grób grobem, bardziej mnie wkur... zirytował brak oznaczenia jak dojść na wieżę. Pytałem 3 osoby i każda podała inną drogę. Dwa razy zawróciłem. I co się okazało?! Wszystkie drogi łączą się pod wieżą. Gdynia... miasto dla turystów... ech...
"W temacie krzyż przy drodze do wieży" - pytałem w lipcu miejscowej starszej pani, mieszkającej nieopodal, co i jak. Leży tam niemiecki żołnierz NN. Owa pani opowiadała, że w 1945 pracowała w gospodarstwie leżącym obok Kolibek. Taki niby obóz pracy. Po wojnie dostała wraz z innymi po kawałku ziemi, właśnie przy drodze do wieży - czyli jednej z odnóg dzisiejszej ulicy Spółdzielczej. Znalezione tam zwłoki pochowali po drugiej stronie drogi. I tak sobie tam spoczywają, nawet porządek jest i kwiatki. Natomiast starsza pani mieszka jak na minie bo od lat słyszy, że ich usuną pod budowę Różowej Drogi.
Inna ciekawostka, tym razem przyrodnicza, to mnogość drzew owocowych w otoczeniu wieży. Wygląda to na zapuszczone sady ale "autochtonka' twierdziła że to wszystko samosiejki. Nigdy tam nie było żadnych sadów.
Piotr
Trzeba by powiadomić Niemieckie Ludowe Towarzystwo Opieki nad Grobami.
_________________ "(...) lecz ta jedyna której strzeże
liczba najbardziej pojedyńcza
jest tutaj gdzie cię wdepczą w grunt
lub szpadlem który hardo dzwoni
tęsknocie zrobią spory dół"
Piotr - dzięki za interesującą relację. Co do tych krzewów to stawiałbym jednak na ogródki działkowe. Kiedyś ta okolica była nimi usłana. Idąc od wierzy w kierunku baterii flak widać resztki płotów po prawej stronie. Ponoć w latach 80-tych znacząco obniżył się tam poziom wód gruntowych przez co część sadowników się stamtąd wyniosła.
Na dołączonej mapie ogródki działkowe zarówno istniejące jak i "zdziczałe" są oznaczone szrafem z zielonymi kropkami
_________________ Umiłuj to, co spaliłeś,
Spal to, co umiłowałeś
A z drugą stronę też super, bo to chyba jedyne miejsce w Gdyni, gdzie Sea Towers nie górują nad miastem...
Dobra wiadomość dla odwiedzających wieżę w Kolibkach - Sea Towers wyższe już nie będą
Dziś z związku zakończeniem I etapu budowy odbył się pokaz sztucznych ogni, a na wyższej wieży w roli tradycyjnej wiechy stanął świerk.
Pozostaje tyko liczyć na to że taras będzie ogólnodostępny....
http://gdynia.naszemiasto...nia/780137.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum