Witam Was bardzo serdecznie...
Przedstawiam Wam kilka zdjęć z dwóch miejsc, jakie odwiedziłem z okazji „Akcji znicz 2006”...
Pierwsze miejsce jest to nieistniejący cmentarz, na Wisłoujściu gdzie zapaliłem znicz...
Szkoda, ze brak jest w tym miejscu nawet najmniejszego śladu przypominającego, że była tu kiedyś nekropolia... Obecnie jest tu pustkowie z żółtą od siarki rzeczką (rowem melioracyjnym)...
Drugie miejsce przedstawione na zdjęciach jest to pomnik na gdańskiej Przeróbce...
Jak widać miejsce pamiątkowej wykonanej z mosiądzu tablicy zajęło bardzo brzydkie graffiti... Pamięć jednak została i co roku ktoś ustawia w tym miejscu znicze...
„Niech spoczywają w pokoju... Niech pamięć o nich nigdy nie zaginie...”
Przeróbka 2.jpg Miejsce pamiątkowej tablicy już od dawna zastępuje brzydkie graffiti...
Plik ściągnięto 10308 raz(y) 77,48 KB
Przeróbka 1.jpg Nadal ktoś stawia w tym miejscu znicze...
Plik ściągnięto 10308 raz(y) 60,11 KB
Wisloujscie 1.jpg
Plik ściągnięto 10308 raz(y) 77,21 KB
Wisłoujście 3.jpg
Plik ściągnięto 10308 raz(y) 73,75 KB
Wisłoujście 2.jpg Ma miejscu dawnego cmentarza dziś mamy Siarkopol...
Plik ściągnięto 10308 raz(y) 69,23 KB
_________________ EKIP WYJAZDOWYCH PRAWO DYSTANSU I CZASU: Miejsce, z którego wzywają karetkę, jest tym dalej od miejsca stacjonowania im bliżej jest końca dyżuru.
UZUPEŁNIENIE: Najkrótsza droga jest zakorkowana lub jest w remoncie...
Może jestem ślepy, ale dopiero dziś zauważyłem na cmentarzach przy Wielkiej Alei obeliski postawione ku pamięci nieistniejacych cmentarzy (podpis "ufundowało miasto Gdańsk w 2006 r). Jak 1 listopada stawiałem znicze to jakoś ich nei widziałem. Ktoś wie, kiedy się pojawiły? Było jakies otwarcie z pompą?
Wysłany: Sob Gru 16, 2006 7:56 pm choleryczny? pod g. Donas
knovak napisał/a:
(...)a jutro albo w niedzielę spróbuję odszukać choleryczny pod g. Donas.
Dlaczego choleryczny? Przygotowuję drobną publikację na temat tego cmentarza, ale nigdzie nie spotkałam się z informacją, żeby chowano tam ofiary cholery, więc byłabym wdzięczna za info.
Przy okazji dodam, że dyskusja, która odbyła się po moim wpisie o dodaniu do listy m.in. tego cmentarza, trochę mnie Przecież są tam już gdyńskie cmentarze, więc
Moze zaczniemy tegoroczną listę? Bede w tym roku w Miescie, wiec bardzo chętnie zapalę znicz z kimś :-) Znicz ode mnie na pewno zapłonie na cmentarzu katolickim przy Kosciuszki, na cmentarzu w Brętowie i okolicznych grobach przy "wale".
Chetnie sie przejdę i na inne cmentarze.
Korzystając z wątku ośmielam się zaprosić czytelników forum z Gdyni do odwiedzenia grobu Juliana Rummla na cmentarzu Witomińskim. Zainteresowanych odsyłam do mapki załączonej do książki: Gdyńskie Cmentarze, Małgorzata Sokołowska, Wiesława Kwiatkowska, Oficyna Verbi Causa 2003.
Mam nadzieję, iż będę mógł - podobnie jak w roku poprzednim, zapalić swiatełko na starym cmentarzu na Stogach. Nie deklaruję jeszcze tego ze 100% pewnością bo nie wykluczam, iż 1.11. może mi sie przytrafic wyjazd poza 3 city
Ja co najwyżej będę mógł zapalić światełko w ostatni weekend października. Ale tradycyjnie, jak co roku zapalę na północy światełko dla wszystkich, którzy zginęli na morzu.
A kto zapali i gdzie tym co na "Gustlofie"? Im nawet prawa do tego grobu odmówiono... Miał powstać pomnik tych ofiar w Gdyni. Nie pamiętam czy czytałem o tym na Forum. Jeśli jest taki temat uprzejmie proszę o nakierowanie mnie na niego (notoryczny brak czasu na szukanie). Z góry dziękuję.
_________________ "(...) lecz ta jedyna której strzeże
liczba najbardziej pojedyńcza
jest tutaj gdzie cię wdepczą w grunt
lub szpadlem który hardo dzwoni
tęsknocie zrobią spory dół"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum