No tak, a ja tu mieszkam i nawet nie wiem, ze takie rzeczy sie dzieja ;/
Ciekawe czy zrobia modernizacje rynku w Sopocie tak apropo...byla o tym mowa przed wyborami, mieli zaczac jakies 3 tygodnie temu i oczywiscie cisza. Niby, ze jakies przesuniecia...no zobaczymy czy to byl tylko chwyt reklamowy, bo piekne i wspaniale zdjecie "nowego" rynku wisi nad jego wejsciem
_________________ Przyszłość to tylko kolejne futro.
A nie widziałeś projektu? Pewnie ci co budują te nowe knajpki uważali że łatwiej rozebrać i zbudować od nowa. Oczywiście mówię tu o samym końcu arkad. Nie wydaje mi się by całość burzyli.
_________________ www.DarioB.net - Kochasz Gdańsk? Zaglądaj na moją stronę
Arkady przy sopockim molu wróciły do kształtu, jaki miały w końcówce lat dwudziestych. Zakończył się trwający od jesieni zeszłego roku remont, a arkady zwieńczyły z obu stron charakterystyczne, dwupiętrowe budynki. Tak jak przed wojną, mieścić będą się w nich kawiarnia i restauracja.
Inwestycję, wartą 3,9 mln zł, przeprowadziło Kąpielisko Morskie Sopot, które dzierżawi od miasta molo. - Na końcu prawej arkady powstała restauracja, w czwartek nastąpiło jej oficjalne otwarcie - mówi Marcin Kulwas, z-ca dyrektora KMS. - Z drugiej strony, w wybudowanym już budynku, mieścić będzie się kawiarnia, sklep z bursztynem oraz nowe kasy mola. Ten obiekt pierwszych gości przyjmie jeszcze przed świętami.
Historia arkad osłaniających spacerujących od wiatru sięga roku 1880. Wtedy to, ponad 50 lat po powstaniu samego mola, podczas prac związanych z budową Domu Zdrojowego postawiono je po raz pierwszy. W swoim obecnym kształcie powstały one jednak dopiero podczas prac prowadzonych w latach 1927-28. Wtedy także zwieńczyły je dwa budynki, w których mieściły się kawiarnie. W latach trzydziestych, oba jednak zniknęły.
- W zasadzie nie wiadomo, kiedy dokładnie je rozebrano - mówi Wojciech Fułek, wiceprezydent kurortu, a zarazem autor wielu publikacji na temat mola. - W każdym sezonie wygląd mola się zmieniał. Na niektórych starych zdjęciach widać jedno zwieńczenie, na innych dwa. Prawdopodobnie z kawiarni zrezygnowano, gdyż problemem było utrzymywanie ich przez cały rok. Teraz podobnych problemów być nie powinno. Sopot, przez cały rok, odwiedzają bowiem nie tylko turyści, ale i biznesmeni.
Piotr Weltrowski - POLSKA Dziennik Bałtycki
Czy ktoś z was widział zdjęcie sprzed 1927/28 z takim piętrowymi zakończeniami arkad?
Ja nie znalazłem
fot. adam warżawa
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Dokładnie takie to nie było, raczej bardziej ozdobne. Chociaż w różnym okresie miały one różny kształt. Wygląda jednak na to, że wersja współczesna jest tylko wizją artysty i z przeszłością łączy ja głównie wysokość.
Czyli mija się to z prawdą.
Zmieniono projekt który zrealizowano w latach 1927/28 dla celów czysto handlowo -gastronomicznych czyli dla kasy.
Nie jest to żaden powrót do tego co tam stało.
Zawsze podobały mi się te arkady za swoją lekkość i oryginalnośc własnie z przełomu lat 20 i 30-ych.
Tymi nadbudówkami zniszczono spójny projekt i zamysł architekta.
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Z tymi dwoma wieńczącymi arkady budynkami w latach 20-tych to też naciąganie. Do lat 20-tych było więcej budynków, a arkady były proste. Formę półkolistą osiągnęły po przebudowie i uproszczeniu w latach 30-tych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum