Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Pałac Rottenburgh'a
Autor Wiadomość
grzechuu 
Gdańsk-Piecki

Wysłany: Nie Lip 01, 2007 11:22 pm   

Ooo, to ja się na marginesie spytam - skąd to jest? Czy są tez inne miejscowości np. Brentau, a może Pietzkendorf? :)

renekk 

Wysłany: Pon Lip 02, 2007 11:28 pm   

To z dziełka jak niżej. Niestety, na temat Piecek i Brętowa nie ma tam prawie niczego.
Wracając do dworów Strzyży, Jerzy Stankiewicz (Stankiewicz, Szermer "Gdańsk. Rozwój urbanistyczny..." Arkady 1959) pisał: "W Strzyży Górnej, szczególnie okazały był tak zwany II Dwór pochodzący jeszcze z pocz. XVIII w., a rozbudowany w r. 1761 przez kupca Rottenburga. Poza tym dworem u schyłku XVIII w. znajdowało się w obu Strzyżach 8 innych dworów. O charakterze skromniejszych barokowych dworków Strzyży Dolnej może dać niejakie wyobrażenie zachowany do dziś budynek przy ul. Grunwaldzkiej 152 (róg Słowackiego) z r. 1659, należący prawdopodobnie do I Dworu."

II-III.jpg
Plik ściągnięto 9222 raz(y) 41,92 KB

grzechuu 
Gdańsk-Piecki

Wysłany: Pon Lip 16, 2007 1:44 am   

renekk napisał/a:
"(...) zachowany do dziś budynek przy ul. Grunwaldzkiej 152 (róg Słowackiego) z r. 1659, należący prawdopodobnie do I Dworu."

...który dzisiaj już nie istnieje (poszerzony wjazd w Słowackiego) [dodaję dla ścisłości]

i przy okazji jeszcze jeden dworek Strzyży - zdjęcie z 30dni - który stał na terenach też już nie istniejącego Fazera:

DSC07766.jpg
Plik ściągnięto 9115 raz(y) 48,71 KB

grzechuu 
Gdańsk-Piecki

Wysłany: Pon Lip 16, 2007 1:56 am   

A wracając do tematu - "dzisiejszych schodów" ze zdjęcia już chyba nie ma, albo nie wypatrzyłem :skolowany: :|
Krzysztof napisał/a:
pozostałość po wysokim spiętrzeniu potoku i inne drobiazgi.

spiętrzenia na Strzyży znalazłem za to dwa :) i sporo fundamentów w tamtejszych zaroślach (ale z jakich lat one i czy mają coś wspólnego z dworami Hochstriess to trudno powiedzieć)

DSC08249.jpg
Plik ściągnięto 9114 raz(y) 73,35 KB

DSC08255.jpg
czyżby gdzieś tutaj był Kupferhammer?
Plik ściągnięto 9114 raz(y) 73,74 KB

Hochstriess 
von Hochstriess

Wysłany: Pon Lip 16, 2007 11:00 am   

Jedno spietrzenie, ktore dobrze pamietam a nie wiem czy jeszcze istnieje ( po powodzi rozne cuda sie ze Strzyżą działy) jest na wysokosci warsztatu blacharskiego (kiedys posesja nr 20. po wojnie,nie wiedziec czemu ma numer 22 tak jak wyburzona juz kamienica w podwórzu budynku 24), to pozostalosci po mlynie wodnym Carla Muellera, ktory mial w tym miejscu rowniez fabrykę maszyn.

grzechuu 
Gdańsk-Piecki

Wysłany: Pon Lip 16, 2007 2:11 pm   

Tak to mniejsze spiętrzenie jest na tyłach Słowackiego 20/22, a większe prawie na tyłach 32A.

W sumie jak tak patrzę na mapki, które są na 1 stronie tematu, to chyba jednak ten mniejszy jest w miejscu Kupferhammer - chociaż w sumie trochę trudno stwierdzić, bo Strzyża 200 lat temu mogła jeszcze inaczej płynąć :wink:

A tak teraz sobie myślę że te "fundamenty" w trawie, to być może było jakieś ogrodzenie przedwojennego stawu młyńskiego... :hmmm:

strzyza_gorna_1933 od PiotraJ.jpg
takie coś zmalowałem ;)
Plik ściągnięto 9090 raz(y) 14,49 KB

Krzysztof 

Wysłany: Pon Lip 16, 2007 8:32 pm   

Cytat:
i przy okazji jeszcze jeden dworek Strzyży - zdjęcie z 30dni - który stał na terenach też już nie istniejącego Fazera:

Wydaje mi się, że ten domek stał na obecnej "wysepce", na wprost ul. Słowackiego.
Te sztaple cegieł na poprzednim zdjęciu to pozostałość po jego rozbiórce :II :II :II

Krzysztof 

Wysłany: Pon Lip 16, 2007 8:52 pm   

Cytat:
Tak to mniejsze spiętrzenie jest na tyłach Słowackiego 20/22, a większe prawie na tyłach 32A.

Dla ścisłości. Spiętrzenie za Słowackiego 20/22 obecnie jest małe, ale jest to pozostałość po zniszczonym dużym spiętrzeniu. Od strony Partyzantów jest czytelna grobla która piętrzyła (widoczny na planiku) staw młyński po prawej stronie młyna. Woda w stawie musiała być 0,5 - 1,0 m poniżej korony tej grobli. Daje to na oko 6 m piętrzenia wody :yyy:
Schody sprawdzę. Zdjęcia robione były wiosną :hmmm:

pawel.45 
z komódeczki

Wysłany: Wto Lip 17, 2007 12:33 am   

Krzysztof napisał/a:
...Wydaje mi się, że ten domek stał na obecnej "wysepce", na wprost ul. Słowackiego.
Te sztaple cegieł na poprzednim zdjęciu to pozostałość po jego rozbiórce :II :II :II

Zgadzam się z Tobą, że ten domek stał na obecnej "wysepce", lecz mnie się wydaje, iż te cegły nie pochodą z niego, tylko z domów nr147 i 145 przy Hauptstr. u wylotu Słowackiego (Hochstries), a omawiany domek stał w głębi za nimi.

dworek przy Strzyży..jpg
Plik ściągnięto 9035 raz(y) 30,85 KB

Krzysztof 

Wysłany: Wto Lip 17, 2007 7:48 pm   

Cytat:
"dzisiejszych schodów" ze zdjęcia już chyba nie ma

Rzeczywiście już ich nie ma. Zrobiono przejazd od Słowackiego do Partyzantów. Pozostał tylko ten murek ze zdjęcia :II

Hochstriess 
von Hochstriess

Wysłany: Wto Lip 17, 2007 8:50 pm   

Tak sobie ostatnio uprzytomniłam, ze nie mam pojęcia o historii pałacu na rogu Obywatelskiej i Słowackiego. Kilka lat chodziłam tam do przedszkola ;-) i nic o nim nie wiem. Księgi adresowe podają cztery numery domów na Lossowweg, zaden jakos nie pasuje do pałacu. :???:

Krzysztof 

Wysłany: Wto Lip 17, 2007 11:24 pm   

Furya napisał/a:
Tak sobie ostatnio uprzytomniłam, ze nie mam pojęcia o historii pałacu na rogu Obywatelskiej i Słowackiego. Kilka lat chodziłam tam do przedszkola ;-) i nic o nim nie wiem. Księgi adresowe podają cztery numery domów na Lossowweg, zaden jakos nie pasuje do pałacu. :???:

Bo jego adres to Słowackiego, a nie Obywatelska. Na mapce http://www.dawnygdansk.pl...orna_1933-2.jpg
jest oznaczony numerem 6.
Jest bardzo ładny i ostatnio odnawiany, ale pałacem to bym go nie nazywał. To tylko willa.
Też zastanawiałem się kto tam mieszkał. Może jakiś zastępca von Mackensen'a, o którego siedzibie pisałem tu: http://www.forum.dawnygda...p?p=88096#88096

fazi 
obserwator

Wysłany: Sob Lip 21, 2007 9:16 pm   

Jeśli chodzi o słupki, przejeżdzałem dziś na rowerze i zrobiłem fotki. Wg mnie wyskrobane cyfry to - 176..i coś jakby duże I. 176I ?. A pikulce są ewidentnie tworem współczesnym

słupek1.JPG
Plik ściągnięto 8908 raz(y) 34,99 KB

słupek.JPG
Plik ściągnięto 8908 raz(y) 34,94 KB

Ponury2 

Wysłany: Nie Sie 05, 2007 9:57 pm   

Ale jaja :) Mieszkam tam od lat i pierwszy raz słyszę o tym pałacu Pana R. A same słupki były w opisanych przez autora miejsach jeszcze w 1996 roku - pamiętam je doskonale. Jak zwykle ktoś je sobie wziął i postawił gdzieś indziej... no tak, w końcu to nie były zabytki :evil:

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Pon Sie 06, 2007 8:47 am   

Ja dalej twierdzę, że to nie te słupki. Szukam wciąż potwierdzenia.

www.staraoliwa.pl

Odpowiedz do tematu