Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Wysiedleni przymusowo, "Repatrianci" z Wilenszczyz
Autor Wiadomość
Basia 

Wysłany: Czw Sty 18, 2007 3:28 pm   Wysiedleni przymusowo, "Repatrianci" z Wilenszczyz

Kochani!
Zwracam sie do Was z ogromna prosba, ale najpierw sie przedstawie:
nazywam sie Basia Allamoda, pracuje i mieszkam w Munster w Niemczech, gdzie ukonczylam studia. Obecnie jestem zatrudniona w Instytucie Historii Wschodniej tutejszego Uniwersytetu.
W tej chwili nasza katedra zajmuje sie projektem, który nosi tytul "Przymusowe migracje z terenów krajów baltyckich".
Jednym z glównych przedmiotów badam prowadzonych przez nasz Instytut sa losy przymusowo przesiedlonych Wilnian i mieszkancow Ziemi willenskiej w powojennej Polsce.
Przede wszystkim doswiadczenia pierwszych lat, w których dokonywal sie trudny i bolesny proces aklimatyzacji.
Celem naszej pracy jest równiez uswiadomienie spolecznosci zachochniej, przede wszystkim niemieckiej iz problem przymusowych wysiedlen i wypedzen po wojnie nie dotyczyl tylko Niemców.
W zwiazku z tym zwracam sie z ogromna prosba do panstwa o pomoc w zbiorze materialów dotyczacych tego okrecu.
Mysle przede wszystkim o wpomnieniach, które wlasnie ten czas ujmuja ale i równiez jesli to mozliwe mozliwosc bezposrednich wywiadów. Interesuja mnie wszystkie doswiadczenia od mommentu opuszczenia transportu.
Bylabym równiez wdzieczna za dalsze rady, które pomogly by mi w zbiorze materialów.
Dziekuje juz z góry,
Basia
Ostatnio zmieniony przez Basia Czw Sty 18, 2007 4:30 pm, w całości zmieniany 1 raz  

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Czw Sty 18, 2007 3:47 pm   

Witaj Basiu.
Mam małą uwagę - pisz normalnymi literami, taki pogrubiony tekst fatalnie się czyta.
I może przywitałabyś się także :tu: tutaj :)
A co do meritum - moja babcia pochodzi z Wilna. Po wojnie przyjechała do Gdańska (via Zielona Góra). Może sprecyzujesz nieco bardziej co Cię interesuje - np. podasz jakieś konkretne pytanie - wówczas będę mógł Ci dokładniej odpowiedzieć, a o to czego nie wiem - wypytać babcię.

Pietrucha 
onomasta-gangsta
Pietruszy

Wysłany: Czw Sty 18, 2007 4:09 pm   

Cytat:
W tej chwili nasza katedra zajmuje sie projektem, który nosi tytul "Przymusowe migracje z terenów krajów balkanskich".

Bałkańskich? Chyba bałtyckich? :)

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Czw Sty 18, 2007 4:31 pm   

Poland, Holland... wszystko trzecie :^^

dodane: Basia poprawiła już w swoim poście co trzeba :D
Ostatnio zmieniony przez seestrasse Czw Sty 18, 2007 4:38 pm, w całości zmieniany 1 raz  

kwidzin 
Notgeldmann

Wysłany: Czw Sty 18, 2007 4:31 pm   

A może tu chodzi o jakieś Wilno koło Temesvar?

Hochstriess 
von Hochstriess

Wysłany: Czw Sty 18, 2007 4:36 pm   

Myslę,ze nie bedzie glupio gdybys spisala pytania.Starszym ludziom bedzie latwiej zebrac mysli, zbierajacym wywiad bardzo to ulatwi zadanie.Macie strone tego projektu?

Basia 

Wysłany: Czw Sty 18, 2007 4:41 pm   

Na poczatku chcialabym przeprosic i podziekowac. Przepraszam za bledy i ze sie nie przywitalam ale po raz pierwszy uczestnicze w forum internetowym i sie jeszcze gubie. Bardzo serdecznei dziekuje za Wasze Odpowiedzi.
Spóbuje skonkretyzowac moje pytania. Interesuja mnie doswiadczenia od momentu opuszczenia transportu Przezycia zwiazane z wrastaniem w nowa spolecznosc, jak w rzeczywistosci komunistycznej zdolali Wilnianie i mieszkancy ziemi wilenskej zachowac swa tozsamosc regionalna i kulturowa, jakie mieli doswadczenia z ludnoscia miejscowa, z przedstawicielstwami wladz(np. Panstwowy Urzad Repatriecyjny) wreszcie jak zdolali znalezc sobie nowe miejsce w zyciu, prace, mieszkanie.....? Jakie uczucia im przy tam towarzyszyly?

Pozdrawiam
Basia

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Czw Sty 18, 2007 4:46 pm   

Nie bardzo sobie wyobrażam realizację takiego projektu via emial i fora internetowe. Koleżance zapewne najbardziej pomogłoby zwykłe umówienie na rozmowę z osobami, które zechcą powspominać tamte czasy, mam rację?. Bo pytania są na tyle ogólne, że opowiadania może być na godziny...

Basia 

Wysłany: Czw Sty 18, 2007 4:47 pm   

Jeszcze raz dzieki za odpowiedz,
Na poniedzialek przygotuje zestaw pytan juz konkretnie.
To jest strona projektu. Ale jest jeszcze bardzo ogolna
http://www.uni-muenster.d...tteleuropa.html
Zycze Wam juz dzisiaj udanego weekendu
i do poniedzialku
Trzymajcie sie

nad stawem 
to ja

Wysłany: Sob Sty 20, 2007 12:42 am   

Basia napisał/a:
Jeszcze raz dzieki za odpowiedz,
Na poniedzialek przygotuje zestaw pytan juz konkretnie.
To jest strona projektu. Ale jest jeszcze bardzo ogolna
http://www.uni-muenster.d...tteleuropa.html
Zycze Wam juz dzisiaj udanego weekendu
i do poniedzialku
Trzymajcie sie

pięknie ,,,, tylko ten tekst to ja musiałem parę razy poczytać , żeby zrozumieć . a mieszkam już parę lat w Niemczech .
:hihi: :hihi: :hihi:
ale nie przejmuj się , jak to mowił Gierek "pomożemy "
ale :
pewno trzeba zawitać do Gdańska .
a chetnych co chcą o tych czasach mowić jest coraz mniej .
czas robi swoje .

Odpowiedz do tematu