Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Rowerem szlakiem "urwanych mostów"
Autor Wiadomość
Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pon Paź 27, 2003 12:19 am   Rowerem szlakiem "urwanych mostów"

Wszyscy pamiętamy kolej, którą Anna Kolijaczek dojeżdżała na targ do Wrzeszcza. obecnie na jej "gdańskiej" trasie przypominaja o istnieniu tego połączenia z Kaszubami przede wszystkim zniszczone mosty i wiadukty oraz charakterystyczne nasypy. kto spróbował, wie, że jest to wspaniala trasa na wyjazdy rowerowe lub dłuższe piesze wycieczki. od dawna można usłyszeć i przeczytać o projektach rewitalizacji tej trasy, pracowało nad tym m.in. Biuro Konserwatora Zabytków przy UM Gdańska. na poniższej stronie można znaleźc całościowy projekt połączenia miejskch ścieżek rowerowych z Kaszubami. proszę nie przeoczyć menu po lewej stronie!
http://www.rowery.trojmiasto.pl/trbr/index.phtml

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Sro Kwi 28, 2004 12:51 pm   Re: rowerem szlakiem "urwanych mostów"

Mikołaj napisał/a:
wszyscy pamiętamy kolej, którą Anna Kolijaczek dojeżdżała na targ do Wrzeszcza. obecnie na jej "gdańskiej" trasie przypominaja o istnieniu tego połączenia z Kaszubami przede wszystkim zniszczone mosty i wiadukty oraz charakterystyczne nasypy. kto spróbował, wie, że jest to wspaniala trasa na wyjazdy rowerowe lub dłuższe piesze wycieczki. od dawna można usłyszeć i przeczytać o projektach rewitalizacji tej trasy, pracowało nad tym m.in. Biuro Konserwatora Zabytków przy UM Gdańska.

Nie wiem. W tym porąbanym kraju od kilkunastu lat likwiduje się fizycznie linie kolejowe i w niektórych przypadkach zastępuje się je ścieżkami rowerowymi. Na przykład linia Złocieniec - Połczyn Zdrój. To takie definitywne pozegnanie z koleja w danym miejscu. A ja wciąż mam niczym nieuzasadnioną nadzieje, że polskimi kolejami będzie kiedyś zarządzac jakaś niepolska kompania kolejowa i odbudowawszy Kaschubische Bahn uruchomi tam komunikacje typu SKM (niekoniecznie elektryczną). Przecież to wymarzone połączenie dla nowych dzielnic i blokowisk na wzgórzach morenowych, dla Żukowa, dla Kartuz, dla Rębiechowa i lotniska i dalej przez Osowę do Karwin, Wielkiego Kacka, Małego kacka i Gdyni... Wiem że to marzenia nierealne, ale zrobienie tam ściezki rowerowej już zupełnie pozbawi mnie tych marzeń. Bo to będzie oznaczało "ostateczne rozwiązanie" kwestii kolei kaszubskiej...

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Sro Kwi 28, 2004 2:30 pm   Re: rowerem szlakiem "urwanych mostów"

Zoppoter napisał/a:
"ostateczne rozwiązanie" kwestii kolei kaszubskiej...

Zdaje się, że ostatnio przestały kursować pociągi na trasie Kościerzyna - Chojnice :( A już wcześniej Pruszcz Gd. - Kartuzy... nie napawa mnie to optymizmem :roll:

Petelka 

Wysłany: Sro Kwi 28, 2004 2:45 pm   

Cytat:
Zdaje się, że ostatnio przestały kursować pociągi na trasie Kościerzyna - Chojnice A już wcześniej Pruszcz Gd. - Kartuzy... nie napawa mnie to optymizmem

Parę lat temu zlikiwdowano połączenie Kartuzy-Lębork. :cry: W zasadzie co roku, tak gdzieś na wiosnę, pojawia się informacja o likwidacji kilkudziesięciu połączeń lokalnych... Weź na przykład zerknij na mapę Borów Tucholskich; poprzecinane to liniami kolejowymi wzdłuż i wszerz. A potem porównaj z obecnymi możliwościami przemieszczania się tam za pomocą kolei.... toż nóż w kieszeni sam się otwiera. :evil:

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Sro Kwi 28, 2004 2:49 pm   

No toz piszę, że moje marzenia sa nierealne. Ale nie ma jeszcze zakazu mania marzeń...

Maciek 
Krzywek

Wysłany: Sro Kwi 28, 2004 2:50 pm   

Cytat:
Zdaje się, że ostatnio przestały kursować pociągi na trasie Kościerzyna - Chojnice

A co najśmieszniejsze na trasie Kościerzyna -Chojnice, PKP uruchomiło komunikację autobusową, gdzie obowiązują bilety na pociąg .Czasem a ostatnio coraz częściej zastanawiam się, czy to ja zwariowałem czy otaczająca nas rzeczywistość. :mrgreen:

Petelka 

Wysłany: Sro Kwi 28, 2004 2:55 pm   

Cytat:
No toz piszę, że moje marzenia sa nierealne. Ale nie ma jeszcze zakazu mania marzeń...

No nie ma. :) A wiesz, że jak wędrowałam torami tejże Kaschubische Bahn, to było takie jedno miejsce, pewien moment, kiedy wydawalo mi się, że zaraz spoza zakrętu , wyłoni się stara ciuchcia ciągnąca wagony, wypełnione ludźmi w dziwnych, niedzisiejszych strojach. :) I zamarzyl mi się wehikuł czasu - żeby tak choc na chwilkę przenieść się w tamte czasy... :)

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Sro Kwi 28, 2004 3:01 pm   

Petelka napisał/a:
No nie ma. :) A wiesz, że jak wędrowałam torami tejże Kaschubische Bahn, to było takie jedno miejsce, pewien moment, kiedy wydawalo mi się, że zaraz spoza zakrętu , wyłoni się stara ciuchcia ciągnąca wagony, wypełnione ludźmi w dziwnych, niedzisiejszych strojach. :) I zamarzyl mi się wehikuł czasu - żeby tak choc na chwilkę przenieść się w tamte czasy... :)

Hi hi hi, musiałabys szybciutko z tego toru uciekać. Pociagi nie hamują w miejscu jak rowery...
Ale jak to opisałaś, to ja od razu usłyszałem zapamiętane z dzieciństwa i przypomniane w zeszłym roku charakterystyczny fukanie tego parowozu. I kłęby dymu.

Marcin 

Wysłany: Sro Kwi 28, 2004 5:32 pm   Re: rowerem szlakiem "urwanych mostów"

pumeks napisał/a:
A już wcześniej Pruszcz Gd. - Kartuzy...

Akurat teraz jest okrąglutka 10 rocznica tego smutnego wydarzenia... :(
--------------------------------------------------------------------------

Marek Z 

Wysłany: Czw Kwi 29, 2004 8:44 am   

No, a teraz złomiarze będą mieli co robić. Jest tyle torów do wzięcia... :wink:

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Czw Kwi 29, 2004 8:21 pm   

Po rozszerzeniu Unii Europejskiej do Kamczatki będą do wzięcia nawet takie nieco (wiadomo o ile :) ) szersze.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Kwi 30, 2004 9:44 am   

Moze nawet uda sie odnalezc tory z linii kolejowej do Brentowa?

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pią Kwi 30, 2004 9:56 am   

Sabaoth napisał/a:
Moze nawet uda sie odnalezc tory z linii kolejowej do Brentowa?

Ten tor to akurat jest bliżej. Między Kwidzynem a Sztumem. Natomiast w Rosji należałoby odnaleźć tor spomiędzy Kwidzyna a Sztumu.

Gdanszczanin 

Wysłany: Pią Kwi 30, 2004 10:43 am   

A nie wiem czy wiecie ale w obok nasypu ( gdzieś koło niedźwiednika ) można znaleźć podkłady kolejowe obecnie służące jako podmurówki dla płotów ogródków działkowych . Czyli po tory trzeba chodzić daleko ale już podkłady mamy pod ręką ;)

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pią Kwi 30, 2004 10:50 am   

Gdanszczanin napisał/a:
A nie wiem czy wiecie ale w obok nasypu ( gdzieś koło niedźwiednika ) można znaleźć podkłady kolejowe obecnie służące jako podmurówki dla płotów ogródków działkowych . Czyli po tory trzeba chodzić daleko ale już podkłady mamy pod ręką ;)

Przepraszam za mentorstwo, ale musze cos wyjaśnić.
Tor kolejowy to jest gotowa konstrukcja składająca się z dwóch szyn i łączących je podkładów. Innymi słowy zarówno szyny jak podkłady są częsciami toru, ale ani szyna(Y) ani podkłady samodzielnie nie stanowią toru.

Odpowiedz do tematu