Chciałbym Was zapytać jakie szlaki po Trójmieście i okolicach możecie polecić amatorowi spacerów. Do tej pory, z powodu pracy ograniczały się one do najbliższego sąsiedztwa mojego oraz, weekendami, mojej ciotki domostwa. Od 1 października, poświęciwszy się pisaniu practy magisterskiej, zasilam szeregi bezrobotnych, przez co czas na poznawanie swojej małej ojczyzny na pewno się znajdzie.
Szcególnie zależy mi na Lasach Oliwskich i miejscach związanych z historią XX wieku, ale nie tylko.
Obecnie planuję małą wyprawę dawnym torem kolejowym z Wrzeszcza w kierunku Starej Piły, tak daleko, na ile sił wystarczy (mówiłem już, ze jestem w tej dziedzinie amatorem? ), ale to na jeden weekend.
polecam zakupienie świetnych map rowerowych Lasy Sopockie i Lasy Oliwskie wydawnictwa Via Mercatorum, zaznaczona jest każda leśna ścieżka i różne leśne "atrakcje", wszystko elegancko opisane
widziałem je w Empikach, takie beżowe
"Wędrówki przyrodnicze" t.I i II Dariusz Podbereski, Marcin Wilga; wyd. Wydawnictwo Gdańskie, Gdańsk 1995 (tom I, a drugi nie wiem bo stoi za wysoko na półce i nie dam rady sam ściągnąć )
Wydanie stare, ale jare.
Jak trochę poszukasz to znajdziesz. Allegro własnie padło, ale pamiętam że 2 tyg temu tom I. był w antykwariacie w Sopocie na Marynarzy, mają tam Panie małą półkę z przewodnikami i gdzieś pomiędzy nimi był ukryty.
A drugi możesz wymienić z kimś w Teatrze Wybrzeże (See?).
http://www.bookcrossing.pl/ludzie-opis.php?id=9809
Powodzenia i dobrych wędrówek!
PS. Dodaję okładkę, że było łatwiej szukać. Jak ściągniesz sobie obrzek, to daj znać - wyrzucę go żeby miejsce na serwerze zwolnić.
_________________ Wstawać! Wstawać i ćwicyć!
Ale czemu?! Bo rano jest!
Eeee, u mnie jest jeszcze noc...
Ostatnio zmieniony przez Rumcajs Sro Wrz 19, 2007 8:38 pm, w całości zmieniany 1 raz
Korzystając z wątku: czy macie może przewodnik po Parku Oliwskim? Zdaje się, że z lat 60 lub 70-tych. Wydany na gazetowym papierze formatu A5.
Z dokłądnymi planami całego Parku, wraz z opisem gatunków flory.
_________________ Wstawać! Wstawać i ćwicyć!
Ale czemu?! Bo rano jest!
Eeee, u mnie jest jeszcze noc...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum