Kochani!
Zwracam sie do Was z ogromna prosba, ale najpierw sie przedstawie:
nazywam sie Basia Allamoda, pracuje i mieszkam w Munster w Niemczech, gdzie ukonczylam studia. Obecnie jestem zatrudniona w Instytucie Historii Wschodniej tutejszego Uniwersytetu.
W tej chwili nasza katedra zajmuje sie projektem, który nosi tytul "Przymusowe migracje z terenów krajów baltyckich".
Jednym z glównych przedmiotów badam prowadzonych przez nasz Instytut sa losy przymusowo przesiedlonych Wilnian i mieszkancow Ziemi willenskiej w powojennej Polsce.
Przede wszystkim doswiadczenia pierwszych lat, w których dokonywal sie trudny i bolesny proces aklimatyzacji.
Celem naszej pracy jest równiez uswiadomienie spolecznosci zachochniej, przede wszystkim niemieckiej iz problem przymusowych wysiedlen i wypedzen po wojnie nie dotyczyl tylko Niemców.
W zwiazku z tym zwracam sie z ogromna prosba do panstwa o pomoc w zbiorze materialów dotyczacych tego okrecu.
Mysle przede wszystkim o wpomnieniach, które wlasnie ten czas ujmuja ale i równiez jesli to mozliwe mozliwosc bezposrednich wywiadów. Interesuja mnie wszystkie doswiadczenia od mommentu opuszczenia transportu.
Bylabym równiez wdzieczna za dalsze rady, które pomogly by mi w zbiorze materialów.
Dziekuje juz z góry,
Basia
Ostatnio zmieniony przez Basia Czw Sty 18, 2007 4:30 pm, w całości zmieniany 1 raz
Witaj Basiu.
Mam małą uwagę - pisz normalnymi literami, taki pogrubiony tekst fatalnie się czyta.
I może przywitałabyś się także tutaj
A co do meritum - moja babcia pochodzi z Wilna. Po wojnie przyjechała do Gdańska (via Zielona Góra). Może sprecyzujesz nieco bardziej co Cię interesuje - np. podasz jakieś konkretne pytanie - wówczas będę mógł Ci dokładniej odpowiedzieć, a o to czego nie wiem - wypytać babcię.
Na poczatku chcialabym przeprosic i podziekowac. Przepraszam za bledy i ze sie nie przywitalam ale po raz pierwszy uczestnicze w forum internetowym i sie jeszcze gubie. Bardzo serdecznei dziekuje za Wasze Odpowiedzi.
Spóbuje skonkretyzowac moje pytania. Interesuja mnie doswiadczenia od momentu opuszczenia transportu Przezycia zwiazane z wrastaniem w nowa spolecznosc, jak w rzeczywistosci komunistycznej zdolali Wilnianie i mieszkancy ziemi wilenskej zachowac swa tozsamosc regionalna i kulturowa, jakie mieli doswadczenia z ludnoscia miejscowa, z przedstawicielstwami wladz(np. Panstwowy Urzad Repatriecyjny) wreszcie jak zdolali znalezc sobie nowe miejsce w zyciu, prace, mieszkanie.....? Jakie uczucia im przy tam towarzyszyly?
Nie bardzo sobie wyobrażam realizację takiego projektu via emial i fora internetowe. Koleżance zapewne najbardziej pomogłoby zwykłe umówienie na rozmowę z osobami, które zechcą powspominać tamte czasy, mam rację?. Bo pytania są na tyle ogólne, że opowiadania może być na godziny...
Jeszcze raz dzieki za odpowiedz,
Na poniedzialek przygotuje zestaw pytan juz konkretnie.
To jest strona projektu. Ale jest jeszcze bardzo ogolna
http://www.uni-muenster.d...tteleuropa.html
Zycze Wam juz dzisiaj udanego weekendu
i do poniedzialku
Trzymajcie sie
Jeszcze raz dzieki za odpowiedz,
Na poniedzialek przygotuje zestaw pytan juz konkretnie.
To jest strona projektu. Ale jest jeszcze bardzo ogolna
http://www.uni-muenster.d...tteleuropa.html
Zycze Wam juz dzisiaj udanego weekendu
i do poniedzialku
Trzymajcie sie
pięknie ,,,, tylko ten tekst to ja musiałem parę razy poczytać , żeby zrozumieć . a mieszkam już parę lat w Niemczech .
ale nie przejmuj się , jak to mowił Gierek "pomożemy "
ale :
pewno trzeba zawitać do Gdańska .
a chetnych co chcą o tych czasach mowić jest coraz mniej .
czas robi swoje .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum