Wysłany: Nie Wrz 09, 2007 1:59 pm Gdańsk. Resztki budynku Nadprezydentury
Czy ktoś był w budynku "Poradni walki z bólem" znajdującej się po lewej stronie Szpitala Wojewódzkiego w Gdańsku? Ten kawałek budynku wciśnięty pomiędzy szpital a Urząd Miasta. Przecież to chyba część prawej strony dawnego budynku Naprezydentury?!
Próbowałem się dostać do piwnic, ale nie chcieli na dłużej wpuścić. Zauważyłem jednak wiele ciekawych rzeczy. W środku stare, ale nadal piękne, choć zaniedbane korytarze, schody. W piwnicy pomurowane ściany, przejścia itd. Piwnica zdaje się być o wiele głębsza i ciągnąć się aż pod obecne piwnice Urzędu Miasta w Gdańsku. Tym bardziej że w 2001 roku powódź w Gdańsku odsłoniła fundamenty Nadprezydentury. Ta część sięga aż do torów kolejowych.
Rozmawiałem z pracownikami szpitala i poradni. Idzie się z tego samego podziemia, gdzie jest winda techniczna (ta sama w której utnął ostatnio poseł Łyżwiński z policjantami)
Był może ktoś z innej strony? Są podobno także wejścia z ogrodu Urzędu Miejskiego?!
_________________ "Ci, którzy się boją, umierają codziennie. Ci, którzy się nie boją, umierają tylko raz."
Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.
Nadal drążę temat. Czy posiadacie może zdjęcia z budowy obecnego budynku Urzędu Miasta? W jakich latach został on zbudowany?
Ciekawe co z piwnicami znadującymi się pod nim. Te fragmenty fundamentów Nadprezydentury, które odsłoniła przy torach powódź z 2001 były jakoś tak dość głęboko umiejscowione. Różnica między poziomem gruntu a torami to jakieś 15-20 metrów ?!
_________________ "Ci, którzy się boją, umierają codziennie. Ci, którzy się nie boją, umierają tylko raz."
Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum