. mówię więc, czy chcieliby, aby ktoś nazywał ich polaczkami. cisza. niestety, tylko na minutę.
i puenta.
obok cały czas stała kobieta około 60 lat, Polka. sekundowała mi w mojej akcji pedagogicznej. wreszcie rozwalił mnie jej tekst "Niemcy, no tak, nie można ich brzydko nazywać, ale kto ich tam lubi".
otóż kwestia lubienia czy nielubienia jest tu mało istotna.
sory za umoralnianie i przydługi rozpis.
To jest przede wszytskim poprawnosc gramatyczna :-) Poza tym Szwabowie sa mieszkancami Szwabii, jednej z wielu krain w Niemczech...są jeszcze Nadreńczycy, Bawarczycy... ;-)
Pogarda w stosunku do innych nacji nie jest tylko naszą przywarą, niestety. Uwazam, ze uzywanie poprawnych form jest wyrazem szacunku dla samego siebie i wlasnego jezyka. I cieszy mnie to, ze takich ludzi jest sporo :-)
zachowywać się w miarę przyzwoicie i nie pisać nieelegancko o innych narodach.
O! Z tym to się zgodzę. Tylko, że dla mnie to nie ma ścisłego związku z tzw. "polityczną poprawnością", która jest po prostu przeginaniem w drugą mańkę. Ups, przepraszam - Mańkę
... dla mnie to nie ma ścisłego związku z tzw. "polityczną poprawnością", która jest po prostu przeginaniem w drugą mańkę. Ups, przepraszam - Mańkę
Ja tzw."poprawność polityczną" rozumiem jako zachowanie nie stwarzające kłopotliwych sytuacji, które mogą być niemiłe w kontaktach towarzyskich, zaś w stosunkach międzynarodowych (międzypaństwowych) oceniane jako nieprzyjazne lub wręcz wrogie. Czy to jest przeginaniem? Jeśli tak to czego? Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum