dla ciemnego ludu wystarczająco skomplikowanie, by - onieśmielony - nie zadawał pytań.
Nie sądzę, aby uzasadnienia jury konkursów architektonicznych były przeznaczone dla "ciemnego ludu". Lud się będzie mógł ustosunkować do tego budynku dopiero wtedy, kiedy go zobaczy na własne oczy, z okna tramwaju w drodze do pracy albo na zakupy.
Mam nadzieję, że ECS powstanie, w przeciwieństwie do wielu innych projektów, które były lepsze lub gorsze, ale pozostały na papierze. Mało kto potrafi wyobrazić sobie, jak tego rodzaju budynek będzie wyglądał w rzeczywistości. Codziennie spotykam się z ludźmi, którzy mówią "zupełnie inaczej to sobie wyobrażałem, kiedy oglądałem to na papierze i na makiecie".
No i rozpoczynając budowę Młodego Miasta od strony placu, powinni zabrać się za Zieleniak, pomysł Kozikowskiego na drzewa wewnątrz jest niezły, chociaż wymaga dopracowania. W końcu ten budynek to też symbol
Na tym projekcie to taki "błękitniak". Z tymi krzakami w oknach to czy są znane jakieś podobne projekty? Dlatego te krzaki że "zieleniak"? Na parterze w holu, na dachu, ale żeby na trzech poziomach. Co za awangarda.
Mam nadzieję, że jak już rozpiszą ten konkurs i staną wielcy zachodu w szranki z polskimi to nie okaże się na koniec, że wygrał jakiś koleś z Polski tylko dlatego, że jego projekt był najprostszy i najtańszy czyli akurat jak w sam raz na nasze możliwości. Skoro centrum solidarności twierdzi, ze cena nie gra roli nie będzie to prawda i żeby się nie okazało, że te wszystkie nazwiska jakie się tam pojawiły były tylko poto aby nadać sprawie medialnego szumu.
Użytkownik sporo narozrabiał. Ale trudno odmówic racji tej opinii napisanej 3 lata temu....
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
- Do konkursu dopuszczono 54 projekty architektów ze Stanów Zjednoczonych, Brazylii, Francji. Zwycięski wybraliście w dwa dni. Powalił na tle pozostałych propozycji?
- Zdradzę tylko, że najpierw z 54 prac wybraliśmy dziewięć. Jeszcze raz dokładnie je przedyskutowaliśmy i przeprowadziliśmy anonimowe głosowanie. Okazało się, że mimo ostrej dyskusji niemal wszyscy stawiają na jedną wizję. Oczywiście nie wiemy, jaka to pracownia. Koperty otworzymy dopiero w czwartek.
- Podobno Czesław Bielecki przeczuwa, że pierwsza nagroda trafi do polskiego zespołu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum