Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Wiadukt nad ul. Polanki
Autor Wiadomość
norveg 
Zankenzin

Wysłany: Sro Cze 20, 2012 3:39 pm   Wiadukt nad ul. Polanki

Wszyscy chyba znamy zniszczony wiadukt linii kolejowej Wrzeszcz – Stara Piła nad ul. Polanki. Ogólnie zgodnie wszyscy piszą, że ten i kilka innych Niemcy wysadzili 25 marca 1945 r. Niedawno przeglądałem „Założenia projektowe na odbudowę nieczynnej linii kolejowej na odcinku Gdańsk Wrzeszcz - Kokoszki, teczka II, 1959-1960” (akta Prezydium Wojewódzkiej Rady Narodowej w Gdańsku, Archiwum Państwowe w Gdańsku, sygnatura 1280/1373), a dzięki Renekkowi miałem nawet możliwość poskanowania fragmentów. Do założeń dołączone są (niestety tylko z odcinka Wrzeszcz – Kokoszki) rysunki inwentaryzacyjne, w zasadzie ich kopie, wykonane w październiku 1945 r. Dla zniszczonych wiaduktów są po dwa rysunki, tzw. stan obecny i stan przed zniszczeniem. W przypadku wiaduktu nad ul. Polanki jest tylko stan obecny. Skan załączam ku przemyśleniu. Moim zdaniem przęsło (metalowe) poszło wraz z szynami i podkładami na odbudowę innej linii. W najbliższy piątek w tygodniku „Trójmiasto” dołączonym do „Dziennika Bałtyckiego” (ale tylko w Gdańsku) powinien ukazać się artykuł o wiaduktach i ich zniszczeniu. Ale oczywiście poza tu już napisanym przypuszczeniem w kwestii wiaduktu nad ul. Polanki więcej informacji nie będzie. Może ktoś z forumowiczów ma inny pomysł na rozwiązanie tej, jak sądzę ciekawej, zagadki.

polanki.jpg
Wiadukt nad ul. Polanki wg inwentaryzacji wykonanej w październiku 1945 r.
Plik ściągnięto 7316 raz(y) 53,62 KB

Krzysztof 

Wysłany: Sro Cze 20, 2012 6:53 pm   

norveg napisał/a:
Moim zdaniem przęsło (metalowe) poszło wraz z szynami i podkładami na odbudowę innej linii.
Konstrukcja dość typowa, może nawet seryjna. Tego typu przęsła (2 wiadukty) są na trasie z Gdańska do Wrzeszcza. Ale czy tam była potrzeba wymiany (poszerzenia) :???: I czy rozpiętość ta sama :hmm:

polanki_122.jpg
I czemu takie blade?
Plik ściągnięto 7282 raz(y) 79,81 KB

norveg 
Zankenzin

Wysłany: Sro Cze 20, 2012 7:11 pm   

Konstrukcja typowa, a blade bo celowo tak wyczyszczone – lepiej (czytelniej) się reprodukuje w mniejszych w rozmiarach.

polanki2.jpg
Przed podczyszczeniem jakoś tak wyglądało
Plik ściągnięto 7270 raz(y) 49,75 KB

Hamer 

Wysłany: Sro Cze 27, 2012 7:43 pm   

Czyżby kolega norveg był autorem artykułu z Dziennika Bałtyckiego Trójmiasto z 22.06.2012 r. ? :lol:

artykuł 2.jpg
Nie wiem jak skompresować plik aby był odpowiednio mały, a jednocześnie czytelny.
Plik ściągnięto 7070 raz(y) 101,65 KB

norveg 
Zankenzin

Wysłany: Sro Cze 27, 2012 8:37 pm   

Hamer napisał/a:
Czyżby kolega norveg był autorem artykułu

Ano raz na jakiś czas coś się tam mojego okazuje. Bardzo nieregularnie.

PS. PDF tej strony będzie za dni kilka na mojej stronie

norveg 
Zankenzin

Wysłany: Sob Cze 30, 2012 10:24 pm   

Po artykule w „DB” odezwał się do mnie Czytelnik, który przesłał zdjęcie opisu z inwentaryzacji z października 1945 r. (fragment załączam). Wychodzi na to, że jednak opis „Stan obecny” przy rysunku jest niepoprawny. Wiadukt opisany jest jako zniszczony. I to chyba koniec małej zagadki.

opis-polanki.jpg
Plik ściągnięto 6956 raz(y) 45,5 KB

Odpowiedz do tematu