Nie chodzi o to, by koniecznie budować w jakimś określonym "starym" stylu. OK, niech to będzie nowoczesne, ale jednak... ŁADNE. To coś natomiast jest tak finezyjne jak przeciętny młotek. Nie widać w tym harmonii, złotych proporcji czy innych przestarzałych pewnie wynalazków.
Mnie sie to kojarzy z Mauzoleum Lenina na Placu Czerwonym.
Też bardzo trafnie - to ma byc "Mauzoleum Solidarności"
Sabaoth napisał/a:
nie dzieło "sztuki" współczesnej
Dzieła sztuki dawnej nie stworzysz, choćbyś stanął na głowie
A czy ktokolwiek z Was obejrzał cały projekt, a nie tylko jedną wizualizację w gazecie, usłyszał uzuasadnienie komisji konkursowej albo poczytał opis do projektu? Założę się, że nie.
Całego projektu nie widziałem, tylko widoki z zewnątrz. Ale w końcu wygląd zewnętrzny jest najistotniejszy. Poza tym czytałem uzasadnienie jury. Stoi tam namazane, że pomnik stojący obok nazywa się Trzech Krzyży i że powstał w 1981 roku. Profesjonalizm, że aż strach... I tacy ludzie mają oceniać co pasuje do ducha solidarnościowego, a co nie? Przecież to jakaś farsa. Tacy sami zapewne profesjonaliści doskonale uzasadniali projekt klockowatego Teatru Wybrzeże, BG UG, Lotu, City Forum czy innych paskudztw - do profesjonalistów nie można więc mieć zaufania, bo najwyraźniej wydaje im się, że pozjadali wszystkie rozumy i nie muszą czerpać z klasycznych wzorców. Oni wymyślą coś lepszego. Szkoda, że lepszy jest według nich wszechobecny minimalizm, symbolem którego jest zwykły Klocek. Klocek czyli inaczej... No właśnie.
Jeżeli to gdzieś przeczytałeś, to nieprofesjonalizm leży jak zwykle po stronie dziennikarzy, nie komisji. Podczas ogłoszenia wyników powiedziano o "Pomniku Poległych Stoczniowców" i o czymś więcej, niż kształt klocka.
No właśnie nie "gdzieś", tylko na oficjalnej stronie ECS...
Nie wiem czemu, ale ten filmik nie chce mi się załadować. Może później się uda. Tylko że, tak czy inaczej, cokolwiek ten klocek będzie symbolizować lub cokolwiek będzie w jego wnętrzu, z zewnątrz nadal będzie wyglądać jak klocek - i to tym mniej estetyczny, im więcej lat upłynie. No i jeszcze jedno - żeby rozpoznać symbolikę, trzeba się nieco znać na temacie. Większość ludzi dostrzeże nie symbole, tylko zwykły klocek przypominający Alfa Centrum czy inny duży sklep.
Jak ktoś się nie interesuje architekturą, tylko robieniem zakupów, to każdy budynek będzie mu przypominał centrum handlowe albo duży sklep.
Łukasz napisał/a:
No właśnie nie "gdzieś", tylko na oficjalnej stronie ECS...
Nie wiem czemu, ale ten filmik nie chce mi się załadować.
Nie musisz, to co jest na stronie ECS jest PRAWIE dokładnie tym samym tekstem. PRAWIE robi wielką różnicę, bo podczas ogłoszenia przewodniczący jury powiedział 2 razy "Pomnika Poległych Stoczniowców" w miejscach przeze mnie zaznaczonych. Ktoś próbował ulepszyć mu stylistykę wypowiedzi?
Cytat:
Ta w pełni zgodna z wymogami konkursu praca, w opinii jury, najlepiej oddała siłę ducha ruchu solidarnościowego, symboliczny przemysłowy charakter otoczenia Stoczni Gdańskiej, oraz zapewniła szereg wewnętrznych i zewnętrznych przestrzeni, które stwarzają elastyczność i nadzieję na przyszłość.
Jej mocna lecz prosta elewacja od strony Pomnika Poległych Stoczniowców umieszczona nad taflą wody stanowi dynamiczne, choć nieskomplikowane tło dla Pomnika Trzech Krzyży z 1981 r., który wrył się w polską i europejską świadomość,
OK. Nie zmienia to jednak faktu, że pomnik jest z 1980 roku i ten rok nie był przypadkowy, bo chodziło o 10-lecie wydarzeń z grudnia 1970 r. A, jeszcze w uzasadnieniu drugiej nagrody są też "trzy krzyże"...
Ciekawe jak uzasadniono, że jest to klocek bez okien? ;-)
... I tacy ludzie mają oceniać co pasuje do ducha solidarnościowego, a co nie? Przecież to jakaś farsa...
O ile wiem, szefem jury był Czesław Bielecki, któremu ani wiedzy architektonicznej, ani wiedzy o "Solidarności" trudno odmówić >
A tak na marginesie - w przytoczonym przez Łukasza tekście ze strony ECS jest więcej błędów, nie tylko 1981 ale i "lonkurs architektoniczny" itd. - ale to jak dla mnie tylko literówki...
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Podczas ogłoszenia wyników powiedziano o "Pomniku Poległych Stoczniowców" i o czymś więcej, niż kształt klocka.
Uzasadnienie napisał/a:
"szereg wewnętrznych i zewnętrznych przestrzeni, które stwarzają elastyczność i nadzieję na przyszłość", "koncepcja architektoniczna lekko pochyłych równoległych ścian dzielących tworzy dramatyczne wnętrze kontrastujących ze sobą przestrzeni, które przypomina urbanistykę wąskich ulic i przestrzeni publicznych starego Gdańska"
...czyli bełkotliwie i bez sensu, ale dla ciemnego ludu wystarczająco skomplikowanie, by - onieśmielony - nie zadawał pytań.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum