Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Traktat Wersalski
Autor Wiadomość
slawekklas 

Wysłany: Nie Maj 28, 2006 11:21 pm   Traktat Wersalski

Cześć. Jestem tutaj pierwszy raz ale po to aby dowiedzieć się jakie były okliczności zakończenia I Wojny Światowej czyli sytuacja geopolityczna a przede wszystkim militarna obszaru Gdańska w czasie poprzedzającym Traktat Wersalski. Może ktoś mógłby mi wskazać cenne źródła informacji.
Sławek

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Nie Maj 28, 2006 11:56 pm   Re: Traktat Wersalski

slawekklas napisał/a:
Cześć. Jestem tutaj pierwszy raz ale po to aby dowiedzieć się jakie były okliczności zakończenia I Wojny Światowej czyli sytuacja geopolityczna a przede wszystkim militarna obszaru Gdańska w czasie poprzedzającym Traktat Wersalski. Może ktoś mógłby mi wskazać cenne źródła informacji.
Sławek

No więc tak - miło, że się przywitałeś, ale żeby nie robić bałaganu na forum powinineś się przywitać w wątku "witamy nowych użytkowników", a pytanie o traktat wersalski wpisać w innym dziale forum - np. Gdańsk-Sopot-Gdynia.
Co do meritum - sytuacja militarna Gdańska kształtowała się tak, że był daleko na zapleczu frontu, ale był ważną bałtycką bazą Kaisermarine, a polityczna - należał do Niemiec.
Spróbuj może sprecyzować o co Ci chodzi - jakich informacji poszukujesz i w jakim celu oraz co (i gdzie) znalazłeś na ten temat do tej pory, bo zakres jaki podałeś jest bardzo szeroki.

slawekklas 

Wysłany: Wto Maj 30, 2006 8:51 pm   Traktat Wersalski

Cześć. Temat na który napiszę omyłkowo został wpisany w innym miejscu ale spróbuję jeszcze raz. Jaka była sytuacja polityczna w kontekście Polski i Niemiec i położenie militarne Gdańska pod koniec I Wojny Swiatowej. Co zadecydowało o tym że Traktat Wersalski stworzył Wolne Miasto Gdańsk. Czy Polska ani też Pomorzanie - Kaszubi nie mieli dość woli aby przyłączyć to miasto do Polski?
Sławek

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Wto Maj 30, 2006 9:22 pm   

Cytat:
omyłkowo został wpisany w innym miejscu

został szybko przeniesiony gdzie trzeba :wink:

O interesujących Cię zagadnieniach jest trochę na początku książki Marcelego Podlaszewskiego "Ustrój polityczny WMG w latach 1920-1933", zobacz też K. Skubiszewskiego "Zachodnią granicę Polski".
O tekstach źródłowych pisaliśmy :arrow: tutaj
Przejrzyj sobie archiwalne wątki, pomoże w tym :arrow: wyszukiwarka

Odnosząc się natomiast do pytania
Cytat:
Czy Polska ani też Pomorzanie - Kaszubi nie mieli dość woli aby przyłączyć to miasto do Polski?

trzeba by sobie najpierw uświadomić, że:
a) Pomorzanie - Kaszubi nie równa się Polacy i niekoniecznie chcieli się przyłączać
b) Polacy na oszarze przyszłego WMG stanowili kilka procent
c) wola i możliwości to zupełnie inne sprawy

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Wto Maj 30, 2006 9:35 pm   

Mikuś napisał/a:
trzeba by sobie najpierw uświadomić, że:
a) Pomorzanie - Kaszubi nie równa się Polacy i niekoniecznie chcieli się przyłączać
b) Polacy na oszarze przyszłego WMG stanowili kilka procent
c) wola i możliwości to zupełnie inne sprawy

Właściwie można powiedzieć, że na przełomie XIX i XX w. Gdańsk był miastem niemieckim, a jego mieszkańcy byli przeciwni odłączeniu miasta od Niemiec.

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Sro Maj 31, 2006 7:51 pm   Re: Traktat Wersalski

slawekklas napisał/a:
Co zadecydowało o tym że Traktat Wersalski stworzył Wolne Miasto Gdańsk.

W największym skrócie powiedzieć można, że upór Wielkiej Brytanii, która obawiała się zbytniego osłabienia Niemiec i wzmocnienia Polski, a pośrednio Francji (zgodnie z zasadą "balance of power"). W dodatku Brytyjczycy planowali stworzenie z Gdańska swojego "dominium", które byłoby bazą dla brytyjskiego handlu w regionie Bałtyku - to nie mogłoby się udać, gdyby Gdańsk należał do Niemiec lub Polski.
Propozycja stworzenia WMG przeszła po pierwsze dlatego, że Brytyjczycy mocno na nią naciskali a pozostałym mocarstwom mniej na tej sprawie zależało; a po drugie dlatego, że wydawała się być wyjściem kompromisowym. Polsce Gdańsk bardziej "należał" się ze względów gospodarczo-politycznych i historycznych, a Niemcom ze względów etniczno-językowych. Względy te trudno byłoby porównywać, a pogodzenie ich w inny sposób niż przez stworzenie z Gdańska obszaru nie podlegającego do końca władzy żadnego z tych państw byłoby chyba niemożliwe.
Różne teksty źródłowe dotyczące WMG znajdziesz tutaj.
A co do opracowań, oprócz wymienionego tu Podlaszewskiego polecam książki Henryka Stępniaka, Stanisława Mikosa, Marka Andrzejewskiego i wiele innych - wystarczy w katalogu jakiejkolwiek biblioteki wyszukać ksiązki pod hasłem "Gdańsk", albo "Wolne Miasto Gdańsk".

slawekklas 

Wysłany: Czw Cze 01, 2006 9:27 pm   

Dziękuję za informacje których dostałem dużo. To co tutaj przeczytałem nie jest dla mnie zaskoczeniem. Zgadzam się z opiniami kolegów . Chcę się jednak upewnić jak było ponieważ chciałem zweryfikować opinię niektórych osób twierdzących jakoby pod koniec I Wojny Światowej było możliwe "przyłączenie" Gdańska do Polski.
Pozdrawiam wszystkich którzy mi odpowiedziekli
Sławek

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Czw Cze 01, 2006 9:45 pm   

Dużo ciekawsza jest sytuacja terytorium WMG po II wojnie światowej. Sytuacja prawna Wolnego Miasta nie jest uregulowana do dzisiaj (i praktycznie nie nastąpi to nigdy). Jedyne, co można o WMG powiedzieć, to że jest obecnie "tymczasowo pod polską administracją (do czasu podpisania traktatu pokojowego)". :co_jest:

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Nie Sty 16, 2011 8:19 am   

Sabaoth napisał/a:
Jedyne, co można o WMG powiedzieć, to że jest obecnie "tymczasowo pod polską administracją (do czasu podpisania traktatu pokojowego)"

Podobny pogląd znalazłem tu:
http://www.encyclopaedia-...ndex.php/Danzig
http://www.encyclopaedia-...index.php/Polen

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Nie Sty 16, 2011 10:13 am   

Corzano napisał/a:
Podobny pogląd znalazłem tu:
http://www.encyclopaedia-...ndex.php/Danzig
http://www.encyclopaedia-...index.php/Polen

"Ciekawa" strona... i widzę, że nie tylko na temat granic Polski mają odrębne zdanie. Najwyraźniej nie uznali też ostatnich wyborów prezydenckich i stoją na stanowisku, że prezydentem RP nadal jest Lech Kaczyński :hihi:

enc_germanica cropped.jpg
Plik ściągnięto 8945 raz(y) 65,99 KB

bavar 
Schönfeld

Wysłany: Pon Sty 17, 2011 9:47 pm   

pumeks napisał/a:
"Ciekawa" strona... i widzę, że nie tylko na temat granic Polski mają odrębne zdanie. Najwyraźniej nie uznali też ostatnich wyborów prezydenckich i stoją na stanowisku, że prezydentem RP nadal jest Lech Kaczyński :hihi:

A czy to nie przypadkiem taki niemiecki odpowiednik naszej wielkiej rzeczpospolitej :haha:

Odpowiedz do tematu