Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Piwo z gdańskich browarów
Autor Wiadomość
Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Nie Maj 09, 2004 1:14 pm   Piwo z gdańskich browarów

Tekst autorstwa Piotra Semków pod takim właśnie tytułem ukazał się w 6 i ostanim numerze kwartalnika "Był sobie Gdańsk". Pamietam, że podczas spaceru po Nowym Porcie rozmawialiśmy o tamtejszym browarze. Oto co można o nim przeczytać:
"Innym znanym gdańskim przedsiębiorstwem był Export und Lagerbier Brauerei Richard Fischer, który mieścił się w Nowym Porcie przy Weichselstrasse 2. Browar ten miał zdolność produkcyjną rzędu 50 000 hektolitrów rocznie. Powstał na bazie przedsiębiorstwa eksportu piwa należącego do rodziny Fischer. Zakład zatrudniał ok. 60 pracowników, część jego produkcji eksportowano do krajów skandynawskich. Konkurował aż do końca wojny z danziger Aktien Bierbrauerei"

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Nie Maj 09, 2004 2:45 pm   

Ot i wyjaśniło się gdzie on browar był :mrgreen:

Petelka 

Wysłany: Pon Maj 17, 2004 1:16 pm   

Cytat:
Innym znanym gdańskim przedsiębiorstwem był Export und Lagerbier Brauerei Richard Fischer, który mieścił się w Nowym Porcie przy Weichselstrasse 2.

Weichselstrasse 2... Starowiślna 2... Czyżby był to obecny teren CPN, gdzie w pięknych planach rozwojowych miasta ma powstać park??? Wspierając dawne tradycje winien tam więc powstać przynajmniej jakiś punkt poboru piwa. :zdrowko:

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Pon Maj 17, 2004 8:15 pm   

Tam ma powstać akademia od internetu, czy cóś, z widokiem na Twierdzę. Takie pudełkowate paskudztwo - ale się już tam nie będę czepiał... Szkoła widocznie też nie może wyglądać jak dom...

Petelka 

Wysłany: Sro Maj 19, 2004 12:11 pm   

Prostuję sama siebie. : :) Browar nie mógł znajdować na posądzanym przeze mnie terenie CPN, jako że własnie tam znajdowaly się zbiorniki naftowe i odbywały się przeładunki produktów naftowych. A więc do licha, gdzie był nr. 2 na Weichselstrasse a tym samym rzeczony browar ? :-:

Marek Z 

Wysłany: Czw Maj 20, 2004 10:33 am   

Cytat:
A więc do licha, gdzie był nr. 2 na Weichselstrasse a tym samym rzeczony browar ? :-:

Pętelko, kiedyś (do wojny) ulica Starowiślna ciągnęła się aż do Zakrętu Pięciu Gwizdków. Jeżeli numeracja domów zaczynała się od tej właśnie strony, to być może, że browar znajdował się na terenie dzisiejszej Baltony ?

Petelka 

Wysłany: Czw Maj 20, 2004 1:24 pm   

Cytat:
Jeżeli numeracja domów zaczynała się od tej właśnie strony, to być może, że browar znajdował się na terenie dzisiejszej Baltony ?

Wygląda Marku, że masz racje, bo np. Mała Karczma Balastowa znajdowała się pod nr 13. A czy ten stary magazyn przy straży nie może stanowić pozostałości po browarze? Może byś tam przy okazji przeskoczył przez płot i obejrzał dokładniej? :wink: :lol:

Marek Z 

Wysłany: Pią Maj 21, 2004 10:13 pm   

Cytat:
Może byś tam przy okazji przeskoczył przez płot i obejrzał dokładniej?

Przeskoczył - to mocno powiedziane. Raz przełaziłem przez niego (jak szedłem pstrykać obrotnicę) Śmiechu było co niemiara, ale jakoś się przetoczyłem. Będąc takim grubasem, to nie łatwa sprawa. Gorzej było z wyjściem. Dopiero kolega przyniósł mi deskę po której udało mi się wygramolić, ale zdjęcia miałem. Stary magazyn oczywiście obejrzę, ale tym razem poszukam jakiejś dziury w płocie. Chociaż, - nie próbowałem jeszcze skoku o tyczce, tyle, że za płotem musieliby czekać na mnie z karetką... :juhu:
Ostatnio zmieniony przez Marek Z Sob Maj 22, 2004 4:53 am, w całości zmieniany 1 raz  

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Maj 21, 2004 11:39 pm   

W Aukcjach zamieściłem podstawkę tego browaru, licytuję ją, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Hansa Pils - Neufahrwasser.jpg
Plik ściągnięto 22793 raz(y) 24,65 KB

Petelka 

Wysłany: Pon Maj 24, 2004 12:21 pm   

Cytat:
Stary magazyn oczywiście obejrzę, ale tym razem poszukam jakiejś dziury w płocie. Chociaż, - nie próbowałem jeszcze skoku o tyczce, tyle, że za płotem musieliby czekać na mnie z karetką...

Marku, liczę na Ciebie. :D A w razie czego to dzwoń - przylece na pomoc. :hihi:

Petelka 

Wysłany: Wto Maj 25, 2004 2:42 pm   

No dobra - już więcej nie będę męczyć Was próbami zlokalizowania browaru. :hihi:
Dzięki Markowi Z/jego kolegom/książce pożyczonej od niego - wiem już wszystko (albo prawie wszystko). :hurra:
I tylko muszę wybrać się i 'poniuchać' w terenie, bo podobno do dzisiaj (a na pewno do końca lat 90-tych) miały zachować się się piwnice służące do leżakowania piwa. :D

lucy 
Lusia

Wysłany: Wto Maj 25, 2004 3:11 pm   

Tylko sama się nie wypuszczaj do tych piwnic :hihi: Bierz silną ekipę i wtedy :juhu:

Pietrucha 
onomasta-gangsta
Pietruszy

Wysłany: Wto Maj 25, 2004 6:08 pm   

Tu znajdziesz chętnych, ja z chęcią bym się wybrał zobaczyć te piwnice :D

Petelka 

Wysłany: Wto Maj 25, 2004 7:13 pm   

Cytat:
Tu znajdziesz chętnych, ja z chęcią bym się wybrał zobaczyć te piwnice

OK Piotrze, zbierzemy ekipę i ruszymy. :lol: Może gdzieś na początku czerwca?

Pietrucha 
onomasta-gangsta
Pietruszy

Wysłany: Wto Maj 25, 2004 7:53 pm   

Początek czerwca mnie jak najbardziej pasuje :D

Cytat:
zbierzemy ekipę i ruszymy. Może gdzieś na początku czerwca

Kto jeszcze?

Odpowiedz do tematu