Wysłany: Sro Sty 26, 2011 11:36 am Pracowite miesiące Biura...
Kolejne żenujące zapowiedzi owego Biura doprowadza mnie do wściekłości.
Gdańsk jako potencjalna stolica kultury, przezentuje eventy na miarę imprez w remizie strażackiej. Mam nadzieję, że wygra Toruń.
Twa nadzieja pozostanie płonną, gdyż Toruń już odpadł. Od 13 października w stawce jest 5 kandydatur: prócz Gdańska Warszawa, Wrocław, Lublin i Katowice.
Hmm, to chyba drazżliwa sprawa. To Biuro inaczej rozumie - kulturę, raczej posiłkuje się kulturą masową, marginalną, nie po drodze jej kultura wysoka bo ma za mało odbiorców albo ich nie ma wcale. A tu trzeba kasę zarobić, nie edukować. Ot pokazać jakiś programik i wystarczy.
Nieporozumieniem jest to, że odbieram to jako masówkę polityczną wręcz partyjną co zobaczyłam na własne oczy podczas konferencji blogów w stoczni która miała miejsce w grudniu 2010. . Biuro to promowało tam swoje idee - powiązane ze stocznią a nie z kulturą.
To taka propaganda na silę, że stoczni robić obiekt kulturowy. Jaka kultura była tam? Przciecież stocznia to przemysł i ekonomia a kulturę szuka się gdzie indziej.
Jakoś trudno uwierzyć w to, że Gdańsk w obecnej sytuacji może być taką stolicą. Miasto ma duży potencjał w przeszłości ale się z tego nie korzysta. No cóż może za 200 ktoś coś zrozumie albo i nie. Z tej listy bardzo dobrze trzyma się Lublin. Mimo wszystko życzę powodzenia!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum