Wysłany: Nie Lip 04, 2004 11:17 pm cmentarz przy Cedrowej
ciekawe newsy z wonneberskiej parafii:
otóz probo oswiadczyl dzis, ze bierze sie za porzadkowanie zdewastowanego cmentarza przy Cedrowej
pozyjemy - zobaczymy. mam nadzieje, ze cos jednak z tego bedzie
Wysłany: Pon Lip 05, 2004 9:22 pm Re: cmentarz przy Cedrowej
pumeks napisał/a:
Tylko żeby to nie było takie porządkowanie jak u mnie na starym Sztolcenbergu, że wszystkie stare poniemieckie nagrobki poszły weg
masz na mysli cmentarz przy kosciele (bodajze) Podwyzszenia Krzyza sw.? (nie jestem pewna jego wezwania) - swego czasu w 30 dniach byl list od zbulwersowanego parafianina - wedlug tego goscia zniszczenia nagrobków dokonal sam probo, a i ludzkie czaszki walaly sie po okolicy
smutna sprawa
a co do Cedrowej - pójde, sprawdze, i Wam doniese
cmentarz oczyszczono z zielska i (z grubsza) z eksponatów typu butelki po arizonie i inne smieci.
odslonieto krypte prawdopodobnie kapliczki - murowana, trzy "miejsca".
ulozono dwie kupki (sory za wyrazenie) szczatków kosci...
...oraz fragmentów polamanych nagrobków
cale nagrobki zostawiono w spokoju. Po plytach z napisami nie ma juz sladu. Wyglad wielu kamiennych cokolów swiadczy o tym, ze rozstaly sie z plytami dawno, dawno temu.
probo twierdzi, ze wspólnie z Towarzystwem Przyjaciól Gdanska postawi sie tam pomnik, a polamane fragmenty nagrobków ulozy w jednym miejscu
na tym cmentarzu pochowano z wielka pompa polskiego generala w sluzbie napoleonskiej. Dzis nie sposób powiedziec, gdzie, co, jak.
ja sie chyba dam skremowac
probo twierdzi, ze wspólnie z Towarzystwem Przyjaciól Gdanska postawi sie tam pomnik, a polamane fragmenty nagrobków ulozy w jednym miejscu
Wygląda więc, że w tym wypadku porządkowanie idzie w dobrym kierunku. Na wszelki jednak wypadek Seestrasse pilnuj tego proboszcza i nadal zaglądaj mu przez ramię.
Wygląda więc, że w tym wypadku porządkowanie idzie w dobrym kierunku. Na wszelki jednak wypadek Seestrasse pilnuj tego proboszcza i nadal zaglądaj mu przez ramię.
W kwietniu zrobiłem fotki, ale zanim wyjąłem film z aparatu, zgubiłem i aparat, i film :( nie wiem, kiedy się teraz dorobię nowego
Hmm.. paskudna sprawa. Może wybierzemy się tam razem i pstrykniemy fotki moim aparatem ? Szkoda, żeby tego nie udokumentować. Jeśli chcesz to napisz mi na priva kiedy masz wolne, to się umówimy.
aktualnosci z cmentarza na Cedrowej, troche smutne niestety:
cisza i spokój wieczysty... powyrywali zielsko, troche posprzatali, i tyle. Ciagle walaja sie po cmentarzu smieci, a w szczególnosci odpady z pobliskiej przychodni zdrowia - zuzyte opakowania po pigulkach, fioki po lekarstwach, puste ampulki, a nawez o zgrozo, strzykawki. No dobra, porzadkowi sie nie przylozyli. Jestem to w stanie zrozumiec
Ale dlaczego kosci pochowanych na tym cmentarzu ludzi poniewieraja sie po calym terenie - tego juz nie kumam.
Uprzednio byly zlozone w jednym miejscu, jakby czekano na jakis pochówek. A tu figa.
Naprawde nie kumam, dlaczego nie wykopano dla nich jak dotad zadnego symblicznego grobu a xiondz go nie poswiecil.
powiedzcie, ze sie czepiam...
Jedna mila informacja - na cmentarzu zachowala sie spora plyta nagrobna, z polowy XIX wieku, grobowiec bodajze rodziny Lange. Znajduje sie ona na terenie przychodni, konkretnie obok drewutni czy czegos nalezacego do mieszkanców pietra przychodni. Zdaje sie, ze plyta ocalala wylacznie dzieki aneksji kawalka cmentarza przez wyzej wymieniona instytucje zdrowotna.
Fotki wkrótce
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum