Wysłany: Wto Maj 29, 2007 12:16 am Co to może być?
Witam. W naszym przymorskim lasku znajdują się takie betonowe konstrukcje, które sfotografowałem przy okazji rowerowej przejażdzki. Czy ktoś ma jakiś pomysł czym to mogło kiedyś być?
Co do 2., to toczyła się niedawno dyskusja, bez konkretnych wniosków.
Zaś co do 1. - ta betonowa "szczelina" jest definitywnie tworem sprzed 1945. roku, bowiem nosi ślady ostrzału (także wewnątrz - z broni maszynowej). Przeznaczenie nieznane, choć oglądali ją fachowcy od niemieckich fortyfikacji. Kawałek od niej w stronę plaży jest jeszcze betonowy sześcian. Identyczny znajduje się na Stogach. Pozwala to sądzić, że konstrukcje mają coś wspólnego z systemem artylerii nadbrzeżnej z początku XX w. lub art. plot. z okresu WMG. Niedaleko od tego obiektu, na południe - w stronę działek, znajdują się 4 podstawy pod armaty. Też niezwykle nietypowe. Jedną z nich kiedyś porządnie oczyściliśmy, dzięki czemu widoczny jest wieniec 30 śrub. Wg mnie posadowiona tam była jakaś platforma, a dopiero na niej armata.
W do lat 60-ch te budowle znajdowały na terenie zamkniętym przez wojsko (niedaleko znajdował się "poligon"). Lokalsi opowiadają działających w tym miejscu jednostkach... no właśnie... nie wiem jak je nazwać. Chodzi chyba o radiowców. We wspomnieniach pojawiają się radia, anteny i takie tam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum