Ta chata nie ma związku z tymi pustymi basenami kąpielowymi na otwartym powietrzu, do których można było kiedyś dojść idąc w kierunku kanału ?! Obecnie stoi tam płot stadionu.
_________________ "Ci, którzy się boją, umierają codziennie. Ci, którzy się nie boją, umierają tylko raz."
Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.
Wysłany: Czw Sty 15, 2009 9:04 pm Mały biały domek....
Ten domek,dziś zupełna ruina, to przez lata "biurowiec" GKS Wybrzeże.Wtedy GKS to nie tylko zuzel ale koszykówka,piłka ręczna,lekkoatletyka,boks i inne dyscypliny o których napisał wiele Jerzy Gebert w książce "Korsarze...".Z pewnością istniał przed wojną, ale co w nim było? Na parterze jest spora sala - może restauracja?
ooo, masz wiecej zdjec GKSu?? bylo jeszcze jedno boisko do pilki noznej, nawet jakas druzyna tam grala (GKS?), i wielki trawnik oddzielony wałem ziemi od tego boiska, ten wał robil chyba za trybuny, teraz w tym miejscu jest jezdnia i jakis betonowy plac...
To pokazane przez Ciebie (lekkoatletyczne) jeszcze istnieje, chociaz juz tak nie wyglada...
Wysłany: Pią Sty 16, 2009 11:39 pm Domek bez adresu
Nasz domek znaleźc można w galerii zaprezentowanej przez Abidabi33 w wątku o blokach rafineryjnych.Stoi w dośc zagadkowym otoczeniu jekichś baraków.Założę sie że ich resztki stoją do dziś obok stacji LOTOSU.Były w nich w latach 60-90 garaże i warsztaty GKS.Teraz to już teren prywatny - miał na nim stanąc hotel ale coś się zablokowało.
Co do mojego poprzedniego postu, sprawdzilem w moim starym albumie zdjec, te wały oddzielace boisko byly wysokosci dwuletniego chlopca, wiec raczej za trybuny nie robily Ale kiedys byly takie ogromne hihi
stanalex napisał/a:
Zdjęcia GKS, które wpadły w moje ręce są w wątku "Kampfbahn Niederstadt".Ale wciąż szukam....
Kiedyś było jasniej - tu Sadowa, a tu Reduta Żbik. Teraz "nowy" odcinek pomiędzy Podwalem Przedmiejskim/od skrzyżowania z Łąkową do estakady/ na trzech różnych planach ma trzy różne nazwy:
Ułańska, Podwale Przedmiejskie, Sadowa. Na mapach www.ptk.pl jeden pas ruchu, ten koło salonu BMW to Siennicka. To już lekka przesada.
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 8:21 pm Tajemnice pewnego domku
Korzystając , że domek jeszcze stoi zrobiłem trochę ryzykowną/ przegniłe stropy się zapadają /sesję foto. Solidne belkowanie sufitu na parterze, przebiegające przez zbudowane znacznie później ścianki działowe, świadczy że początkowo wiekszą częśc parteru zajmowała obszerna sala o wymiarach ok. 6 x 16 m.Wygląda to na restaurację. Może, komuś uda się zlokalizowac lokal taki w Wolnym Mieście.Przy okazji: która to ulica nosiła po wojnie nazwę Batalionów Chłopskich? Taki był poczatkowo adres stadionu GKS.
Sam byłem zdziwiony, ale w dokumentach wielokrotnie określa się taką lokalizację.Konkretnie ul.Batalionów Chłopskich i Redutowa.Tu wrzucam stronę tytułową jednego z dokumentów.
Jedną z kart włączam do wątku Kampfbahn Niederstadt, w którym właściwie powinien funkcjonowac cały ten temat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum