no wlaśnie...Villa slusznie zauważył,zaczyna sie problem.Saab zobaczy swoje naklejki w relacjach telewizyjnych z zamawiania 5 piw albo co...Nie bedzie miło. Moze winien byc jakiś certyfikat czy np "za 1000 post NA TEMAT" na FDG?Albo za zdobycie od prywatnych osób i opublikowanie rzadkich niezwykłych fot vide "Z albumu Hoffmanna" tu na forum ...
Witam. Minęło już ładnych parę dni od mojej prośby o pomoc w zdobyciu DA-lki i niestety chyba nikt nie ma zamiaru odstąpi jednej jedynej naklejki. Kontakt mailowy z drukarnią Vandenblock bez powodzenia więc jeszcze raz zwracam się z prośbą o odstąpienie jednej naklejki.
no wlaśnie...Villa slusznie zauważył,zaczyna sie problem.Saab zobaczy swoje naklejki w relacjach telewizyjnych z zamawiania 5 piw albo co...Nie bedzie miło. Moze winien byc jakiś certyfikat czy np "za 1000 post NA TEMAT" na FDG?Albo za zdobycie od prywatnych osób i opublikowanie rzadkich niezwykłych fot vide "Z albumu Hoffmanna" tu na forum ...
Kontakt mailowy z drukarnią Vandenblock bez powodzenia
Może zatem czas na kontakt osobisty, maja siedzibę w Sopocie, adres dostępny na stronie. Do tej pory ta metoda się sprawdzała, jak bylem 3-4 tygodnie temu, to widziałem jeszcze kilka naklejek.
Tym niemniej -jak sądzę- DA ludzi zasłużonych ,zdobywców rzadkich materiałow opublikowanych na FDG-udostępnionych WSZYSTKIM- winno sie jednak lekko(?) różnić,na przyklad dodanym logo malutkim....i być wyłacznie w rękach Mikołaja,Seestrasse,Marcina i Sabaotha(dla wiernych czytelnikow Danzig-on line?stalych bywalców?).
Pomyślcie,zbyt łatwo oznakowanie DA może się przekształcić w coś,z czym NIE chcemy byc kojarzeni... i przestanie w ogóle być używane...
Basso, oznaczenie DA nie ma z naszym forum nic wspólnego poza faktem, że to tu padł (i został zrealizowany) pomysł jego reaktywacji.
Już żeśmy o tym zresztą dyskutowali przed produkcją naklejek - były pomysły, aby do DA'elek dorzucić logo FDG, ale zostały odrzucone.
Bo DA to symbol Wolnego Miasta, dzięki któremu każdy gdańszczanin może wyróżnić swoje auto spośród innych - działa podobnie do innych nieoficjalnych oznaczeń regionalnych jak kaszubskie CSB, bawarskie BY (zresztą niezbyt prawidłowe, bo identyczne z oficjalnym oznaczeniem białoruskim), katalońskie CAT itd. Chętnie je przyklejają na swoje auta ludzie, dla których tożsamość regionalna jest w jakimś stopniu istotna, a z FDG nie mają nic wspólnego z różnych względów. I bardzo dobrze.
Ja naklejki DA rozdałem już bardzo wielu różnym osobom (zresztą w tym celu otrzymałem od Rolanda większą ilość), z których tylko nieliczni byli związani z forum.
Jeśli wśród forumowiczów powstanie pomysł na logo związane z FDG (np. "jestem stąd"), to bardzo dobrze, ale nie mieszajmy tego z ogólnogdańskim DA.
Ja bym się tak nie odżegnywał od DA.
W końcu jest to nasze dziecko i jesteśmy odpowiedzialni za jego powołanie do życia.
Oczywiście. Jeśli ludzie będą wiedzieli i pamiętali, że reaktywacja wyszła stąd, to super.
Chodziło mi o to, że nie jest ono (DA) przeznaczone wyłącznie dla użytkowników FDG. Im więcej osób będzie miało DA na samochodzie tym lepiej.
Nawet jeśli naklei je sobie jakiś palant - to trudno. Analogicznie - polskich flag używają też np. chłopcy z NOP i babcie od Rydzyka - ale to nie jest powód, żeby każdy Polak miał ich nie używać, albo się wstydzić.
bassa, ja swoją DA-eleczkę już zdjąłem podasz adres gdzie ją zdać ( czy może mogę ją sobie zatrzymać na pamiątkę) ?
Wydawało mi się że oznaczenie samochodu w ten sposób miało być równoznaczne z integracją z tym miejscem jego przeszłością, klimatem, architekturą tym co wyróżnia ludzi którzy trafiają na to forum. Niestety, niektórym widocznie marzą się równi i równiejsi. Następnie zaczniecie badać kto i od ilu pokoleń mieszka w Gdańsku?
P.S. post ten nie ma na celu wywołania jakiejkolwiek wymiany zdań a jedynie ustosunkowanie się do niektórych postów.
Nonnenacker, zmiłowania...
Waż proszę słowa, bo potem ciężko je cofnąć i łyso będzie.
Gdzie tu u licha komuś się marzą "równi i równiejsi"? Gdzie do diaska badania pokoleń wstecz? Toć najlepszy dowód na powszechność dostępu do naklejki to:
a) otwarty dostęp do Forum (i tego wątku)
b) rozdawanie naklejek przez Rolanda, Danzigera i wielu innych forumowiczów - bez patrzenia w metryki
c) także ta dyskusja.
A jedyny niepokój - nie tylko Bassy - budzi np. możliwość utożsamienia naklejkowiczów z czymś co tejże naklejce przyklejają media. Z przykrymi tego konsekwencjami. Wystarczy przejrzeć ten wątek, by wyłapać ile naklejek zostało już zniszczonych, i ile było głupich pytań i opinii ludzi "z zewnątrz" na ich temat. Trzeba być ślepym, by nie dostrzegać tego problemu.
I tyle, nic więcej.
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Wystarczy przejrzeć ten wątek, by wyłapać ile naklejek zostało już zniszczonych, i ile było głupich pytań i opinii ludzi "z zewnątrz" na ich temat. Trzeba być ślepym, by nie dostrzegać tego problemu.
Ja od czasu do czasu dostaję maila z wyzwiskamii typu "folksdojcz" (pisownia oryginalna), itp. Czy z tego powodu miałbym zamknąc stronę?
Tak jest,dokładnie o to mi chodzi,o czym pisze Knovak!
Ze zbyt łatwo silnej ,zorganizowanej grupie zawłaszczyć DA i użyć w hałaśliwej kampanii...
A my zostaniemy zmuszeni do odklejania....po obejrzeniu paru jeżacych włos spotów w TV...i artykułów na ten temat w prasie.
Więc albo Ktoś ( maż zaufania?) WIE w czyje ręce trafiaja DA,albo...albo co ?
Gdyby chodziło tylko o masówke,to wystarczy pokazać pomysł Wydawnictwu Millenia i zgodzic sie na insert do 15 tys.egz 30 DNI....ale mam wrażenie,że chodzi o coś wiecej,o dumę Nonneackera,że grupa-po 17 poście? po 50-tym ?- uznała,że pisze ciekawie,wnosi coś ważnego i POWINIEN swoja DA mieć!Z autografem Saaba to już za 100 postow...;-))I za fotki "piwniczne" odzyskane cudem...z dziadka piwnicy...i opublikowane ! ;-))
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum