Na temat Parku Steffensa jest artykuł w Akademii. A ja mam pytanie czy można coś znaleźć na jego temat w literaturze? Są jakieś opracowania dotyczące parków itp w Gdańsku? A może w innych publikacjach? Jak narazie dostałem jedynie cynk na Danzig und Seine Bauten...
Była kiedyś taka książka: Zofia Schwarz, Ewa Żmijewska, Ogrody Gdańska i okolic, Gdańsk : Miejski Dom Kultury, 1995, ISBN 83-904285-0-4 Nie pamiętam, ale zdaje mi się, że masz szanse coś tam znaleźć. Na pewno były też jakieś teksty w "Jantarowych Szlakach", chociaż to nie zawsze jest wiarygodne źródło.
Na temat ogrodów jest artykuł dr inż. arch. Katarzyny Rozmarynowskiej "Powrót natury do miasta. Zieleń miejska w Gdańsku od końca XIX do połowy XX w." w książce "100 lat nowoczesnej urbanistyki gdańskiej", praca zbiorowa red. Małgorzaty Postawki i Piotra Lorensa, wyd. PG, 2009, ISBN:978-83-89649-23-2.
Polecam też inne artykuły autorstwa Katarzyny Rozmarynowskiej, np. "Zapomniany gdański Ogród Strzelecki" w Wiadomościach Konserwatorskich nr 22/2007.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum