Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
W końcu zima zawitała do Gdańska

kto jest za tym żeby zlikwidować deszczową zimę i zastąpić ją słoneczną wiosną
Jaaa! Zima precz (nie Jacek)!
62%
 62%  [ 23 ]
W życiu! Lubię jak dzień trwa 7 godzin!
37%
 37%  [ 14 ]
Głosowań: 37
Wszystkich Głosów: 37

Autor Wiadomość
pawel.45 
z komódeczki

Wysłany: Pią Lut 22, 2008 8:38 pm   

pumeks napisał/a:

...nie wiem, czy jakiekolwiek powiększanie popchnie nas w analizie...

...wydaje mi się, że brak na niej medalionów z Goethem i Schillerem, a także portali w wejściach – gdyby to się zgadzało, to moim zdaniem wskazywałoby na zimę 1934/35...

... na późniejszych zdjęciach, że zegar z przystanku zniknął (ciekawe, czy można by ustalić, kiedy) a narożna kamienica (pierwsza licząc od Zbrojowni) przeszła modernizację i pozbyła się balkonów.

Po przeczytaniu wczoraj tych słów i obejrzeniu powiększenia fragmentu fotografii doszedłem do wniosku, że lepiej nie pisac co tam widzę. Nie warto robic zamieszania - bo chyba nie jest to tym czym mi się wydaje. Pozdrawiam.

rychu40 

Wysłany: Pią Lut 22, 2008 9:44 pm   

Widok z wieży ratusza na wieżę kościoła. Trzeba będzie chyba zapomnieć o zimie w tym roku. :|

widok.jpg
Plik ściągnięto 8742 raz(y) 71,98 KB

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Lut 22, 2008 10:04 pm   

Tak, kiedyś zimy były bardziej zimowe :^^

Winter1.jpg
Plik ściągnięto 8732 raz(y) 66,16 KB

Winter2.jpg
Plik ściągnięto 8732 raz(y) 39,34 KB

rychu40 

Wysłany: Pią Lut 22, 2008 10:29 pm   

Winter2 bardzo malownicze. Nawet dwukolorowe. :)

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Lut 22, 2008 11:02 pm   

Takie jakieś przebarwienia są na tej pocztówce, a właściwie zdjęciu z nadrukowanymi liniami adresowymi.

rychu40 

Wysłany: Pią Lut 22, 2008 11:26 pm   

Zdjęcie jest źle utrwalone. Może "skleiło" się z innym w utrwalaczu bo nie było poruszane. I dlatego taka żółta plama. Ale jest przez to autentyczne.

pawel.45 
z komódeczki

Wysłany: Pią Lut 22, 2008 11:31 pm   

pumeks napisał/a:
...Od siebie dodam, że cofam wczorajszą opinię o synagodze – na pewno jej nie widać, ale to żaden dowód, po prostu mogła być niewidoczna w tych warunkach.

... elewacja teatru wygląda na jeszcze niedokończoną – wydaje mi się, że brak na niej medalionów z Goethem i Schillerem, a także portali w wejściach – gdyby to się zgadzało, to moim zdaniem wskazywałoby na zimę 1934/35...

...Zauważyłem na późniejszych zdjęciach, że zegar z przystanku zniknął (ciekawe, czy można by ustalić, kiedy)...

Pozwolę sobie wrócic do tematu, bo jednak nie wszystko jest dla mnie jasne.
Wydaje mi się, że fot. wykonana została póżniej.
Czy mamy pewnośc co do tego, że teatr po przebudowie otwarto z elewacją frontową w formie ostatecznej - tj. z medalionami? Mam wątpliwośc - podpartą pocztówką nr 190 z albumu Sabaotha.
Plac teatralny chyba również został przebudowany trochę póżniej. Na fot.z lat 40-tych brak już wysepki z zegarem, a wysepka tramwajowa jest krótka i tylko przy teatrze - jak w latach 50-tych. Kiedy dokonano przebudowy?
No i synagoga - odnoszę wrażenie, że iglica kopuły synagogi jest słabo widoczna na tle wieżyczki budynku w ul. Bogusławskiego, z lekkim przesunięciem w lewo względem osi tej niższej.
Im dłużej przyglądam się fotografii (zwłaszcza powiększonemu fragmentowi) - tym bardziej prawdopodobnym wydaje mi się to, co początkowo uznałem za niemożliwe.
Napiszę więc. Sylwetka pierwszego samochodu przypomina mi MB 230 W153, zaś drugiego (trzeciego w kolejności) MB 170V W136. Problem w tym, że pierwszy wszedł do produkcji w 1938r., a drugi w 1936. To było powodem powstrzymania się z wypowiedzią wczoraj.
Oczywiście zastrzegam - to tylko wrażenie z oglądu bardzo nieostrego obrazu. Pozdrawiam.

rychu40 

Wysłany: Sob Lut 23, 2008 4:02 pm   

Widok na teatr z tą samą wysepką i zegarem bez śniegu. Połowa lat 30 lub ~~38 - 39. Śniegu ma więc jako głos w dyskusji. :)

widok z teatrem.jpg
Plik ściągnięto 8682 raz(y) 77,64 KB

pawel.45 
z komódeczki

Wysłany: Sob Lut 23, 2008 7:30 pm   

rychu40 napisał/a:
Widok na teatr z tą samą wysepką i zegarem bez śniegu. Połowa lat 30 lub ~~38 - 39. Śniegu ma więc jako głos w dyskusji. :)

Teatr po przebudowie. Medalionów brak, plac z wysepką i zegarem w dawnej formie.
Z prawej strony fot. widoczna grupa mundurowych - jeśli to nie policja, lecz wojsko - to byłby krok do przodu w datowaniu fot. zimowej.
Czy można ten fragment zeskanowac w powiększeniu i dużej rozdzielczości? Pozdrawiam.

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Sob Lut 23, 2008 8:16 pm   

:==
Jesteście niesamowici.
Widzę że jednak będę musiał wyciągnąć zdjęcie z tajnej skrytki i spróbować zmusić skaner do większego zaangażowania - a o tych medalionach to bardzo ciekawe ustalenie, czy ktoś ma więcej materiałów o historii teatru? (była zdaje się niedawno konferencja w NCK pod hasłem coś jakby "200 lat teatru na Targu Węglowym", może tam będzie więcej informacji niż dawał M. Abramowicz w "30 dniach").

rychu40 

Wysłany: Sob Lut 23, 2008 8:46 pm   

Więcej się nie wyciśnie. Przed nimi majaczy jakiś napis na lokalu i widać że mundurowych było więcej.

teatr zbliżenie.jpg
Plik ściągnięto 8644 raz(y) 73,2 KB

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Nie Lut 24, 2008 7:16 pm   

To ja dodam:
- jeszcze jeden zimowy widok z tych samych zbiorów - ale odbitka na małym kartoniku, 8,9 cm x 6,6, z tego sporo zmarnowane na ząbkowanie i białą obwódkę. Niewątpliwie zdjęcie późniejsze, bez zegara na przystanku, medaliony na teatrze a narożna kamienica bez balkonów (tylko model tramwaju jest wcześniejszy niż tamten :wink: ).
- uświadomiłem sobie poniewczasie :pukpuk: , że prawdopodobnie te same samochody, które zainteresowały Pawła, znalazły się też na zdjęciu robionym spod Wieży Więziennej - wykadrowałem i powiększyłem ten fragment, czekam na opinię Pawła.

Targ_Weglowy_zima_3_600px.jpg
Plik ściągnięto 8575 raz(y) 54,59 KB

samochody_powiekszenie_2.jpg
Plik ściągnięto 8575 raz(y) 39,39 KB

rychu40 

Wysłany: Nie Lut 24, 2008 10:06 pm   

Taka sroga zima była w 1940 roku. Wiem to z opowiadań mamy gdy musiała dotrzeć z Zakopanego do Rabki ze mną gdy miałem dwa lub trzy miesiące. Wszędzie były zaspy. W tamtych rejonach zawsze więcej śniegu ale takie ilości to wyjątek. Mogło zasypać nawet ten zegar. Temat zimy powrócił. :hihi:
Ostatnio zmieniony przez rychu40 Pon Lut 25, 2008 6:56 pm, w całości zmieniany 1 raz  

pawel.45 
z komódeczki

Wysłany: Pon Lut 25, 2008 6:49 pm   

pumeks napisał/a:
... Niewątpliwie zdjęcie późniejsze, bez zegara na przystanku, medaliony na teatrze ...
...uświadomiłem sobie poniewczasie :pukpuk: , że prawdopodobnie te same samochody, które zainteresowały Pawła... czekam na opinię Pawła.

Kiedy wrócę do domu przyjrzę się dokładnie samochodom i wieczorem, albo jutro napiszę.
W tej chwili tylko taka uwaga:
- fot. zaśnieżonego Targu Węglowego wykonana z całą pewnością po przebudowie placu przed teatrem - brak zegara i budki telefonicznej, oraz trzech słupów na wysepce (dwa skrajne z latarniami i środkowy przy budce tel. podtrzymujący siec tramwajową).
Po prawej stronie placu widoczne są nowe prostokątne latarnie.

A co do poprzedniego powiększenia fragmentu fot. Rycha - nie pomyślałem wcześniej, że nie musi to byc ani policja, ani wojsko (WH) - to mogą byc SA-mani. Senat Gdańska zezwolił im chyba chodzic w mundurach po mieście, lecz nie pamiętam od kiedy.
Pozdrawiam.

pawel.45 
z komódeczki

Wysłany: Czw Lut 28, 2008 10:40 pm   

pumeks napisał/a:
...prawdopodobnie te same samochody, które zainteresowały Pawła, znalazły się też na zdjęciu robionym spod Wieży Więziennej - wykadrowałem i powiększyłem ten fragment, czekam na opinię Pawła.

Witam i przepraszam za zwłokę w odpisaniu na powyższy temat.Ważne sprawy osobiste nie pozwoliły mi na wcześniejsze zajęcie się tym.

Wydaje mi się, że pierwsze wrażenie z obejrzenia tych aut od przodu było słuszne.
Oglądając je od tyłu doprecyzowałbym: samochód bliżej zegara wygląda na MB 230 W153 Cabriolet A lub B (Cabriolet D posiada błotniki od przodu na całej szerokości zbiegające do zderzaka i "garbate" na zejściu do progów czyli stopni).
Produkcję tego modelu rozpoczęto w 1938r.
Samochód bliżej Wieży Więziennej to jak przypuszczam MB 170V W136 Kastenlieferwagen.
Model W136 wprowadzono na rynek w 1936r., lecz różne odmiany typu kombi zaczęto produkowac w 1937r.
Samochodu pomiędzy tymi dwoma chwilowo nie rozpoznawałem (widoczny jest tylko od tyłu), lecz i on posiada błotniki w formie spotykanej w samochodach niemieckich po 1936r.
To tyle odpowiedzi. Obejrzę zaległości. Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu