po prawej są "tyły" charakterystycznych szeregowców z galeriami na ostatnim piętrze - stoją do dziś na Płockiej. wychodzi, że fotograf cykał na Gorzowskiej.
Moje pytanie jest raczej typowo z kategorii "co to". Czy ktoś z Was jest w stanie powiedzieć coś nt. biurowca przy ul. Uphagena 27 (róg Miszewskiego)? W jakich latach został wybudowany? Czy posiada(ł) jakąś "potoczną" nazwę, jak większość tego typu biurowców w Gdańsku?
Ogólnie rzecz biorąc zabudowa w kwartale Grunwaldzka/Miszewskiego/Uphagena/korty jest dość (odnoszę takie wrażenie) nienaturalnie gęsta i chętnie bym się czegoś o tym dowiedział.
Czy ktoś z Was jest w stanie powiedzieć coś nt. biurowca przy ul. Uphagena 27
Z tego co sobie przypominam powstał on na samym początku lat 60-tych. Było to dość trudne przedsięwzięcie. Budynek ten jest posadowiony na palach, z racji kiepskiego gruntu. Budowa się nieco przeciągnęła bo nie używano kafara, a pali było sporo.
Nie słyszałem żeby ten budynek dorobił się przydomka. W miejscu gdzie go wybudowano były ruiny. Przed wojną musiał tam być sklep z branży samochodowej lub warsztat.
Twierdzę tak, bo okoliczne dzieciaki ze mną włącznie, wygrzebywały w tych ruinach świece
samochodowe. Było ich tam sporo. Na terenie obok wieżowca i w stronę parku Uphagena
były jakieś parterowe zabudowanie mieszkalne, był warsztat samochodowy, stała wielka,
porzucona ciężarówka a dalej w pobliżu miejsca gdzie rzeczka Kacza wypływa spod ul.Grunwaldzkiej była lodziarnia i warsztat rowerowy. Na terenie tym w 60-tych latach powstał budynek banku. Budowa jego również była skomplikowana z racji żyły wodnej, tej samej co pod wieżowcem. Również posadowiono go na palach, ale użyto do budowy wielkiego parowego kafara. Pracę jego było słychać w całym Wrzeszczu...
Pozdrawiam
Hinek, dziękuję za odpowiedź (wybacz pół roku czekania), nieco pozwoliła mi się wczuć w klimat wrzeszczańskich lat 60.
następna moja zagadka: chodzi o miejsce na końcu al. gen. Hallera, w którym w 2000 r. stały jeszcze dwa dość pokaźne bloki, co stwierdziłem na podstawie oficjalnej miejskiej fotomapy. jaki był powód, że akurat te dwa budynki zostały zburzone? na fotomapie z 2004 r. nie stoi już żaden z nich. czy były to zwykłe bloki mieszkalne, a może domy studenckie, albo jeszcze coś innego?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum