Wysłany: Wto Maj 27, 2008 10:50 pm Poszukuję materiałów
Witam
Piszę pracę licencjacką na temat "Ewolucja zarządzania portem na przykładzie Gdańska"
Szukam materiałów dotyczących struktury administracyjnej portu, szczególnie po Kongresie Wiedeńskim, zarówno materiały pisane jak i strony internetowe.
Panie Macieju,
Bez wizyty w Bibliotekach PANu i PG oraz w Archiwum Państwowym w Gdańsku,to się nie obejdzie.
W mojej opinii najciekawszym okresem z dziejów gdańskiego portu to będzie 1 połowa 20 wieku,gdzie bylo dużo zmian, jak: zarząd pruski, póżniej polski,następnie nazistowski i polsko-radziecki
No tak, z tym że akurat główne inwestycje w porcie w tym okresie - budowa basenu amunicyjnego na Westerplatte i basenu węglowego z infrastrukturą w Wisłoujściu - były projektowane przez Polaków i ściśle związane z potrzebami II RP. I zdaje się główną rolę odegrał w tym inżynier Bohdan Nagórski, wielka i zupełnie niedoceniona w Gdańsku postać.
Centralne Muzeum Morskie ma niezłą bibliotekę, powinni też mieć coś w temacie (ale przede wszystkim brał był się za APG).
Z mojej strony mogę ewentualnie pomóc w zdobyciu ciekawych zdjęć lotniczych i nie tylko portu z lat 1937-1938 - jeśli będzie taka ochota, to proszę o kontakt na priv.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum