Elewacja od strony Łagiewnik nie jest objęta obecnym zleceniem. Poczatkowo prace miały być prowadzone na wszystkich fasadach włącznie z tymi od "tyłu". W miarę postępowań przetargowych zakres prac kurczył się i na ten rok aktualna była tylko elewacja od Wałowej i ryzalit wejściowy. A i tak trwał wyścig z czasem a przede wszystkim z pogodą.
Cytat:
a jak we wnatrz wyglada ?
Wnętrze jest ładnie zrobione, etapami, od kilku lat.
Jutro kilka fotek.[quote]
mało precyzyjnie się wyraziłem - przejeżdzam tam co najmmniej 2x w tygodniu, więc mniej więcej widzę, co obejmują prace - ciekawy po prostu jestem, co zrobią z napisem, czy zadbają jak o pozostałe detale... w końcu kto jak kto, ale PAN powinien takie ślady uszanować
wielkie dzieki za zdjecia
elementy drewniane pieknie odrestaurowane ,
tylko ta sosna mnie zastanawia z regoly w takich obiektach uzywano debu jako materialu na te rzeczy .
a moze bylo to kiedys wszystko malowane , kiedys to zn . z samego poczatku
ciekawy po prostu jestem, co zrobią z napisem, czy zadbają jak o pozostałe detale... w końcu kto jak kto, ale PAN powinien takie ślady uszanować
Bardzo ciekawe pytanie. To będzie pewnie zamieszczone w specyfikacji przetargu. Jeśli zapadły jakieś decyzje, to jeszcze nie wyszły po za Bibliotekę. Z całą pewnością warto temat śledzić.
wielkie dzieki za zdjecia
elementy drewniane pieknie odrestaurowane ,
tylko ta sosna mnie zastanawia z regoly w takich obiektach uzywano debu jako materialu na te rzeczy .
a moze bylo to kiedys wszystko malowane , kiedys to zn . z samego poczatku
Faktycznie, cała stolarka w Bibliotece była pomalowana na "dąb".
Widać to jeszcze w części biurowej. Kiedy to uczyniono nie wiem, czy od razu czy też podczas prac remontowych kiedy to pomalowano na czarno całą zewnętrzną glazurę, wstawiono uzupełnienia w murze ceglanym.
Warto poszukać tych wiadomości.
Poniżej przytaczam fragment opracowania określający zakres przewidywanych prac.
"4.1.9. Uzupełnic badz zrekonstruowac sgraffitowe ornamenty nad bocznymi wejsciami
do budynku w scianie północno-wschodniej (stylizowana sowa i ksiazki oraz
wyzej napis niemiecki) i ...................................."
A ostateczny efekt? To się okaże. Poczekamy, zobaczymy. A kiedy , to też niewiadomo.
ech... 2 lata temu się właśnie zastanawiałem - "co zrobią z napisem, czy zadbają jak o pozostałe detale... w końcu kto jak kto, ale PAN powinien takie ślady uszanować"
prace zakończone już kilka tygodni temu, drażni mnie ta biała plansza za każdym razem jak tam przejeżdżam....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum