Zachecony tak szybkim (choc dla mnie nieco rozczarowujacym) rozwiazaniem tajemnicy "Zameczka Mormonow", zwracam sie do milosnikow starej Oliwy z prosba o rozszyfrowanie jeszcze jednej (dla mnie) zagadki. Czy napis widoczny na wzgorzu istnial w rzeczywistosci, czy chodzi tylko o "uatrakcyjnienie" pocztowki retuszem? Jezeli istnial naprawde, to jak zostal wykonany i z jakiej okazji? Kim byl pan Danz (chyba gdzies czytalem, ze byl lesnikiem) i gdzie dokladnie znajduje sie wzgorze przedstawione na pocztowkach? Podziekowania z gory.
Danz-Hoehe.jpg Clara Bernthal, Danzig. Zbiory wlasne
Plik ściągnięto 29062 raz(y) 62,99 KB
Danz-Hohe 1909.jpg Schaar und Dathe, Trier. Zbiory wlasne
W "Danziger Hauskalender" 2005 znlazlem fotografie jednej z pocztowek z podpisem:
Oliva, Schwabental "Pflanzung des Forstmeister Danz 1896". Wynikaloby z tego, ze lesniczy Danz tak dobral sadzonki drzew przy zalesianiu wzgorza, zeby ukladaly sie w napis. Czy Schwabental i Freudental to to samo miejsce? Jakie drzewa tam rosna?
jedno to Dolina Schwabego, drugie to Dolina Radości http://www.trojmiasto.pl/oliwa/mlyn15.html
drzewa jak to w TPK, trochę sosen, świerków, najwięcej buków, w każdym razie w żaden napis już się nie układają
Dzieki, znalazlem w koncu DHK 2004. Jest tam krotki opis obydwu dolin. Autor pisze, ze napis tworzyly brzozy i ze byl najbardziej widoczny na wiosne i na jesieni. Lesniczy Danz postawil sobie w ten sposob pomnik za zycia.
"Na
jednym wzgorzu w Dolinie Radosci owczesny lesniczy
Danz obsadzil wzgorze brzozami tak, ze zwlaszcza
jesienia, gdy liscie brzoz mialy zloty kolor,
widac bylo napis "Danz 1896". Na tej samej wysokosci
po prawej stronie jest drozka do duzej skoczni nar-
ciarskiej, najwiekszej w okolicy, gdzie oddane skoki
narciarzy osiagaly odleglosc do 30m."
Jeszcze zanim to przeczytałem, to - patrząc na układ poziomic na mapie - wydało mi się, że najlepszym miejscem na taki napis (i odpowiadającym pocztówkom, chociaż te wyglądają na retuszowane - wydaje mi się, że te wzgórza są za małe, by mieścić tak precyzyjnie oddzielony kolorystycznie napis) byłby właśnie stok naprzeciwko okolic odejścia czarnego szlaku w stronę skoczni.
W DKH tak jest opisany spacer z zentrum Oliwy do doliny radosci: Po opuszczeniu doliny Schwabego przechodzimy na prawa strone potoku. Punkt przeciecia drogi z potokiem znakuje miejsce, na ktorym znajdowala sie do roku 1790 prochownia, w ktorej podczas wybuchu zginelo wielu czeladnikow. W domkach przy drodze mieszkali majstrowie i czeladnicy. Naprzeciwko tego miejsca znajduje sie dluge wzgorze, na ktorym daje sie szczegolnie wiosna i jesienia odczytac napis wykonany z sadzonek brzozy "Danz 1896". To tutaj lesniczy Danz postawil sobie pomnik podczas zalesiania.
Moze ten opis pomoze Wam w lokalizacji wzgorza? Pozdrowienia.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
I zastanawia mnie teraz, czy pocztówki są z 1896 roku czy później.
Czyli czy to data nasadzenia czy też leśniczy Danz nasadził je wcześniej by w 1896 tak były widoczne.
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum