Wysłany: Sro Cze 20, 2012 3:39 pm Wiadukt nad ul. Polanki
Wszyscy chyba znamy zniszczony wiadukt linii kolejowej Wrzeszcz – Stara Piła nad ul. Polanki. Ogólnie zgodnie wszyscy piszą, że ten i kilka innych Niemcy wysadzili 25 marca 1945 r. Niedawno przeglądałem „Założenia projektowe na odbudowę nieczynnej linii kolejowej na odcinku Gdańsk Wrzeszcz - Kokoszki, teczka II, 1959-1960” (akta Prezydium Wojewódzkiej Rady Narodowej w Gdańsku, Archiwum Państwowe w Gdańsku, sygnatura 1280/1373), a dzięki Renekkowi miałem nawet możliwość poskanowania fragmentów. Do założeń dołączone są (niestety tylko z odcinka Wrzeszcz – Kokoszki) rysunki inwentaryzacyjne, w zasadzie ich kopie, wykonane w październiku 1945 r. Dla zniszczonych wiaduktów są po dwa rysunki, tzw. stan obecny i stan przed zniszczeniem. W przypadku wiaduktu nad ul. Polanki jest tylko stan obecny. Skan załączam ku przemyśleniu. Moim zdaniem przęsło (metalowe) poszło wraz z szynami i podkładami na odbudowę innej linii. W najbliższy piątek w tygodniku „Trójmiasto” dołączonym do „Dziennika Bałtyckiego” (ale tylko w Gdańsku) powinien ukazać się artykuł o wiaduktach i ich zniszczeniu. Ale oczywiście poza tu już napisanym przypuszczeniem w kwestii wiaduktu nad ul. Polanki więcej informacji nie będzie. Może ktoś z forumowiczów ma inny pomysł na rozwiązanie tej, jak sądzę ciekawej, zagadki.
polanki.jpg Wiadukt nad ul. Polanki wg inwentaryzacji wykonanej w październiku 1945 r.
Moim zdaniem przęsło (metalowe) poszło wraz z szynami i podkładami na odbudowę innej linii.
Konstrukcja dość typowa, może nawet seryjna. Tego typu przęsła (2 wiadukty) są na trasie z Gdańska do Wrzeszcza. Ale czy tam była potrzeba wymiany (poszerzenia) I czy rozpiętość ta sama
Po artykule w „DB” odezwał się do mnie Czytelnik, który przesłał zdjęcie opisu z inwentaryzacji z października 1945 r. (fragment załączam). Wychodzi na to, że jednak opis „Stan obecny” przy rysunku jest niepoprawny. Wiadukt opisany jest jako zniszczony. I to chyba koniec małej zagadki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum