Wysłany: Nie Sty 25, 2009 6:17 pm Letniewo, Lewen Thal, Lowenthal, Lówenthal, niem. Lauenthal
Dzielnica Gdańska o której pierwszy raz dowiedziałem się czegoś, z kilkanaście lat temu, z czasopisma Detektyw. Nie były to ciekawe informacje. Dziś miałem okazję być tam osobiście i postanowiłem się czegoś więcej o niej dowiedzieć. W necie znalazłem tylko tyle:
Za wikipedią:
Cytat:
Letnica (Lewen Thal, Lowenthal, Lówenthal, niem. Lauenthal, potocznie nazywana też: Letniewo) - przemysłowa dzielnica Gdańska położona po zachodniej części Martwej Wisły. Od północy graniczy z Nowym Portem, od południa z dzielnicą Młyniska, a od zachodu z Brzeźnem i Wrzeszczem.
Na terenie dzielnicy znajdują się głównie zakłady przemysłowe oraz ogródki działkowe (o powierzchni ok. 33 ha), na miejscu których na potrzeby Euro 2012 ma powstać stadion Baltic Arena.
Planowane jest uruchomienie stacji na drugiej linii kolejki SKM.
Interesuje mnie kiedy powstała, dlaczego powstała tam gdzie powstała, kto tam mieszkał, jakieś zdjęcia sprzed XXI wieku itp.
A jeśli ma ona swoją podstronę na jakieś gdańskiej historycznej stronie internetowej to poproszę linka.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
_________________ „W wielu innych miejscach, damska odzież, płaszcze, buty, futra, damskie torebki, ręczniki itp. były przywłaszczane przy użyciu siły. Takie akty grabieży niszczą reputację niemieckich sił zbrojnych”
Pytanka:
Czy w tej dzielnicy przeważała może ludność polska?
Jak tam było przed 1939 z przestępczością?
pozdr
_________________ „W wielu innych miejscach, damska odzież, płaszcze, buty, futra, damskie torebki, ręczniki itp. były przywłaszczane przy użyciu siły. Takie akty grabieży niszczą reputację niemieckich sił zbrojnych”
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum